2011. február 11.

Sikeres évet zártak a birkózók

A közelmúltban tartotta évértékelő közgyűlését a Klauzál DSE Birkózó Szakosztálya. A rendezvényen jelen volt Szűcs Lajos alpolgármester és Takács László, a megyei diáksport szövetség és a helyi sportbizottság tagja.

A közgyűlés megállapította, hogy a szakosztály működéséhez szükséges személyi, anyagi és tárgyi feltételeket sikerült biztosítani. A miénkhez hasonló kis egyesületek országosan is a lét és a nem lét határán működnek, nekünk is voltak nehéz időszakaink.

Kiemelkedő esemény volt a kétnapos diákolimpia országos döntője, ami magas szintű elismerést kapott kiemelkedő szervezése és lebonyolítása miatt. A döntőn 58 egyesület 364 versenyzője vett részt, 264 fiú és 117 lány. Az ünnepélyes megnyitó felemelő színfoltja volt, amikor dr. Hegedűs Csaba olimpiai-, világ- és Európa-bajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke átadta Szirbik Imre polgármesternek a "Szentes a Birkózás Városa" kitüntető oklevelet. Az elismerést az a város kapja, ahol nagy hagyománya van ennek a sportnak, ahol ápolják a hagyományait és a kiemelkedő birkózó egyéniségek emlékét, ahol eredményesen működik a szakosztály, ahol a város és a vezetői erkölcsileg és anyagilag támogatják a sportot.

A diákolimpia döntőjén kívül a szakosztály 15 meghívásos versenyen vett részt. Valamennyin jól szerepeltünk, számos első és második helyezést értünk el, amiről a Szentesi Élet rendszeresen tájékoztatást adott.

A közgyűlésen Rónyai Zoltán, a szakosztály vezetője, Bődi Tamás vezetőedző és Mazula Erik edző a kiváló eredményt elért birkózóknak elismerő oklevelet adott át. Az év birkózója Rácz Ramóna, a legeredményesebb versenyző Koncz Henrik. Elismerésre érdemes eredményt ért el Balog Szabó Árpád, Nagy Bálint, Nagy Gergő és az óvodás korú Kucora Attila.

Veszteség is ért bennünket, elhunyt ifj. dr. Papp László egyetemi tanár, a városi sportcsarnok névadójának fia, és ifj. Nagy Imre az idősebb birkózó generáció kiemelkedő személyisége.

Anyagi helyezünk szerény: január 1-jén 140 ezer forinttal rendelkeztünk, ami az egy százalékból, az alpolgármester és a Magyar Birkózó Szövetség támogatásából gyűlt össze.

Fontos feladatnak tekintjük ebben az évben is a működéshez szükséges személyi és anyagi kondíciók biztosítását, a létszám további növelését. Folytatni szeretnénk az iskolákban az alaptantervhez kapcsolódó grund-birkózás lebonyolítását. Az első félévben tervezzük, 120-130 fő részvételével, szerényebb keretek között, meghívásos verseny rendezését. Nagy valószínűséggel, a második félévben újból házigazdái leszünk a diákolimpia országos döntőjének.

A színvonalasabb munka és jobb eredmények eléréséhez főállású edzőre lenne szükségünk. A személyi feltételek adottak, saját erőforrásunk azonban nincs, ezért kérjük a város segítő támogatását.

Felvetetődött az is, hogy a jövőben önálló egyesületként működjünk, ami nagyobb lehetőséget kínál, többek között pályázati pénzek megszerzéséhez.

Dr. Kis-Tóth Tihamér
a szakosztály elnöke