<<< Vissza

Komolyan venni a polgárokat

2003. március 28.

 
Kibővített ülést tartott a Fidesz MPP Csongrád megyei választmánya Szentesen. A rendezvényen részt vett Pokorni Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese, aki az ülés előtt sajtótájékoztatón fogadta a média képviselőit.

A témát aktuálpolitikai kérdések: a kongresszusra való felkészülés, a Fidesz előtt álló feladatok, elképzelések adták. A feladat, mint mondta, a Fidesz átalakítása, átépítése. Azt szeretnék, hogy a párt egy nyitott, sokakat befogadó, munkát, teret, felelősséget nyújtó erő legyen. Olyan erő, amely versenytársa lehet a baloldali politikai erőknek. Pokorni Zoltán véleménye: a lehetőséget meg kell ragadni.

- Itt van a háború. Esetünkben Magyarország érdekét kell nézni - jelentette ki a vendég. - Az ország érdeke az, hogy a lehető legkisebb mértékben vegyen részt az iraki háborúban. Ugyanakkor az is érdeke az országnak, hogy a NATO-n belül a szövetséges feladatoknak eleget tegyen. Látjuk, az Egyesült Államok nem bírja sem az ENSZ, sem a NATO egészének a felhatalmazását. Amerika mindezt figyelmen kívül hagyva, háborús lépésre szánta el magát.

- A háború nagy baj, csak elkezdeni könnyű, befejezni nehéz - folytatta a vendég. - Ilyen esetekben a legfontosabb parancs az őszinteség. Legfőképpen a kormánytagok részéről. Felháborító eset, ahogy a kormány a parlamentet megkerülve, egy Horn-korabeli határozatot előásva adott engedélyt az ország légterének átengedéséhez. Többször tapasztaltuk, hogy a kormány nem beszél egyenesen, nem veszi a polgárokat komolyan egy ilyen nehéz helyzetben.

Pokorni Zoltán a továbbiakban kitért Magyarország uniós-csatlakozására. Ami szerinte is nagy horderejű kérdés.

- A kérdés az, hogy a nehéz döntést, ami közel nyolcmillió magyar választópolgár egyéni, személyes döntése lehet, mennyiben tudja szolgálni. A kormány inkább érzelmi hangon közelít a témához, kampányol, és nem alapos a tájékoztatása. Amikor korábban megállapodtunk a szavazás időpontjában, azt úgy jelöltük ki, hogy akkorra már ismertek legyenek a csatlakozással kapcsolatos szerződések, a hatástanulmányok, amelyek elkészítését a kormány vállalta. Vállalta, hogy fölvázolja a lehetséges előnyöket, kockázatokat, azt, hogy ez utóbbiakat milyen módon lehet mérsékelni. Ez nem következett be, korrekt tájékoztatást sem kaptunk ez ügyben - jelentette ki Pokorni Zoltán, majd témát váltva az iskolabezárásokról beszélt.

- Szinte minden önkormányzatot érint - mondta. - Az iskolabezárási hullámot felelőtlenül összeállított költségvetés eredményezi. Eddig és nem tovább, száz napig tartott a kormány becsülete. Javaslatunkat, hogy tíz százalékkal emeljük meg az önkormányzatok normatíváit, lesöpörték a napirendről. A kormánypárti polgármesterek sem szavazták meg. Ez a költségvetés egyformán sújt minden települést, azok polgárait. Az önkormányzatok nehéz helyzetben vannak, intézményeikhez kell hozzányúlniuk. Ez ilyen esetben nagyon nagy baj.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a 47-es út a megye legforgalmasabb útvonala, a legtöbb halálos baleset is ezen a szakaszon történik. Az út négysávossá történő kiépítését még Rapcsák András vásárhelyi polgármester idejében eldöntötték. Két oldalról, Szeged, illetve Vásárhely felől el is kezdték az építkezést. Algyőig, illetve Kopáncsig elkészültek vele, aztán leállították az egészet. Hogy ilyen dolog megtörténhet, az valami agyrém! - jelentette ki a képviselő, mire Pokorni Zoltán hozzáfűzte:

- Félbehagyni, ez a legnagyobb pazarlás. Nagy károkat okoztak vele. A kormány 800 kilométer autópályát ígért, most úgy tűnik, ebből idén egy kilométer sem épül meg.

L. J.


<<< Vissza