2010. február 12.

Kis kukta

Ropogós tárkonyvajas csirkefalatok

Hozzávalók: 8 db csirke felsőcomb, 8 szelet baconszalonna, 1-2 tk. apróra vágott tárkony, 5 dkg vaj, őrölt bors, só.

Elkészítése: A combokat csontozzuk ki, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. A vajat keverjük össze az apróra vágott tárkonnyal (friss zöldfűszer és szárított tárkony is használható). A kicsontozott combokat fektessük a bőrös oldalára és a húsok belsejét kenjük meg a fűszeres vajjal. Tekerjük fel a szeleteket és csavarjuk mindegyiket egy szelet baconba. Egy tepsibe öntsünk egy kevés olajat (nem kell sok, mert a vaj olvadni fog sütés közben) és tegyük bele az elkészített tekercseket úgy, hogy a szalonnacsík vége kerüljön alulra. Így nem fog sütés közben széttekeredni. Alufóliával takarjuk le és kb. 30 percig süssük, hogy a hús megpuhuljon. Ha kész, vegyük le a fóliát és nagy lángon pirosra sütjük.

Joghurtos szelet

Hozzávalók: 3 doboz gyümölcsjoghurt, 1 cs. zselatin, 1 cs. tejszínhabpor, 1 cs. habfixáló, 2 dl tej, 10 db babapiskóta, gyümölcs (barack, eper, meggy), 3 ek. cukor.
Elkészítése: A 3 joghurtot és a 3 ek. cukrot edénybe tesszük és melegítjük. Amíg a joghurt melegszik, addig a zselatint 1 dl melegvízzel összekeverjük, majd a joghurthoz öntjük és kavargatás mellett felforraljuk. Ha kész, félretesszük, hagyjuk hűlni.

A gyümölcsöt megmossuk, megpucoljuk, kis darabokra vágjuk és hozzátesszük a babapiskótához. Ha ez kész, akkor 2 dl hideg tejbe tesszük a tejszínhabport, a habfixálót és robotgéppel kemény habbá verjük. A felvert habhoz keverjük hozzá a kihűlt joghurtos krémet, majd a babapiskótás gyümölcsöt. Egy őzgerincformát (vagy bármilyen kisebb sütőformát) kibélelünk alufóliával és beleöntjük a joghurtos masszát. 2-3 órára tegyük hűtőbe. A kész süteményt az alufóliával együtt emeljük ki a formából, és szeleteljük fel. (Mindig olyan ízesítésű joghurtot válasszunk, amilyen gyümölcsből készítjük majd a süteményt.)