<<< Vissza

Szellemi kézfogás
 

2003. február 7.


Régóta várt kiadvány átadására került sor a Koszta József Múzeumban múlt csütörtökön, amikor bemutatták Dömötör János Koszta József festőművész állandó hagyatéki kiállítása című albumát.

A nyugalmazott múzeumigazgatót, művészettörténészt arra kértem, néhány szóban ismertesse ezt a rendkívűl igényes, gyönyörűen kivitelezett kiadványt. A nagy alföldi festőkkel is foglalkozó szerző elmondta: az albumot kiállítás vezetőnek, mintegy szellemi kézfogásnak szánták, amely valamennyi itt látható művet színes repróban tartalmaz.   A kötetben rövid ismertetés található Koszta alkotói pályájáról, külön Szentessel való kapcsolatáról, művészi etikájáról és megjelenítési módjáról. Ezt követően a művekről szóló elemzéseket olvashatják az érdeklődők, kiemelve az ecsetkezelésben, színvilágban megnyilvánuló sajátosságokat. A mű végén a hagyaték történetével kapcsolatban közöl valós információkat, s eloszlatja azt a tévhitet, miszerint a képeket Koszta hagyta a múzeumra.

 Dömötör János hozzáfűzte: a szentesiek megérezték a kiállítás vezető szerepét, fontosságát és igen sokan támogatták a kiadvány létrejöttét, amely Szabó János József múzeumigazgató felkérésére készült. Az ünnepélyes könyvbemutatón Balla Tibor tekerőlantművész és Karikó-Tóthné Puskás Ildikó énekes népzenei betétekkel varázsoltak korhű hangulatot a Koszta-terembe. Zsolnay László szolnoki művészettörténész ajánlójában kifejtette: a mű pontosan olyan terjedelmű, hogy a látogató rövid idő alatt értő vezetést kap ahhoz, hogy megértse a képeket. Hozzátette: legnagyobb erénye, hogy élőszóval, közvetlenül a lelkünket viszi közelebb Kosztához. Ahhoz a festőhöz, aki képeivel utolérhetetlenül erről a furcsa tájról, annak lakóiról, a valóságról beszél. Szabó János József múzeumigazgató köszönetét fejezte ki a számos támogatónak, köztük a városi önkormányzatnak, melynek részéről Szirbik Imre polgármester és Oltyán Lajos, a kulturális bizottság elnöke is megjelent az eseményen, valamint szentesi cégeknek és magánszemélyeknek. A nagy számú támogatóval kapcsolatban a szerző megjegyezte: irigykedve tekint Szentesre, ahol ennyi támogatót sikerült találni, s ez azt jelzi, a városban van igény, akarat a polgárságban, hogy áldozzon a kultúrára. A Koszta-album iránti igényt mi sem jelzi jobban, mint hogy már a bemutató alatt bejelentkeztek pedagógusok nagyobb mennyiségű példány megvásárlására. Bár Koszta József gyönyörű képei magukért beszélnek, a most megjelent albummal olyan érték birtokába juthatnak a vásárlók, ami segít felidézni, meghosszabbítani az élményt, s nem utolsósorban méltó módon segít eligazodni a kiállítás anyagában.

P. K.

<<< Vissza