2010. február 12.

A gyermekekért

Hároméves a Felhőcsikó

Napjainkban mind volumenében, mind a minőséget illetően egyre nagyobb igény van a sajátos nevelési igényű gyermekek komplex ellátására. Ide tartoznak a korai fejlesztésre szoruló csecsemők, kisdedek, a pszichés, mentális fejlődés zavaraival élők, a tanulási és a magatartás-zavaros gyermekek. Ebben a munkában vállal aktív szerepet már három éve a Felhőcsikó Egyesület, amely az idei évben újdonságokkal is próbálkozik.

A Felhőcsikó Egyesület elnöke, dr. Báló Mária elmondta: A civil szervezet 2006-ban alakult azért, mert a gyermekek ellátása olyan határterületeken, mint például a sajátos nevelési szükséglet, vagy a különböző rehabilitációs területek, interdiszciplináris munkamódszert és szemléletet igényelnek. Azonban az oktatási, egészségügyi és szociális területek érintett szakemberei különböző munkahelyeken, egymástól térben, egy-egy problémás esetet kivéve időben is távol dolgoznak, holott hasznos lenne az egyeztetés. Ennek érdekében hozták létre az egyesületet körülbelül kétéves előkészítő munka után.

Az egészségügyi alapellátásban dolgozó védőnők, háziorvosok, fizioterapeuták, az oktatásban a pedagógusok, gyógypedagógusok, logopédusok, pszichológusok közül sokan csatlakoztak hozzájuk.

- Olyan sokan voltunk, hogy az alapítványi forma nem lett volna megfelelő, ezért egyesületet hoztunk létre 2006 decemberében. Szervezetünknek nemcsak szentesi tagjai vannak, hanem csongrádiak is. Örülök annak, hogy a két város szakemberei egyre jobban megismerik egymást, és jól tudnak együtt dolgozni, gondolkozni. Például már tavaly nyáron is két városban tudtunk tábort szervezni. A szentesiek, a csongrádiak és a környékbeliek is ismerik a Felhőcsikó Fejlesztőtábort, amelyet mindig a Mátéffy utcai óvodában tartunk nyaranta. Nagy sikere van, szeretik a szülők és a gyerekek is. 2009-ben Csongrádon korai fejlesztőtábort szerveztünk három év alatti gyermekeknek, emellett sikeres volt asztmás táborunk is, melyet a Tátrában tartottunk. Szeretnénk még tovább bővíteni idén a repertoárt, új dolgokkal rukkolunk elő, különlegességekkel készülünk. Megpróbáljuk meghonosítani kis létszámú csoportokban a hiperaktív, figyelemzavaros óvodások és általános iskolások számára szervezett tábort is - ismertette terveiket dr. Báló Mária, aki beszámolt arról is, hogy folyamatban van a "Test és Lélek" programjuk keretében egy harminc órás interdiszciplináris továbbképzés akkreditációja, melyet a sajátos nevelési igényű gyermekek komplex ellátásáról indít az egyesület.

Cseh-Lakos