2010. február 26.

Európát járó óvónők

A schönbrunni kastélynál Ausztriában, az őszi tanulmányútonUtazni jó, mert világot láthatunk, megismerhetünk más kultúrákat. És utazni azért is jó, legalábbis Palástiné Kunos Marianna szerint, mert Szentesen dolgozó óvónőként tapasztalatokat cserélhetünk Európa más országaiban, ugyanezen a pályán dolgozó kollégákkal.

A Vásárhelyi úti óvoda vezető óvónője (a kép bal oldalán) először 2004-ben szervezett szakmai utat a Tempus Alapítványon keresztül. Számára az élethosszig tartó tanulás nem elmélet maradt, hanem úgy gondolta, megpróbálkozik az Európai Unió által kínált lehetőségek egyikével és vállalkozó szellemű munkatársaival útra kelnek a tapasztalatcserélő kalandoknak. Elmondta, hogy az esély minden olyan pedagógus számára adott, akik rendelkeznek megfelelő angol nyelvismerettel. A pályázat megírása talán a legkisebb feladat, az utána következő, hónapokon át tartó folyamatos munka már többet kíván a puszta kalandvágynál. Az első akadályok sikeres vétele után az alapítvány segítségével egy kapcsolatteremtő-partnerkereső találkozón vesznek részt a jelentkezők, itt alakulnak ki azok a nemzetközi csoportok, akik egy közösen kigondolt témakörön a projekt végéig együtt dolgoznak.

A sikeres pályázók kétévente nyújthatnak be újabb kérelmet, ezt a lehetőséget Mariann mindig igyekszik kihasználni a maga és az ehhez kedvet érző kollégái számára. A legújabb projekt tavaly kezdődött, a mostani csoportban osztrák, belga, litván, észt, észak-ír, cseh és a szentesi óvónők személyében magyar pedagógusok vannak. Elmondta, hogy ezeken az utakon olyan tapasztalatokkal lesznek gazdagabbak, amelyeket jól használhatnak a mindennapi munkájuk során. A mostani mese-dramatizálás témakörhöz a Központi Óvodai Körzet mind a hét intézménye igyekszik hozzáadni a saját ötletét, és ezt hasonlóan teszik a másik hat ország ezen a feladaton munkálkodó résztvevői is. A legközelebbi, belgiumi találkozó áprilisban lesz, ott majd mindenki bemutatja az addig végzett munkáját.

A város számára érdekes adalék, hogy a kétéves projekt zárása 2011 májusában Szentesen lesz. Marianna és a többi óvónő városunkba várják majd a nemzetközi kis csapatot. Ahogy azt már máskor is tették, terveik szerint a megyeházán tartják majd a hosszú munka legvégső értékelését. Ha eltelik a két év, újra pályázni fognak egy következő lehetőségre. Mert utazni jó.

K. E.