<<< Vissza

Kirakatban a város
 Díszvendégként a budapesti kiállításon

2003. március 28.

 
Március 20-23. között rendezték meg Budapesten az Utazás 2003 kiállítást. Az esemény egyben a főváros 26. nemzetközi idegenforgalmi kiállítása volt a sorban. A rendezvény kiemelt vendége a Dél-alföldi turisztikai régió és Törökország volt. A Budapesti Vásárközpontban zajló eseményről Móra Józsefet, az önkormányzat kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnökét kérdeztük.

- Az egészségturizmus lényegében az elmúlt esztendő felfedezettje, lényegében a szentesi strand is ilyen témakörben kapott kiemelt állami támogatást. Az alkalomra színes ismertető készült. A Dél-Alföld kiállítása rendkívül ötletes volt, vásári megjelenésében a fő hangsúlyt fürdővárosainak bemutatására helyezte. Az F pavilonban tájjellegű ételekkel, italkülönlegességekkel kínálták a vendégeket. Minden standnak megvolt a maga különlegessége. A csongrádiak jó minőségű borukkal rukkoltak ki, a szentesi standon az Árpád Agrár Rt. zöldségeit mutatták be - mondta az elnök, majd így folytatta:

- A Csongrád megyei turizmusról szólva el kell mondanunk, hogy az emberek az országos átlaghoz képest egy vendégéjszakával kevesebbet töltenek nálunk. Ezen el lehet gondolkodni. Mi lehet az oka? A balkáni háború mindenképpen belejátszhatott. Mára előtérbe került a lovas turizmus népszerűsítése, az egészségturizmus részévé vált. Szentesen a Rigó Alajos Általános Iskolában tartanak ilyen órákat a gyerekeknek. A turisták idecsalogatásához több ilyenjellegű bemutatókra van szükség. Ez a város népszerűsítésének a sarkalatos pontja. Hogy ne csak várjuk a vendégeket, hanem meg tudjuk mutatni azokat az értékeket, melyek már megvannak. Nem kell szégyenkeznünk, mert ha megvalósulnak az elképzelések, például a megyeháza, Petőfi felújítása, akkor már a konferencia turizmusnak is lesz lehetősége. Sok nívós előadóterem van a városban, melyek idecsalogathatják a vendégeket.
A 20-án megtartott szakmai napon két kapcsolatfelvételről számolhatott be Boros Szilvia idegenforgalmi referens. Az egyik finn, a másik német érdekeltségű.

- Elsősorban az Árpád Agrár Rt. kínálata hívta fel figyelmüket a városra. Főként agrárszakemberek érdeklődnek, gazdasági szakemberek, melyek különböző csoportokban jelezték érkezési szándékukat. Tárgyalást folytattunk hotelláncok képviselőivel is, esetleges szentesi befektetés lehetőségéről. Számottevő a különböző nyugdíjasklubok, családok érdeklődése Szentes iránt. Közel ötezer színes prospektust osztottunk ki a vásár közönségének. Sokan voltak kíváncsiak például a helyi rendezvényekre. Hiányoltam viszont a turisztikai szakma vezetőinek megjelenését. Ők többségben távol maradtak a kiállítástól - jelentette ki az idegenforgalmi referens.

(lovas)


<<< Vissza