2010. január 8.

Továbbélő örökségünk

A kistérség kézművesei könyvekben

Napjainkban továbbélő és mára eltűnt szentesi kistérségi mesterségekkel és művelőikkel találkozhatunk két frissen megjelent kiadványban. Az adatokban gazdag könyveket, melyek a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény jóvoltából láttak napvilágot, a református nagytemplomban mutatták be.

Az iskola karácsonyi műsorában Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő szólt a bemutatásra váró kiadványokról, melyekben a város épített örökségét felvonultató, közelmúltban kiadott könyv után most az alkotó emberek kerülnek a középpontba. A polgármester korábbi ötletét valósította meg a Jövőnkért iskola igazgatója, Keller Jánosné a Velük érő örökség címet viselő könyv létrehozásával. Labádi Lajos levéltárigazgató jegyzi a könyv előszavát. Ahogyan az ünnepségen fogalmazott, hiánypótló művek sorába tartozik a Mód László néprajzkutató által összeállított munka, hiszen egy monografikus szintű történeti összefoglalóval mindeddig adós maradt a történész szakma. A könyv három nagyobb szerkezeti egységre tagolódik, a nyitó fejezet felvillantja a helyi kézművesipar kezdeteit, a második bemutat tíz, egykor jelentős mesterséget, a korsóstól a talicskáson át a szíjgyártóig, név szerint is kitérve az ismertebb iparosok pályafutására. Amellett, hogy megemlékezik a hajdani kézművesiparról és művelőkről, az ízléses kiadvány azokat a napjainkban is munkálkodó mesteremberek, iparművészek előtt is tiszteleg, akik életben tartanak nagy múltú szakmákat. Ebben a záró fejezetben Kádár Barbara keramikus közreműködésével olyan kihalófélben lévő szakmákat is megismerhet az olvasó, mint a nemezkészítés, kosárfonás, gyertyamártás, vagy a bútorfestés. A kötet tartalmazza az alkotók életútját, s elérhetőségét is.

Pár perces késéssel megérkeztek Budapestről - igaz, még puhafedeles formában - az album első példányai a templomba, így a jelenlévők már belelapozhattak a közel 200 oldalas, Vecseri Ferenc stílusos fotóival gazdagon illusztrált könyvbe.

A rendezvényen egy vékonyabb, de ugyancsak fontos hagyományőrző "missziót" teljesítő kötetet is ismertettek. A Szentesi Fazekas-könyv szintén a Jövőnkért iskola gondozásában jelent meg, s ez a kiadvány a nagy múltú szentesi agyagművesekre, azon belül a feketekerámiára koncentrál, az előbbihez hasonlóan Mód László és Kádár Barbara írásaival. Az olvasnivaló mellé DVD-lemezen képanyag is megtekinthető.

Ez alkalommal egy kiállítást is a publikum figyelmébe ajánlottak, mely a Velünk élő örökség című albumban szereplő mesterek és az iskola növendékeinek munkáiból ad áttekintést a nagytemplom földszinti termében.

Darók József