2010. április 30.

Úton a világhírnév felé

Mihály Gergely, Peralta Miguel és Bárkai "Ottó" LászlóA legtöbb kamasz átesik azon az életkori szakaszon, amikor zenekart akar alapítani. Az esetek döntő többségében az ügy elhal néhány, kölcsön gitárral végigügyetlenkedett garázspróba után. Az elenyésző kisebbség viszont komolyan gondolja és végigviszi az elképzeléseit. A '90-es években a Horváth Mihály Gimnázium köveit is koptatta néhány fiatal gyerek, akik talán még maguk sem hittek ilyen sikerekben, amikor megalapították az Angertea zenekart.

Az együttes vezetője, az énekes-gitáros Mihály Gergely zenésztársaival, a baszszusgitáros Peralta Miguellel és a dobos Bárkai László "Ottó"-val néhány éve a metálzene ismert előadói közé tartoznak. A névválasztáskor a szerintük szabadon értelmezhető, nyílt jelentésű, a társadalom manipulálhatóságára is utaló Angertea (a.m. "haragtea") lett a nyertes. Első dobosuk a tavaly tragikus körülmények között a Tisza-hídon elhunyt Farkas Péter volt. A fiatalember még a kezdetekkor kilépett a zenekarból, de a baráti viszony megmaradt köztük. Az ő emlékének ajánlották az Endless Fields c. klipjüket.

A nagymágocsi zenészek első lemeze 2003-ban jelent meg, ezen még magyarul hallható az ének. A stílusuk, a mondanivaló könnyebb kifejezése miatt és ahhoz, hogy máshol is értsék a szövegeiket, a második és harmadik lemezük már angolul szól. Mihály Gergely szerint - akiknek személyében a HMG diákjai az egyik nagyszerű tanárukat tisztelhetik - egyszerűbb ezen a nyelven megírni a gondolatait. Folyamatosan koncerteznek, a közönségük egyre gyarapszik. Mindannyian tanultak zenélni egy-két évig, utána autodidakta módon képezték magukat. Sem a társai játéka, sem az ő énekhangja nem a megszokott, de a közönségük és a kritikusok szerint a hangzásuk ettől egyedi és utánozhatatlan.

Mihály Gergely elmondta, hogy az internet jóvoltából nemrégiben olyan lehetőség nyílt előttük, amelyet először beugratásnak véltek. Egy fájlmegosztóra föltett klipjüket látva megkereste a zenekart egy, az U.S. A.-ban élő producer, a Grammy-díjas Neil Kernon. A fiúk nehezen jutottak túl a kezdeti szkepticizmuson, de mikor meggyőződtek róla, hogy valóban a világszerte ismert tehetségkutató-producer - aki olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Peter Gabriel, vagy a Judas Priest - áll az üzenet mögött, a dolgok beindultak. Egy három dalból álló, úgynevezett EP-t vesznek föl ezekben a hetekben, a zenei alapokat Szegeden, az éneket a szentesi Murphy Stúdióban. Amint kész lesz, elküldik Neil Kernonnak, aki némi utómunkát végez rajta, majd elkezdheti az Angertea megismertetését világszerte.

A zenekar tagjai úgy vélik, komoly fegyvertény, hogy egy ekkora név foglalkozik velük. Szponzorokat és nagyobb kiadót szeretnének találni ahhoz, hogy az itthon nehezebben befogadható zenéjük számára külföldön is rajongókat találjanak. A szakma szereti a komplex zenéjüket, a klipeket és a számokat mindig pozitív visszajelzések követik. Úgy tűnik, bár szokatlan íze van, igenis van fogyasztója a haragból készült teának.

K. E.