2010. február 26.

Több pénz, több szociális bérlakás kell

Gyakorlat az, hogy a négyéves ciklus utolsó esztendejében a testület mellett működő bizottságok is beszámolnak az elvégzett munkáról. A januári ülésen a lakásügyi bizottság elnökének tájékoztatóját vitatták meg a képviselők.

A grémium a 2006. november 2-án hatályba lépett ügyrendje szerint végzi munkáját. A 7 tagú bizottság üléseire állandó meghívott a szociális és egészségügyi bizottság elnöke és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat delegált tagja. - Sajnos a kisebbségi önkormányzat részéről senki sem vesz részt a munkánkban - jegyzi meg dr. Gyenes Ágota (képünkön), a bizottság elnöke, akivel a beszámoló kapcsán sorba vesszük a feladatokat. Kezdjük mindjárt a lakhatás megvalósítását segítő támogatásokkal.

- Ezek a támogatások lakásvásárláshoz, építéshez, előtakarékosság biztosításához, lakásbővítéshez és felújításhoz adhatók - mondja a képviselőasszony. - A támogatás formája kamatmentes kölcsön, vissza nem térítendő támogatás lehet egyrészt. Másrészt lehetőség lenne kedvezményes építési telek vásárlására, önkormányzati lakás bérlésére lakbértámogatással, illetve bontásra alkalmas épület igénybevételére térítésmentesen. Utóbbi esetben az igénylő szabadon felhasználhatja a bontás után keletkező építőanyagot. Tehát vannak pénzbeli és természetbeni támogatási formák. A pénzbeli támogatás legmagasabb összege jelenleg 500 ezer forint. Ez mindenek előtt a lakásfelújítások területén hasznosultak: gyakran az életveszély elhárítását, a lakhatási lehetőség megőrzését biztosították és e célok megvalósításához jelentős és viszonylag gyors segítséget nyújtottak. Meg kell azonban állapítani, hogy új lakás építéséhez vagy vásárlásához félmillió forintos támogatás nem nyújthat kellő mértékű segítséget. A jövőben az önkormányzat lehetőségeinek függvényében át kell gondolni a támogatási összeg felemelését.

- Támogatási formaként megemlíthetjük a kedvezményes építési telek biztosítását.

- Az önkormányzatnak nagyon kevés értékesíthető építési telke van. Nem is lehet biztosan tudni, hogy lenne-e rá igény, hiszen a építkezések száma is elég alacsony. - Az eddigiek alapján nem működőképes az önkormányzati lakások bérleti jogának biztosítása lakbértámogatással. Sőt a lakásvásárlás sem bizonyult járható útnak néhány évi kötelező előtakarékossággal. Ennek oka egyrészt az, hogy az önkormányzati bérlakásokat szociális célú felhasználással kell lekötni, így nem marad más, piaci felhasználású bérlakás. Az ingatlanárak jelentős emelkedése miatt az 5 éves, majd a 8 évre felemelt előtakarékosság sem teszi lehetővé a rászoruló lakosok számára az önálló lakáskérdés megoldását. A magasabb jövedelmű vagy külső segítséggel rendelkező fiatalok pedig más lehetőséget keresnek lakásproblémáikra. - Nem működőképes az a támogatási forma sem, melyben bontásra alkalmas épületet biztosít az önkormányzat építőanyag céljából - folytatja a bizottság elnöke. - Részben mert kevés lebontandó épülete van az önkormányzatnak, illetve azért, mert a bontásból nyert építőanyagok valószínűleg nem is felelnének meg a korszerű építési előírásoknak. Javasoljuk tehát a választások után felálló új képviselő-testületnek a támogatási rendelet átalakítását és korszerűsítését a gyakorlatban alkalmazott módszerek átvizsgálása és a tapasztalatok leszűrése után. Azzal a célzattal, hogy a lakhatás megvalósítását segítő támogatások kiemelten fontosak és nélkülözhetetlenek a lakásügyi bizottság meglátása szerint.

- Hogyan látja az önkormányzat tulajdonában álló lakások, bérlők helyzetét?

- Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások száma az elmúlt négy évben gyakorlatilag változatlan maradt. Új önkormányzati bérlakások építésére nem került sor, annak ellenére, hogy a lakásigénylők száma évről évre 180-200 körül mozog. Bizottságunk minden lakásigénylő lakhatási körülményeit helyszíni szemlén is megvizsgálja, majd ennek eredményeként elkészíti a szociális alapon lakáshoz juttatandók sürgősségi névjegyzékét. A lakásigénylők közül szociális szempontok alapján csak azok kaphatnak bérlakást, akik a listán szerepelnek. Mivel ebben a ciklusban nem növekedett a kiutalható bérlakások száma, így csak nagyon kevés igénylő juthatott bérleményhez. A névjegyzékről elsősorban a gyermekeseket próbáltuk mihamarabb elhelyezni, közülük is a három vagy többgyermekes családokat, illetve a gyermeküket egyedül nevelőket részesítettük előnyben. A névjegyzékről eddig a polgármester egyedül jelölte ki a leendő bérlőt. A lakásügyi bizottság javasolja, hogy a jövőben a bizottság elnökével közösen történjen meg a jelölés.

- Sokan magasnak tartják az önkormányzati lakások bérleti díját.

A képviselő-testület utoljára 2008-ban emelte a díjakat, akkor több mint a duplájára. Elsősorban azért, hogy a szociális bérlakások térítési díja közelítsen a piaci lakbérekhez. A lakásügyi bizottság és a Fidesz frakció ismerve a bérlők anyagi helyzetét csak mérsékelt, inflációkövető emelést javasolt. A lakbérek jelentős növekedése óta, a bevezetett új lakbértámogatás ellenére is több mint duplájára nőtt a lakbérhátralék mértéke 2006 óta. Ennek döntő részét jogi úton sem lehet behajtani. Jelenleg a bérlők több mint egyharmada kap lakbértámogatást, amelynek összege éves szinten 4-4,5 millió forint volt 2008-tól kezdve. A támogatást több szempontot figyelembe véve kaphatja meg valaki. Egyrészt azok lehetnek jogosultak, akik három vagy annál több gyermeket nevelnek. Másrészt azoknak járhat ilyen támogatás, akik esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az 57 ezer forintot, valamint 6 hónapra visszamenőleg a lakással kapcsolatos rezsiköltségek a család teljes havi bevételének 15 százalékát elérik vagy meghaladják. Javaslatunkra a képviselő-testület elviekben jóváhagyott egy eddiginél erőteljesebb támogatási rendszert, amelyet azonban csak a 2010. évi költségvetés elfogadása után lehet megvalósítani. A lakásügyi bizottság ezért januári, önkormányzati ciklust lezáró beszámolójával is kérte a képviselő-testületet, hogy a költségvetésben biztosítsa a szociális bérlakásban lakó, rászoruló bérlők számára a támogatásra fordítható pénzeszközök mintegy 3,5 millió forinttal történő megemelését.

Lovas József