2010. január 8.

Gyönyörű táj, pazar környezet

Vietnám, a kontrasztok országa 2.

Előző lapszámunkban egy ázsiai utazásról szóló cikk keretében mutattuk be Vietnám egyik arcát, melyben a nyomor, a számunkra elképzelhetetlen közlekedés és étkezési formák, a higiénia hiánya, a különböző árukkal való üzletelés, a fegyver-, és a kábítószer-kereskedelem egyaránt jelen van. Ugyanez az ország azonban gyönyörű természeti és épített értékeket rejt magában. Ezekkel Kozma Sándor is megismerkedett munkája elismeréseként kapott útján.

Az arany fokozatú tanácsadó kirándulása részeként ellátogatott a Kambodzsa őserdejében (Siemreab-ban) lévő Angkorba, ahol a buddhizmus hatalmas lápon lévő épületrendszert hagyott maga után az emberiségre. - Az egész építményt - mely tele van többszázezer pici, kőbe vésett rajzzal, háborús jeleneteket ábrázolva - maga a vízrendszer tartja fent, az épületrendszert most restaurálják. A bejáratnál szoborpark fogadja a turistát. Angkor falit mindenféle kötőanyag nélkül illesztették össze, úgy hogy több ezer éve állnak, folyosórendszert alkotva a több tonnás kövek. S mindez az őserdő közepén. Egy francia kutató fedezte fel 1860-ban a területet, amelyen vadon nő az orchidea. Ez a virág egyébként ott nem több ezer forintba kerül, mint nálunk, hanem fillérekbe - elevenítette fel élményeit Kozma Sándor, aki elmondta: Buddhista szerzetesekkel is találkozott. Velük kapcsolatban szabály, hogy bár fényképezni lehet őket, viszont hozzájuk érni egyáltalán nem szabad. Angkorban látott olyan vallási helyet is, amihez csak meredek és keskeny lépcsőn lehetett volna feljutni. Ez azonban a párás, meleg időjárás közepette végképp emberpróbáló. Kambodzsában és Vietnamban is a buddhista szentélyekbe kizárólag cipő nélkül léphet be az ember, de csupán néhány percig lehet bent maradni az intenzív illattól és füsttől, melyet a vallásgyakorlatban használnak. Az emberek néhány percig imádkoznak a szentélyben, majd mennek tovább. Amerre jártak mindenütt buddhizmust hirdető szobrok voltak. Vietnamban 35 méter magas, több tonna súlyú Buddha szobrot is láttak melyhez 250 nagyon meredek lépcsőfokot megtéve lehetett feljutni.

A természeti és épített kincsek egyaránt jelen voltak a szállodákban is, ahol éjszakáit töltötte az üzletkötő feleségével. - Meseszép környezetben és pazar kiszolgálásban volt részünk. Több szállodában is laktunk, az egyik kétszemélyes apartman házakból állt, melyet a 2008-as világszépe választás lebonyolítására építettek. A szálloda sor tengeröböl mellett helyezkedett el, amit trópusi növényzet övezett, és ahol csodálatosan tiszta volt a tenger vize. A szálláson gyönyörű ágynemű, szúnyoghálós ágy, apartmanonként kád, zuhanyzó, padlóba süllyesztett medence. Kint éjszaka kivilágított hatalmas masszírozó medence szolgálta kényelmünket - beszélt élményeiről Kozma Sándor.

Furcsa élmény volt számára, hogy apálykor, amit a part fehér homokjára kihordott a tenger, azt egy vietnámi nő (a meleg ellenére fekete ruhában, kúpos szalmakalapban, bekötött szájjal) kis buckákba összesöpörte háromméterenként, majd minden bucka mellé leülve kis vödörbe rakta. Ez volt az egész napi munkája. Európában ezt a munkát egy óra alatt elvégezné egy munkavállaló. A férfi pincérek pedig minden étteremben saját lábméretüknél három számmal nagyobb cipőt viseltek. A nők a lehető legelegánsabban, talpig érő hosszú ruhában szolgáltak fel. Mindannyian végtelenül figyelmesek, kulturáltak és tisztességesek voltak. Ha a vendégnek szüksége volt valamire, azonnal ugrottak, de borravalót egyáltalán nem fogadtak el.

(folytatjuk)

Cseh-Lakos