2011. február 11.

A páros páratlan eredményei

Még csak novemberben múlt két éve, hogy egy párost alkotnak, ennek ellenére az ifjúsági korú Hegyes Bertalan János és Kis Violetta (képünkön az edzőjükkel) nem talál legyőzőre a magyar bajnokságokon tíztáncban, sőt standard és latin táncokban sem.

Előre kívánkoznak a legfrissebb eredmények. Két hete Mezőkövesden, korosztályuk tíztánc magyar bajnokságát, múlt hét végén pedig a budapesti Vasas-csarnokban szombaton a latin, vasárnap a standard bajnoki címeiket védték meg. Az idén töltik be a 17. életévüket a Szilver TSE táncosai, akik azzal a kiugró eredménnyel is felhívták magukra a figyelmet, hogy még ifjúsági első évesként a felnőttek tíztánc magyar bajnokságán is meg tudták szerezni a bronzérmet.

Violetta és Berci a bajnokságokra nagyon komoly munkával készült, már hónapok óta erre koncentráltak, ez a gyakorlatban délutánonként 3-4 órás edzést jelent. Versenyről-versenyre változik, mikor melyik tánc megy jobban, most talán a latin, de egy hónapja a stan-dardet mondták volna a fiatalok. Távlati célként nem kevesebbet, mint a világbajnoki címet tűzték ki maguk elé, azon vannak, hogy tíz éven belül sikerüljön. Addig is vár rájuk idén több vb és kontinensviadal. Megnyugtató, hogy a helyszínek között nincs távoli ország, így talán idén nem fordul elő az, ami tavaly, az izlandi vulkánkitörés idején. Akkor pár napra a kanadai Torontóban rekedtek kísérőjükkel, de végül is kellemes élményekkel tértek haza.

A tíztánc Eb-re szeptemberben csak Kistelekig kell utazniuk, ott szép eredményt szeretnének elérni, a közeli helyszínre pedig reményeik szerint igazi szurkolósereg kíséri majd őket.

Nehéz támogatókat szerezni ebben a sportágban. Olyat, amely jelentősen megkönnyítette volna kijutásukat világversenyekre, még nem is sikerült, mondják a szülők. Állami szinten is foglalkozni kellene a finanszírozással, mert ha valaki nem csak középszinten, szórakozásból akarja űzni a versenytáncot, a családi költségvetés erről szól, véleményezi Kisné Kádár Hajnalka és Hegyesné Nagy Katalin.

Az ifjúsági párost nem véletlenül emlegette úgy már az első bajnoki sikereik után az egyesület vezetője, Szatmári-Nagy Szilvia, mint László Csaba és Mikes Anna lehetséges utódját. Eredményeiket nézve van is benne valami, mindenesetre a ma már 29-szeres magyar bajnok Csaba – egyébként ő Berciék edzője – sem tudott junior és ifjúsági korosztályban, minden tánckategóriában, három év alatt 9 bajnoki címet gyűjteni.

D. J.