2011. február 11.

A gazdák felelőssége elvezetni a vizet a földekről

Ugrai BálintHasonlattal élve, eddig nem kis részben a fagy és a jég "markolta össze" a belvizeket a határban. Ám a jó idő, a meleg napok beálltával nagyon komoly fordulat következhet a belvizekkel kapcsolatban. Mi a véleménye erről a szakembernek, Ugrai Bálintnak a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat igazgatójának?

– Rendkívül csapadékosra "sikeredett" az elmúlt esztendő, a korábbi átlagokhoz képest két és félszeres volt a lehullott eső mennyisége. Tehát szó szerint elázott a talaj és most tavasszal az olvadás idején bizony nem kis mértékű belvizekre lehet számítani. Ez azt is jelenti, hogy a talajművelő gépekkel esetenként nem lehet rámenni a területre és ez befolyásolhatja majd a mezőgazdaság idei eredményeit, például az élelmiszer-ellátást, ami mindenkit érint. Természetesen számolunk a bekövetkezhető eseményekkel, többek között tavaly december elejétől készültségben vagyunk, a rendes létszámon kívül negyven közmunkást is foglalkoztatunk. A csatornák befogadó képessége megfelelő és a szivattyú-telepeink bármikor üzemelni tudnak. Ezzel együtt felhívnám a figyelmet arra, hogy a mi közvetlen felelősségünk csak az állami csatornákra terjed ki. A gazdák, a földhasználók részéről szükség van arra, hogy ezekbe bevezessék a belvizeket. Azt külön megköszönjük, ha idegen tárgyakat eltávolítanak a csatornákból – ezek hossza közel ötszáz kilométer –, mert nem tudunk minden méterre eljutni.

– A társulati tagokra vonatkozó érdekeltségi hozzájárulással mi a helyzet?

– Ezt az összeget az állam magára vállalta, de ebből még nem érkezett hozzánk semmiféle térítés. Az érdekeltségi hozzájárulást korábban is ki kellett egészíteni más forrásokból a csatornák karbantartására, ez is mutatja, hogy tulajdonképpen nem nagy, mondhatni szűkös összegekről van szó. Mindezek következtében ezután sem nélkülözhetjük a termelők segítségét és megértését, erre volt példa korábban, van a jelenben és lesz az elkövetkező időszakban is. Csak összefogással tudjuk elérni, hogy a belvizes elöntés hátrányait és kártevését megelőzzük, illetve jócskán korlátozzuk.

– Milyen események lesznek az elkövetkező hetekben, hónapokban, amelyek érintik a társulat életét, működését?

– Sor kerül a társulat küldöttgyűlésére, ahol megtárgyaljuk a legfrissebb aktuális tennivalókat és a szintén időarányos intézkedéseket. Beszámolunk a társulat gazdálkodásáról, ezen belül a pénzügyi helyzetéről és az egyéb működési feladatok megvalósításáról. Korábban pályáztunk bizonyos műszaki teendők kivitelezésére és ennek nyomán ebben az évben, feltételezve az állami hozzájárulást, várhatóan 150 millió forintot fordíthatunk az előzőleg tervezett belvízrendezési munkálatokra – fejezte be szavait Ugrai Bálint igazgató.

-bert