2010. február 12.

Változott a közlekedés

KRESZ-szabálymódosítás

Január 1-jével változtak hazánkban a hatályos KRESZ-szabályok. Több pontban is nagyléptékű a módosulás, ezek közül szemezgettünk a helyes közlekedés érdekében. A szabályokról Nagy János, a szentesi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője tájékoztatta lapunkat.

Városunkban is okoz alkalmanként problémát a helytelen biciklis közlekedés. A Nagy Ferenc, azaz a sétáló utcán sokan még most sem a kerékpárról leszállva és azt tolva haladnak át. Mások a körforgalmakon biciklijükkel a gyalogos átkelőhelyen hajtanak keresztül. Egyeseknek problémát okoz a kerékpárúton való közlekedés is. A KRESZ szerint a kétkerekű kerékpároknak fenntartott kerékpárutat, azt csak lakott területen kívül lehet igénybe venni - ha jelzőtábla nem tiltja - segédmotoros rokkantkocsival, gépi meghajtású kerekes székkel és kétkerekű segédmotoros kerékpárral. Ha van úttesten kijelölt kerékpársáv, akkor azon - például a Vásárhelyi úton -, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva kell biciklivel közlekedni.

A kerékpáros által is igénybe vehető autóbusz sávon a biciklis is a jelzőtáblán megjelölt iránnyal megegyezően közlekedhet. Járda, járdasziget, gyalogút, gyalog- és kerékpárút, nyitott kerékpársáv mellett tilos úgy haladni, hogy a jármű szerkezeti eleme vagy rakománya ezek fölé nyúlnak.

Ha a járműnek útkereszteződésben, útszűkületben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha ahhoz elegendő hely áll rendelkezésre és az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák. Ezt a szabályt többször megszegik Szentesen a jelzőlámpás forgalmi csomópontban.

Az is fontos szabály, hogy kerékpárral lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, illetve a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad. A biciklisnek a járműről le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia. Ezek szerint a szabályok szerint kell közlekedni városunkban többek között Csongrádról érkezve az első körforgalomnál, de ugyanez vonatkozik Kunszentmárton irányába haladva az utolsó körforgalomra is.

- Nem igaz az a hír, miszerint a behajtani tilos táblánál, egyirányú úttesten a forgalmi iránnyal szemben behajthat a kerékpáros. Ezt csak akkor engedik a szabályok, ha a behajtani tilos tábla alatt kiegészítő jelzés ezt lehetővé teszi, illetve az egyirányú forgalmi út jelzőtábla alatti kiegészítő táblán kerékpárt mutató út tábla ki van helyezve. Ez esetben is a kerékpáros az úttest jobb széléhez húzódva közlekedhet, forgalmi irányának megfelelően. Szabálysértést követ el az, aki például a Horváth Mihály utcán a behajtani tilos tábla ellenére a forgalommal szemben közlekedik. Erre azért is különösen odafigyelünk, mert tájékoztatató jelzés hiányában fokozottan balesetveszélyes helyzetet idézhet elő. A helytelen közlekedés miatt korábban is bekövetkezett már kerékpáros és személygépkocsi között baleset - mondta el Nagy János rendőr százados.

Cseh-Lakos