2010. február 12.

Adél és Árnika a legjobbak

Díjazták az utánpótlás úszókat

A makói díjátadón az utánpótlás kiválóságokSzokásosan az év elején rendezi meg bensőséges díjátadó ünnepségét a megyei úszószövetség, amelynek alkalmával az utánpótlás korú kiválóságokat köszöntik.

A megyében működő városi úszóegyesületek 2-2 versenyzőjüket jelölik a díjra, a Szentes Városi Úszó Clubban ezúttal, a tavalyi eredményeik alapján Sarusi-Kis Adélra és Horváth Árnikára esett a választás. A 12 éves lányok Makón, Ádándi-Kiss Gyulától, a megyei szövetség vezetőjétől vehették át az elismerést a környező városok legjobbjainak társaságában. A több mint tíz évre visszatekintő rendezvénysorozaton eleinte a felnőtteket díjazták, az utóbbi években viszont inkább az utánpótlást motiválják a további versenyzésre.

A szentesi egyesület két díjazottja nem lazít, az edzéseken napi másfél órát, méterben úgy 3500-3700-at tempóznak. Mindezt egy héten ötször, árulta el Adél és Árnika. Az edzésadagot nem érzik fárasztónak a lányok, bár vannak napok, amikor el szoktak fáradni, de mégis szeretik a sportágat. Hogy miért? Adél a jó hangulatot, a játékos feladatokat, Árnika a váltókat, és edzőjüket, Vincze Editet említi. Biztos sokan gondolják úgy, hogy télen vízbe csobbanni nem éppen a legkellemesebb élmény, ám a lányoknak erre is van frappáns válaszuk: azt mondják, van, amikor arra panaszkodnak, milyen meleg, de általában pont jó a víz.

Adél 6 éve úszik, a sportágat ajánlották az akkor még óvodás lánynak, de amúgy is szívesen kipróbálta volna, Árnikát négy éve apja hozta le az uszodába. A sportolás nem megy a tanulás rovására, a csongrádi Adél a Batsányi gimnáziumban kitűnő, volt már jó tanuló-jó sportoló is, míg Árnika sem szégyenkezhet, hiszen a Kiss Bálint iskola diákjának csak 4 négyese volt a többi ötös. Vásárhelyen a rövidpályás vidékbajnokságon értek el nagy eredményt, a gyors és vegyes váltóval harmadikok lettek. Adél gyorson eredményes, országos versenyeken 6-7. helyeken végez, s van két diákolimpiai bronzérme is. Árnika mellúszásban jó, megyei diákolimpia első hellyel büszkélkedhet. Példaképük nincs, de a magyar úszósport világbajnokai közül Adél már kért autogramot Gyurta Danitól, illetve két éve Szentesen találkoztak Hosszú Katinkával. Hogy a lányok meddig folytatják? Közösen azt felelik: attól függ, mennyire lesznek jók, de a tanulás az első.

Darók József