2010. január 8.

Kis kukta

Kelkáposztás zöldségleves

Hozzávalók: néhány evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma 1/2 kg mexikói zöldségkeverék (mirelit), 2-3 szem burgonya, fél fej kelkáposzta, só, bors, majoránna, őrölt kömény, 1 cs. zöldpetrezselyem, 1 pohár tejföl, 2 ek. liszt, 1 db zsömle.

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát olajon szivacsosra pároljuk, majd rádobjuk a zöldségkeveréket, a kockára vágott burgonyát, a felcsíkozott kelkáposztát, a fűszereket. Átforgatjuk, felöntjük vízzel, és fedő alatt addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Ezután a lisztet a tejföllel csomómentesre kikeverjük, majd besűrítjük a levest. Ezután újraforraljuk, majd tálaljuk. A zsemlét felkockázzuk, és fokhagymás vajon megpirítjuk. Megszórjuk vele a levest, friss zöldpetrezselyemmel díszítjük.

Fűszeres tepsis burgonya

Hozzávalók: 1-1,5 kg nagy-szemű burgonya, 6 ek. olívaolaj, 2 tk. pirospaprika, 1 tk. só, fél tk. bors, fél tk. erős paprika, ízlés szerint fokhagymakrém, vagy fokhagyma.

Elkészítése: Alaposan megmossuk a nagyszemű burgonyát, félbe vágjuk, majd nagyobb darabokra szeleteljük. Az olajat összekeverjük a fűszerekkel és beleforgatjuk a burgonyát. A tepsit kibéleljük alufóliával és beleterítjük a fűszeres burgonyát. Körülbelül fél-1 óráig sütjük.