2010. január 8.

Dráguló szolgáltatások

Képünkön az 1. helyezett Jutka Virágüzlet kirakata láthatóAdósak vagyunk még olvasóinknak a 2009-es évben meghirdetett vállalkozók, kereskedők közötti karácsonyi kirakat és üzletdíszítési verseny eredményével. A díjakat a képviselőtestület december 18-i ülésén adta át Szirbik Imre polgármester. Mint azt Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyzőasszonytól megtudtuk, a versenyre kevesen neveztek, a szavazás hagyományos volt, és a város lakossága 2756 szavazatot juttatott el a kiírókhoz. A voksolók között 3 db vásárlási utalványt osztottak ki. Ollai Istvánné képviselőasszony Valkai Csabáné, Fazekas Dániel és Váczi Tamás nevét húzta ki a kosárból. A versenyben résztvevők díszoklevelet kaptak, az 1-3 helyezett pénzjutalomban részesült. Közülük 224 szavazattal 3. helyezést ért el a Kossuth téri Virág-tár üzlet, 568 szavazatot kapott, és ezzel 2. lett Ibolya boltja, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára 1573 szavazattal a Jutka virágüzlet került.

Napokon belül megérkezhet a Petőfi Szálló építési engedélye - hangzott el a pénteki ülésen. A témát Kálmán János képviselő feszegette: arra volt kíváncsi, érvényes-e még a Pendolával kötött szerződés, ha az abban foglalt vállalások nem teljesültek. Szirbik Imre azt felelte, igen, de aktualizálni kell a megállapodást. A polgármester szerint hamarosan felgyorsulhat a beruházás, amelynél a műemléki felügyelet is végig jelen lesz.

Első nekifutásra a költségvetési rendeletmódosítást és a szemétdíj emelését sem szavazta meg a képviselő-testület. A polgármester rossz tréfának nevezte a döntést. Mint mondta, nem lehet annyiban hagyni a dolgot, mivel előbbi esetben a város és intézményei jelentős állami forrásoktól esnek el, illetve megoldatlan marad a hulladék januári elszállítása. Arra már előre számítani lehetett, hogy a szemétdíj emelésének kérdése nagy vitát vált ki. A képviselők közül Kozák János és Horváth István azt firtatta, megtett-e mindent a városvezetés annak érdekében, hogy a Berki lerakó 2009 után is működjön, hogy a város elkerülje a drasztikus tarifanövelést. Horváth István azt indítványozta, halasszák januárra a döntést, mert szerinte több információ birtokában lehetne megalapozott határozatot hozni a tervezett 59 százalékos díjnövelésről. A képviselő részletesebb elemzést és hatásvizsgálatot kért. Indítványozta, hogy mutassák be a különböző méretű gyűjtőedények szerinti begyűjtött hulladék mennyiség arányát a teljes mennyiséghez képest, és ugyanígy a hulladék további kezelésének költségeit gyűjtőedény méretek szerint.

A Szentesi Üdülközpont szolgáltatási díjai 2010- Körbe kell nézni a környéken. Ha elfogadjuk az emelést, akkor is a legolcsóbbak lesznek a szentesiek szolgáltatásdíjai - emlékeztetett a polgármester, aki szerint az uniós szabványmódosítások és irányelvek miatt nem lehetett a lerakó engedélyét meghosszabbítani. Végül ez a rendeletmódosítás sem kapta meg a szükséges többséget, de az ülés végén újra mérlegre tették a javaslatot. Az ellenzékben ülők, más néven a polgári oldal ismét elutasította a két javaslatot, de mindamellett a többi képviselő voksa már elég volt ahhoz, hogy mindkét előterjesztést elfogadják.

A települési szilárd hulladék begyűjtésének, szállításának, elhelyezésének, kezelésének január 1-jétől érvényes lakossági díjai.

50 literes edényzet: 8.544 Ft/év, 110 literes edényzet: 11.808 Ft/év, 240 literes edényzet: 23.616 Ft/év, 1100 literes konténer: 2.280 Ft/ürítés, 1100 literes konténer bérlet: 1.530 Ft/hó. A díjak az áfát nem tartalmazzák.

A képviselők nem tudtak dönteni a kéményseprő ipari közszolgáltatás árainak meghatározásáról. Így a 2009. évi díjtételek változatlanul megmaradtak 2010-re.

Ugyanakkor döntöttek a víz- és csatornadíjakról. A rendelet szerint január 1-jétől az alábbi köbméterenkénti árak érvényesek. Vízdíjak, lakossági: 260 Ft + 25 százalékos áfa = 325 forint. Nem lakossági: 285 Ft + áfa = 356,25 forint. Csatornadíjak, lakossági 167 Ft + áfa = 208,75 forint. Nem lakossági: 305 Ft + áfa 381,25 forint.

A díjtételek ismertetését következő számban folytatjuk.

L. J.