<<< Vissza
Közéleti küzdelmek a múltban (XII.)
Hivatali "vendetta"
2003. január 31.

A vizsgálat elérte célját. A megyei küldöttség az 1894. és 1895. évi közpénztári számadások alapján megállapította, hogy a tanács jelentősen túllépte a költségvetésben előirányzott kiadásokat. A túlköltekezés kiadásait - amelyek a városi óvoda építési költségeire, valamint az új városháza építési tervének elkészíttetésére előirányzott összegek túllépése miatt keletkeztek - a tanács részben takarékpénztári kölcsönök segítségével, részben a kezelésében lévő alapok felhasználásával igyekezett pótolni. A tanács "könnyelmű és szabálytalan" költekezése miatt 1894-ben 72 %-os, 1895-ben pedig 85 %-os pótadót kellett kivetni a lakosokra. A küldöttség kimutatta, hogy a tanácsot mulasztás terheli a város követeléseinek behajtása terén is.

A főispáni vizsgálat megállapításai jórészt megfeleltek a valóságnak. A tanács 1895 folyamán valóban több mint 51 ezer forintos hiteltúllépést csinált, és jelentős lemaradásban volt az adóbehajtás terén. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozott, hogy az 51 ezer forintos kölcsön fedezésére több mint 70 ezer forintnyi városi adóhátralék állt a rendelkezésére, amelyek behajtását az 1894. évi szűk termésre való tekintettel, az adózó polgárok kímélése végett a képviselő-testület átmenetileg felfüggesztette. Végül nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a vizsgáló küldöttség által kifogásolt túlköltekezés tételei jobbára a város dinamikusabb fejlődését voltak hivatva szolgálni, amely természetesen megkövetelte a lakosság anyagi áldozatvállalását.

Vadnay főispánt a mentő körülmények nemigen érdekelték. A feltárt szabálytalanságokra és mulasztásokra hivatkozva - 1895. november 19-én kelt rendeletével - fegyelmi eljárást indított Burián Lajos polgármester, Magyar József, Novobáczky Győző, Nyíri Gyula és Nagy József tanácsnokok, továbbá dr. Ecseri Lajos ügyész, dr. László Vilmos főorvos, Győri Ferenc főszámvevő, Magyar Elek főjegyző, dr. Szánthó Lajos aljegyző, Herczka Zsigmond árvaszéki jegyző, Abaffy Zsigmond mérnök és ifj. Szánthó János birtoknyilvántartó ellen. Magyar Eleket és ifj. Szánthó Jánost hivatalából is felfüggesztette.
A szigorúságában minden várakozást felülmúló főispáni intézkedés általános felháborodást váltott ki. A Szentesi Lap november 22-i számában megjelent "Vendetta" című vezércikkében értékelte a történteket, leszögezve, hogy: "A korzikai vérbosszú semmivel sem visszataszítóbb, mint az a vad hajsza, amelyet Vadnay Andor főispán Szentes város tisztviselői ellen folytat." A cikk írója a főispán példátlan eljárását az alábbi okokra vezette vissza: egyrészről "bosszút szomjaz azért a vakmerőségért, hogy az ellenzéki érzelmű városi tisztviselők a megyebizottsági tagok választásánál a saját lelkiismeretük sugallatát követték és nem hódoltak vakon a főispáni parancsnak"; másrészről a Burián Lajos ellen indított fegyelmi eljárással meg kívánta akadályozni, hogy az ellenzék a megyei tisztújításon az alispáni posztra jelölhesse.
Ilyen előzmények után nem volt meglepő, hogy a szokottnál is hevesebb küzdelem bontakozott ki az 1896. március 16-ra kitűzött városi képviselőválasztás előkészületei során. A városi képviselő-testületben kisebbségben lévő megyei párt minden erejét megfeszítette annak érdekében, hogy a választások eredményeként a 48-as ellenzéket kiszorítsa a város irányításából. Az ellenzék ezzel szemben fényesebb győzelmet kívánt aratni, mint bármikor. A választás az ellenzék elsöprő győzelmével végződött, amennyiben a megválasztott 50 új képviselőből 48 tartozott az ellenzékhez, s mindössze 2 a kormánypárthoz. A 25 póttag mindegyike ellenzéki volt. Említést érdemel, hogy a választásokra Vadnay főispán is leutazott Pestről, ahol azt híresztelte, hogy ezen a választáson végleg megsemmisíti Sima Ferencet és pártját. Ebben némileg tévedett.

Nem volt titok, hogy a képviselő-testületben abszolút többséget szerzett ellenzék erkölcsi elégtételt kíván adni a város méltatlanul meghurcolt, s még mindig fegyelmi vizsgálat alatt álló polgármesterének és tisztikarának azáltal, hogy újabb 6 évre bizalmat szavaz neki. Némi meglepetést keltett, hogy a képviselők egy csoportjának sikerült rávennie Balogh János országgyűlési képviselőt, hogy ellenjelöltként lépjen fel Burián Lajos polgármesterrel szemben, ennek ellenére a várt eredmény született. A két jelöltre leadott 198 szavazatból Burián Lajos 126-ot, Balogh János 70-et nyert el (2 szavazólap üres volt), vagyis 56 szótöbbséggel ismét Burián Lajost választották a város polgármesterévé. A régi tisztviselők újraválasztása jórészt közfelkiáltással történt, vagyis a korábbi tisztikart megerősítették hivatalában.

Labádi Lajos