2010. február 26.

Alkotás és kreativitás a nyomdai munka

Borbás Tamás nyomdavezetőMúlt év októberében új vezetőt kértek fel a munka irányítására a Szentes Városi Szolgáltató Kft. Nyomda üzemében. Ezt a tisztet Borbás Tamás tölti be, tőle érdeklődtünk az itt folyó munkáról.

A nyomda évtizedek óta fontos szerepet tölt be a város és környéke életében. Olyan jelentős kiadványok is itt készülnek, mint lapunk, a Szentesi Élet, ami az egyik stabil munkája a cégnek. A lapelőállítás a csütörtöki és pénteki munkanapokra látja el őket tennivalóval. Hagyományos, azaz offszet és digitális eljárással is dolgoznak. Az előző technika inkább a nagy példányszám előállítására alkalmas, míg utóbbi jobban megfelel a kisebb példányszámú megrendelések esetén. Egyelőre a feladataik jelentős részét a helyi és környékbeli megrendelések teszik ki, de a nyomdavezető bízik abban, hogy az ügyfeleik köre a távolabbi vidékek felé is bővülni fog. Eddig nem fordult elő olyan eset, hogy egy kliens igényét ne tudták volna kielégíteni, hogy az ötletére, az elképzelésére ne találtak volna megoldást. Munkájukat dicséri, hogy a megrendelők elégedetten távoznak és legközelebb is ide térnek vissza, ha nyomdai szolgáltatásra van szükségük. Az itt dolgozó 5 fős csapat kreatív munkájának köszönhetően bármilyen kiadványt, szórólapot, öntapadós cimkét el tudnak készíteni a rendelkezésre álló két technológia segítségével. Tekintettel arra, hogy termékeiket kötéssel, illetve tűzéssel tudják végleges formába önteni, akár egy igényes kivitelezésű művészeti katalógus, vagy egy diplomamunka sem okoz számukra problémát.

Arra a kérdésre, hogy hányféle szolgáltatással állnak az érdeklődők rendelkezésére, még hozzávetőlegesen is nehéz lenne válaszolni. A felsorolás helyett, Borbás Tamás számtalan készterméket mutatott a nyomdában lévő munkák közül, melyek között kis példányszámú egyházi újságtól kezdve szentesi illetőségű könyvön át, a borosüvegre szánt matricáig mindenféle produktum előkerült. Ez utóbbiról különös büszkeséggel jegyezte meg a nyomda vezetője, hogy a megrendelő, egy neves csongrádi borászat az egyéb üzleti érdekeltségeinek a nyomtatványait is csak a helyi nyomdával készítteti. Mert itt olyan minőségű terméket kap kézhez, amivel nyugodt szívvel jelenik meg a külföldi bemutatkozáson is.

Borbás Tamás úgy véli, nyomdájuk a versenyképes árral és a rövid határidőkkel vívta ki a megbízóik elismerését. Tekintettel arra, hogy városunkban ez a legnagyobb kapacitású ilyen üzem, ők a legalkalmasabbak a nagy példányszámú kiadványok előállítására. A városban egyedüliként ők nyomtatnak szállítólevelet, amely nélkülözhetetlen bizonyos vállalkozások számára. A nyomda világához való személyes viszonyulásával kapcsolatban azt említette elsősorban, hogy egyfajta alkotásnak és kreatív tevékenységnek tartja a munkáját. A végzettsége szerint informatikus fiatalember úgy véli, érdekes folyamat a vevő kezdeti, olykor bizonytalan elképzeléséből többszöri átdolgozás után a létrejött készterméket látni.

Kép és szöveg:
Králik Emese