2011. február 11.

Kisebbségben sem kisebbek a problémák

Fehér MónikaA tavaly őszi önkormányzati választások nyomán Szentesen is megváltozott a Cigány Kisebbségi Önkormányzat személyi összetétele. Képviselők lettek: Fehér Mónika, Lakatos Mária, Mihály Borbála, Lakatos Attila. Az illetékes testület elnöknek választotta Fehér Mónikát, akivel szót váltottunk a napokban az aktuális feladatokról, tervekről és természetesen a jelenlegi helyzetről.

– Nem mondhatóak könnyűnek a mostani lehetőségek, másképpen fogalmazva: a kisebbségi önkormányzatnál sem kisebbek a problémák. Például nem tudjuk mennyi lesz a normatív támogatás a működéshez és még nem állt össze az idei költségvetésünk sem. Mindenesetre pályázatot nyújtottunk be az idei kulturális rendezvényünkre, amelyik megyei jellegű lenne és nem az első a maga nemében. Szintén pályázat útján várunk segítséget az önkormányzatunk munkájához szükséges infrastrukturális fejlesztéshez is.

– Korábban is jó kapcsolatban voltak az önkormányzattal. Ennek folyamatos megléte nem ad módot a problémák bizonyos mértékű megoldásához?

– Változatlanul jók a kapcsolataink, ezzel nincs is semmi baj, viszont a város lehetőségei is korlátozottabbak és ez behatárolja a mi mozgásterünket is. Ettől függetlenül továbbra is együttműködünk a várossal, ugyanúgy mint eddig és ez biztonságot ad más időszerű tennivalók és feladatok megvalósításához is.

– Az idén mire összpontosít a kisebbségi önkormányzat?

– Továbbra is egyik fő feladatunk a munkába állás elősegítése, a szakképzés kezelése, azután a szociális és egyéb természetű gondok enyhítése, mégpedig összefogott munkával és az érintettek közreműködésével. A kormány által újraindított közfoglalkoztatási program rövidebb időre szóló változatai meglátásom szerint nem túl sokat segítenek. Ám a rászoruló emberek számára átmenetileg most az egyfajta kiutat jelentik. Távlatilag persze ennél több lehetőséget igényelnek nemcsak a cigányok, hanem a más rétegekből való hátrányos helyzetű emberek is. A gazdasági válság a városban lévő cigány vállalkozók létezését is megnehezíti, de lehetőségeik alapján cigány munkavállalókat is felvesznek.

– Megítélése szerint kellő mértékben halad a kisebbségi érdekvédelem?

– Egyelőre nem túl rózsás a helyzet, de bízunk a szolidaritás, a dolgok és az eredmények fejlődésében. Ez jóval több, mint a cigányság "belügye", ez társadalmi kérdés is egyben – hangoztatta Fehér Mónika, a Szentes Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

- bert