Történetünk

A Vega csillagról elnevezett VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség 1978-ban alakult meg Szentesen középiskolás fiatalokból, a Korom házaspár segítői szerepvállalásával.

Mivel létrejöttében a benne levők meghatározó igényei és problémái játszották a főszerepet, ezért tevékenysége szükségképpen sokszínű volt: létezett sportcsoport, kézműves klub, sci-fi baráti kör. A műhelycsoport keretein belül pedig a diákok kutatásokat végezhettek, tanulmányokat írhattak bármilyen, őket érdeklődő kérdésről.

A '80-as évek ifjúságpolitikájának egységesítő irányelvei a VE-GA életét is befolyásolták, mert nem volt besorolható az akkori rendszer fogalmaival. Ez a nyomás némileg enyhült a békemozgalomhoz való csatlakozással. A rendszerváltás folyamatában a VE-GA egyedien sajátos jelenséggé vált, hiszen a megelőzően létező hivatalos és ellenzéki korosztályi szervezetek közül egyedül maradt meg változatlan szervezeti identitással mind a mai napig.

A rendszerváltás utáni egyesülési törvény szerint a VE-GA 1991-ben egyesületként bejegyeztette magát, 1998-ban pedig közhasznú minősítést kapott.

Mi a VE-GA?