2009. július 3.

Szorosabbá tenni az újszentesi kapcsolatot

Dumbravita-Újszentes (Románia, 1990) Temesvártól 4 km-re fekvő község, amelyet 133 szentesi református család alapított 1891/92-ben. Lakóinak száma ma kb. 3500 fő. Petőfi Sándor emlékműve a környék magyar településeinek zarándokhelyeÚjszentesen, Szentes romániai-erdélyi testvértelepülésén jártak a Civil TV munkatársai, ahol az új-szentesi polgármester, Szilágyi Géza fogadta a stábot. A találkozó célja elsősorban a két település közötti civil kapcsolatok élénkítése volt, valamint az, hogy a szentesi tv-sek hogyan tudnának segíteni az erdélyieknek abban, hogy a több mint 3200 lakosú - Temesvárral már szinte egybeépült - kis település létrehozza az életüket, a napi sikereiket, problémáikat bemutató saját televíziójukat.

Hatalmas építkezések folynak a városban, 15-20 toronydaru dolgozott, építették az új lakásokat, hiszen a lakosság létszáma szinte napról-napra nő.

A polgármester büszkén mutatta Újszentes legújabb eredményét, az önerőből, pályázati pénzből és minisztériumi támogatással felújított, korszerűsített és kibővített, közel 340 gyereket befogadó általános iskolájukat. Újszentes, éppúgy mint Temesvár, hatalmas fejlődésen ment keresztül az utóbbi években. Minden évben egyre több gyermeket íratnak be az iskolájukba és "kénytelenek" az óvodai férőhelyeket is bővíteni, hiszen nagyon sok fiatal költözött hozzájuk az elmúlt években, aminek a "következménye" az újszülöttek számának a növekedése.

Az iskoláról el kell mondani, hogy új bútorokkal, korszerűen felszerelt osztálytermek vannak - három informatikaterem több mint 50 számítógéppel - és egy kétnyelvű könyvtár is található. Az udvaron sziklakert, csobogó vízesés, zöld környezet fogadja a gyerekeket, illetve egy tornaterem, ahol több mint 100 gyerek sajátítja el az asztalitenisz sportág rejtelmeit. Az iskola nemcsak a délelőttjeiről gondoskodik a gyerekeknek, hanem az ebéd utáni időszakról is.

A diákok étkeztetése sem megszokott módon történik, ebben van segítségükre a katolikus egyház, ahol a helyi templom konyháján gondoskodnak arról, hogy a gyerekek egészséges és főtt ételt kapjanak A délutáni foglalkozások között - fakultatívan - lehetőség van idegennyelv tanulásra, az informatika, internet-ismeretek bővítésére, a leckék, házi feladatok elkészítésére. Szintén ekkor van lehetőség a sportolásra is: elsősorban az asztalitenisz, a labdarúgás, a birkózás, a küzdősportok, sőt kuriózumként, középkori harcmodorok megismerése is népszerű elfoglaltság.

A polgármester elmondta, hogy szeretné szorosabbá tenni a két település közötti kapcsolatot a civil szervezetekkel is, mind a kultúra, mind a sport területén.

Garai Sz. Imre