2010. január 29.

Téli-tavaszi foglalkoztatás

Elismerték a közcélúak munkáját

A tavalyi év után idén is sikeres volt az önkormányzat téli-tavaszi közmunkaprogram pályázata, melyet a Közmunkatanácshoz nyújtottak be a derekegyházi, a fábiánsebestyéni, a szegvári és az eperjesi önkormányzattal együttműködésben. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiírt pályázat keretében összesen 20 millió 457 ezer forintot kaptak a települések arra, hogy január 15-től június 14-ig, azaz 5 hónapon át 39 főt foglalkoztassanak.

A kistérségi szintű összefogás lehetőséget teremt 15 szentesi, 9 derekegyházi, 4 fábiánsebestyéni, 8 szegvári és 3 eperjesi munkanélkülinek arra, hogy - hacsak 5 hónapra is - ismét bekapcsolódjanak a munka világába. A résztvevők létszámát pontosan meghatározta a pályázati kiírás. Minimálisan 20 fővel lehetett pályázni, ezen felül pedig a rendelkezésre állási támogatásban részesülők száma alapján lehetett további foglalkoztatottakat igényelni. Így kistérségünk összesen 39 főre volt jogosult - tudtuk meg Mészáros Ágnestől (képünkön).

A polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának munkatársa elmondta: Elsősorban a településellátó feladatokba kapcsolódnak be a foglalkoztatottak, parkgondozási, felújítási munkálatokat végeznek, illetve a csapadékelvezető árkok és az útszélek karbantartását végzik. Néhányan pedig bekapcsolódtak a házi-segítségnyújtó rendszerbe. A szentesi csoportban egy programvezető, egy adminisztrátor is munkába állt. Erre azért van szükség, mert a projekt lebonyolítása rengeteg papírmunkával jár együtt. Öten dolgoznak a Dr. Bugyi István Kórház parkjának rendbetételén, közülük ketten a motorosfűrész-kezelő tanfolyamot is elvégezhetik, térítésmentesen. Szentesen öten a Dr. Si-pos Ferenc Parkerdő Otthonban, hárman a gondozási központban házi segítségnyújtóként kezdtek dolgozni.

- A programban résztvevők esetében van esély a továbbfoglalkoztatásra, de ez minden esetben egyéni elbíráláson alapul. Ezek a közmunkaprogramok nagyon jók arra, hogy egy-egy ember munkavégzési stílusát, hozzáállását megismerjük, illetve ő is megszokja a napi kötelezettséget, elfoglaltságot. Mikor tájékoztattuk őket, akkor elmondtuk, hogy ez egy tervezhető időszak, 5 hónapig biztonságban érezhetik magukat - beszélt a további lehetőségekről Mészáros Ágnes, aki azt is megemlítette, hogy volt már olyan munkavállalójuk is, akinek sikerült elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon, így helyette más lépett a rendszerbe.

2009 decemberében konferencia keretében összesítették a közfoglalkoztatás helyi eredményeit. A konferencián Szirbik Imre polgármester és Szűcs Erika miniszteri biztos elismerő oklevelet adott át azoknak, akik közfoglalkoztatásuk alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Elismerésben részesültek: Mol-nárné Juhász Bóka Zsuzsanna és Zsíros László közfoglalkoztatás-szervezők, Czuczi István, Tompa Zsolt, Selyem Zsolt, Dögei Sándor karbantartók, Bella László, Kanfi Horváth Lajos, brigádvezetők, Almási Imre udvaros, Bakos Andrea és Szemerédi Renáta adminisztrátorok, Bubori Zoltánné segédápoló, Deák Zoltánné kerti munkás, Fazekas Ágnes, Kó-czán Katalin, Pulya Ottília, Kovácsné Drahota-Szabó Ágnes pedagógiai asszisztensek, Hegyi Boglárka gondozó, valamint Halmainé Póli Erzsébet, Erhardt Katalin, Magyar Krisztina, Kérdő Klára Veronika, Piti Ilona, Kelemen Antal, Ludányi Mihály.