2010. január 8.

A csapat munkáját értékelték

Megyei elismerést vett át Valkai Zsolt

Csongrád Megye Sportjáért Emlékéremmel ismerték el decemberben Valkai Zsolt munkáját. A St. Jupát SE. elnöke és edzője több évtizede koordinálja az egyesület tevékenységét, akár amatőr versenyek szervezéséről, akár közösségi sportrendezvények rendezéséről legyen szó.

Minden év végén átadják a Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmet, melyet olyan sportolók, edzők, sportszakemberek és sportszervezők vehetnek át, akik a testnevelés és a sport területén elért kimagasló eredményeikkel közvetlenül vagy közvetve hozzájárultak a megye jó hírnevének növeléséhez.

Valkai Zsolt gyermekkora óta sportol, 6 éves korában kezdett el úszni, Cseuz László felügyelete alatt. Később sportágat váltott, a Tisza-partra került a kajak-kenu szakosztályhoz, az akkori Szentesi Spartacushoz, ahol kenus lett. A sportágat egészen katonai bevonulásáig űzte. Leszerelése után segédedzői végzettséget szerzett Szegeden, majd a Testnevelési Főiskolán elvégezte a kajak-kenu szakedzői szakot, később Pécsett testnevelő tanári diplomát szerzett.

Többedmagával 20 éve megalapította a St. Jupát Sportegyesületet, amely az elmúlt két évtizedben többféle sportágat is felkarolt. - Eleinte kajak-kenuval foglalkoztunk, később bővítettük a sportágválasztási lehetőségeket. Különböző kerékpársportok, túrák, illetve összetett sportágak kerültek bele az egyesület profiljába - beszélt az elmúlt évekről Valkai.

Az egyesület tagjai eredményesek voltak duatlonban, triatlonban és quadriatlonban is, VB, OB és EB helyezéseket mutathattak fel. Legutóbb pályázati forrás segítségével extrém sporttal, a falmászással is bővült az egyesületnél gyakorolható sportok sora. Az elmúlt években nagy szerepet kaptak a Jupát-nál a lakossági rendezvények is, szélesebb sportolási lehetőséget kínálnak rendszeresen a gyerekeknek, a fiataloknak és időseknek egyaránt, az egészséges életmód lehetőségének biztosítása érdekében. Emellett amatőr kerékpáros versenyeket is rendeznek.

- Az én értelmezésemben a Csongrád Megye Sportjáért Emlékéremmel nemcsak az én munkámat ismerték el, hanem a közösség, az egyesület tagjainak 20 éves tevékenységét értékelték. Örülök neki, de osztozom mindazokkal, akik az elmúlt két évtizedben egyéni sportolóként Jupátos színekben, szentesiként egy-egy világversenyen dobogóra álltak, vagy bármilyen módon önkéntes munkájukkal szervesen szerepet vállaltak versenyeink lebonyolításában. Az eltelt 20 év alatt sokan segítették munkánkat, az önkormányzat minden évben lehetőségeihez képest támogatott bennünket. A SZJA 1 százalékukat felajánlók egyre növekvő, mára meghatározó mértékben teremtik meg lakossági sportrendezvényeink feltételeit. Bízom benne, hogy ezek és az elismerés is jelzi, hogy szükség van tevékenységeinkre, és a továbbiakban is segítséget kapunk a döntéshozóktól is a terveink megvalósításához szükséges feltételek megteremtésében. Folyamatosan segített bennünket a média is, hiszen évek óta eljuttatja a programjainkról szóló információkat szűkebb és tágabb környezetünkbe - mondta Val-kai Zsolt, aki szeretné továbbra is folytatni az egyesületi munkát. Mint említette: idei terveik között nyíltnapok, kerékpáros rendezvények és versenyek, turisztikai programok szerepelnek. 2010-ben a tavaszi és őszi szünetben egy bükki gyalog- és mountain bike csillagtúrát szeretnének megvalósítani. Nyárra bővebb programmal készülnek, köztük egy három hetes vízitúrával, illetve kerékpárral a Tisza völgyét gáton szeretnék végigjárni egy vándor csillagtúra keretében. Napi 100-130 kilométert teljesítve, autóval táborhelyről táborhelyre haladva. Ezen kívül gondolkodnak egy rövidebb, csomagos kerékpártúrában is.

Cs. I.