Kell-e lóra lámpa este?

2008. január 1-től lakott területen kívül kötelező a fényvisszaverő mellény!

 

 

Érdekes kérdés!? Átvitt értelembe ezzel is foglalkozik a KRESZ legújabb módosítása.

A címben szereplő kérdésre megkerestük a választ, ami azt nem írja elő, hogy az állat tomporára csavarozzunk egy kocka Lada hátsólámpát, azt viszont jó ha tudjuk, hogy éjszaka és korlátozott látási viszonyok között gondoskodni kell az állat és az állatcsoport kellő távolságból észlelhető kivilágításáról.

 

Értelemszerűen jön a következő kérdés: - Az jó-e, ha felveszek egy fényvisszaverő sárga mellényt?

Erre is megtaláltuk a válasz: Igaz, hogy a lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján és útpadkáján tartózkodó gyalogosnak - éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie, akkor is ha állatot vezet, de a KRESZ 21. §-a értelmében a lóháton közlekedő (lovagló) személyt vezetőnek minősíti, ezért számára a fényvisszaverő mellény viselése nem kötelező. Szóval este kössünk lámpát a lovunkra, még ha az nem is ló, hanem drótszamár!

 

Ehhez hasonló kérdésekre is megkaphatjuk a választ a legújabb módosított KRESZ szabályozásból, amit egy csokorba gyűjtöttünk. Így megtudhatjuk, hogy milyen új jelzőtáblák kerültek bevezetésre, vagy hogy miként módosultak a sebességhatárok. Olvashatunk pl. a fényvisszaverő mellény (ruházat) viselési és a biztonsági öv használati kötelezettségről, valamint a gyermekbiztonsági rendszer használatával kapcsolatos szabályokról! Jó olvasgatást!

 

  A KRESZ 2007-es változásait ITT tekinthetik meg! 

Szentes, 2007. 11. 23.

.