tekerős, tekerőlant, tekerő, népzenész, népzene, Szentes, szentes

Zöldi Lászlóné

 népzenész

6600 Szentes, Jókai u. 58.

Zöldi Lászlóné

A tekerő, vagy népi nevén a nyenyere, dél-alföldi népi hangszer. Lakodalmakban, kukoricafosztáskor, szüretkor, disznótoroknál nélkülözhetetlen, szinte mindig fellelhető volt. Egymagában, de klarinéttal vagy dudával is játszott vele a tekerős. Három húrja miatt zenekarhatású hangszer. Különösen Szentesen és annak környékén voltak híres tekerősök, Kodály Zoltán és Lajtha László is gyűjtött tőlük hanganyagot.

Zöldi Lászlóné gyermekkorában az árokparton ülve hallgatta élőben a leghíresebb szentesi tekerősöket, dudásokat, klarinétosokat. Ott tanulta meg az idős emberektől a magyar népdalokat, amiért igen hálás szeretettel gondol rájuk. Mint ahogy akkor senki sem, úgy Katika sem kottából tanult. Ezért tartja fontosnak a magyar népdalok hallás utáni tanulását, s mindenkit arra kér, énekeljen-zenéljen már csecsemőkortól kezdve gyermekének, unokájának. Ne hagyjuk elveszni ezt a csodálatos kincset, melyet nekünk, magyaroknak a Jó Isten jókedvében adományozott!

Zöldi Lászlóné fellépett a határon belül és túl, ezek közül a legemlékezetesebbek: az Egri Országos Népzenei Fesztivál, L. Kecskés Andrásnál Szentendrén, Csete György felkérésére Budapesten, Csíksomlyón az Ezer Székely Leány ünnepségen, a balatonőszödi kormányüdülőben az árvízkárosult gyermekek részére szervezett jótékonysági rendezvényen, valamint a Budapesti Néprajzi Múzeumban. Ez a felvétel Szentesen készült, a Koszta József Múzeumban.

A Vass Lajos Népzenei Szövetség Kárpát-medencei Népzenei Fesztivál kiemelt nívódíjasa. A KÓTA zsűrijének minősítőjén háromszor nyerte el az országos arany helyezést.

Felkérésre szívesen fellép, jótékonysági rendezvényeken is. Elérhetősége: +36 63/322-708

Design és kivitelezés: Bognár Attila