2010. február 26.

Megújuló belváros

Több milliárdban gondolkodnak

A pályázat kapcsán átalakítanák a Petőfi Sándor utcát, a Kossuth utcától a Szabadság térigA képviselő-testület elé került ismét a városközpont akcióterületi terv és az integrált városfejlesztési stratégia a városközpont rehabilitációs pályázat kapcsán. Az elképzelések azt mutatják, hogy a következő években teljes mértékben átrajzolódhat a belváros.

Mint ahogyan azt Szirbik Imre elmondta: a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség a beadott pályázati dokumentációt átvizsgálta és hiánypótlásra hívta fel az önkormányzatot. A polgármester kitért arra is, hogy az anyag kidolgozása közben egyeztettek több fordulóban a bizottságok, és a képviselő-testület is tárgyalt. Ezen kívül lakossági-, szakmai- és képviselői fórumokon tájékoztatták az érdeklődőket. Konzultáltak a civil szervezetekkel, a tervezők az érintett vállalkozókkal külön tárgyaltak, sőt még internetes portált is nyitott az önkormányzat a széles körű bemutatás és eszmecsere érdekében.

A pályázati tervek szerint a következő években a regionális operatív program keretében városrehabilitációs célú állami támogatással megújulna többek között a Városi Galéria, a közgé kertje, a Kossuth utca 8. szám alatti Diákpince épülete, illetve a tisztiklub homlokzata. Sor kerülne a Kurca-híd felújítására, a Kossuth Lajos utca díszkivilágítást kapna a Kurcától a Horváth Mihály utcáig, körforgalom épülne, rendeznék a Szent Miklós és az evangélikus templom környezetét. Átalakítanák a Petőfi Sándor utcát a Kossuth utcától a Szabadság térig, a fehérház előtti teret,
a Szabadság téren pedig, az autóbusz-pályaudvarnál nem fedett kerékpártárolót hoznának létre. Az Ady Endre utca központi szakasza bevásárló utcává válna, felújítanák a fehérház üzletportálját és rendeznék belső udvarát. Szintén szerepel a programban a bíróság tető- és homlokzat felújítása.

A városkép megújulásához többmillió forintos értékben a magánszféra is hozzájárulna például a Petőfi Szálló rekonstrukciójával, a fehérház lakószintjeinek homlokzat-felújításával, a református parókia épületének, illetve a Szent Miklós templom és a római katolikus plébánia homlokzatának rekonstrukciójával.

Más forrásból, de szintén új fejlesztés lenne egyebek mellett a Napház építése, a bölcsőde bővítése, a városháza akadálymentesítése és udvarának rendezése, a fehérház esetében tetőterasz, zöldtető, kilátó és szórakozóhely kialakítása, valamint az ifjúsági ház korszerűsítése, akadálymentesítése, udvarának rekonstrukciója.

Cseh-Lakos