Télbúcsúztató Karnevál - 2006  (1. nap)

 

         1. nap                 2. nap (1. rész)          2. nap (2. rész)          2. nap (3. rész)

 

 

 

2006. március 3-án a hónap első hétvégéjén – immár ötödik alkalommal - Szentesen újra megrendezésre került a Télbúcsúztató Karnevál.

Az alföldi össznépi mulatságot a forró hangulatot, a helyi és a szlovén hagyományok közösen hívták életre, melyen részt vesz a város apraja-nagyja, a helyiek és a környékbeliek egyaránt. Az esemény állandó díszvendégei a szlovéniai Koránt jelmezesek és táncosok.

 

 

 

Pénteken 14 órakor indult el a karneváli menet a Városháza mellől, hogy kihirdetésre kerüljön a Karnevál időszámítása.

 

 

 

A város több pontján Szirbik Imre polgármester hirdette ki a karneváli időszámítást, mely március 3-tól másnap éjfélig volt érvényben.

Közhírré tétetik

Közhírré tétetik, hogy az Úr 2006. esztendeje március havának 3. napjától azonos év hónapjának 4. napjáig karneváli időszámítás alkalmaztatik. A felhívás kihirdetését követően Szentes város összes terein és utcáin a karneváli jelmez szabályos viseletnek minősíttetik. Ezért vasárnap hajnali első kakasszóig jelmezhordás miatt senki meg ne büntettessék.

A karnevál ajánlott közlekedési eszköze a lovas fogat, amely a városi kezeléssel bíró útvonalakon megkülönböztetett jelzés alkalmazása nélkül – személyszállítás okán – megtűretik.

Kéretik továbbá, hogy Szentes vendégszerető lakói megkülönböztető figyelemmel fogadják Szlovénia és Dél-Amerika, követeit, akik síppal, dobbal, nádi hegedűvel érkeznek hozzánk. A karnevál során szombat déli harangszóra a sportcsarnok előtti képzeletbeli közös asztalhoz meghívom a városi apraját és nagyját, egy igazi szentesi lekváros farsangi fánkra.

Az est folyamán pedig komoly megpróbáltatás vár mindenkire, amikor a Kurca-partján meggyújtott tábortűz mellett, a téllel együtt a lángokba vetjük a szürkeséget, a bánatot, a szomorúságot. Ehhez a sportcsarnok melletti területen gyülekezünk és ezután a Klauzál – Kossuth – Tóth József – Kossuth – Horváth Mihály utcák útvonalán tánccal, tapssal, énekszóval felvonulunk, hogy legyőzzük a telet, majd a sportcsarnokban tábort verve együtt vigadjunk. A hajnali kakasszóra mindenki térjen meg békével és ügyeljen a csendre és a rendre!

Tűzre, vízre vigyázzatok, lakjon a szeretet nálatok!

 

 

 

A Kossuth utcai felvonulásban nemcsak a busók és a szlovén táncosok vettek részt, hanem a Bandiera Zászlóforgató Együttes is színesítette az utcai kavalkádot.

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 

 

A Kossuth utcán végigvonulva mindenki tette a dolgát! A táncosok táncoltak, a zászlóforgatók pörgették és dobálták zászlóikat a busók pedig riogattak. Több üzletbe is betévedtek, ahol hatalmas kolompjaikkal zavarták meg a csendet.

 

 

 

Rövid pihenőt tartott a menet a Penny parkolóban, ahol forralt bort osztottak a még "didergő" tömegnek, elvégre másnap lesz a hivatalos télűzés.

 

 

 

 

A rövid pihenő után kocsira pattant a tömeg, és meg sem álltak a Kertvárosig, ahol a Yeeelo söröző mellett vertek tábort.

 

 

 

Mire a fenti képen látható lószamárkecskedisznó leért igencsak elfáradt és itt is jól jött a forralt bor.

 

 

 

A szlovén szalmazombik tánca után a Mátéffy Ferenc utcai óvodások pom-pom bemutatója következett.

 

 

 

Villogtak a vakuk teltek a videokazetták, hogy megörökítsék a szülők a gyermekek produkcióját.

 

 

 

Az elmúlt évhez hasonlóan az idén is vendéglátásban részesültek a kilátogatók, és bableves landolt közel 100 tányérba.

 

 

 

A busók tánca után újra kocsira pattant a karneváli menet, és az idén először a Kisérbe is lelátogatott a busócsapat.

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 

 

A Kisérben sem riadtak meg a gyerekek a busók, de hát nem is azért jöttek, hogy a lakosokat riogassák, hanem, hogy a telet űzzék el, ami az első napon jól is sikerült.

 

 

 

A Kisérből újra útra keltek a busók és az aznapi felvonulás utolsó helyszínére igyekeztek, a Luther térre. Ott már egy kisvonat furikázta a tömeget körbe-körbe a városon, de aki ezen a napon lemaradt a kocsikázásról, az másnap egész nap megtehette a sportcsarnok közelében.

 

 

 

A téren újra támadtak a szalmaemberek, de a gyerekek jót mulattak rajtuk. A bandériások újra meglengették zászlóikat, amit nagy tapssal jutalmazott a közönség.

 

 

 

Már csak a busók táncára várt mindenki hogy a nagy karneváli sokadalom előtt aludni térjen.

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 Ugrás a következő oldalra!

(Klikk a felső feliratra!)

 

         1. nap                 2. nap (1. rész)          2. nap (2. rész)          2. nap (3. rész)

 

 

.