XLI. évfolyam 14. szám

2009. április 10.

Az útépítések éve

Százmillió forintos program keretében korszerűsítik a város útjait idén. A rekonstrukciós munkák keretében 25 ezer négyzetméteres útfelület kap új aszfaltréteget, egyes területeken szélesítik is a közlekedési felületeket. A beruházás felét pályázati forrás, felét önkormányzati önerő fedezi.

Az útépítések évének nevezte a 2009-es esztendőt Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, aki a beruházásokról elmondta, hogy a fejlesztési lehetőségre a város még tavaly pályázott, de idén valósul meg a rekonstrukció. A gazdaság motorját, ereit jelentik az utak, amelyeken a szállítás és a közlekedés zajlik. Ugyan-akkor az építési periódusban a környező utcákban lakóknak átmeneti kényelmetlenséggel kell számolniuk.

2009. április 10.

Robogók a rendőrségnek

A rendőrség munkájáról korábban már olvashattak e-hasábokon. Az önkormányzat képviselő-testülete március végi ülésén vette napirendre a beszámolót. Az anyag tárgyalásakor Ollai Istvánné arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiséri városrészben gyakoriak a besurranó lopások és egyéb bűncselekmények. Kitépik a járókelők kezéből táskáikat. (Mint hallhattuk az elkövető már börtönben ül.) A képviselo asszony azt kérte, hogy körzetébe több gyalogos járőrt küldjön a rendőrkapitány. Ehhez többen csatlakoztak, miként a Pálmások Szövetsége is szükségesnek látja a gyalogos járőrözést. Elhangzott: A rendőrök személyes jelenléte az utcán növelné az emberek biztonságérzetét, javítaná a közrendet.

2009. április 10.

Sikeresek a pályázatok

Az önkormányzat több sikeres szociális jellegű pályázatot nyújtott be a DAOP programban meghirdetett pályázati lehetőségekre. 49 millió forintot nyert a gondozási központ a Horváth Mihály és a Dózsa György utcai telephelyének infrastrukturális épület-felújítására. A Hajléktalan Segítő Központ 33,6 millió forint támogatást kapott az átmeneti szálló felújítására. A Dózsa-ház kihasználatlan épületszárnyának átépítésére 50 millió forintot nyertek, a pályázati forrásból közösségi teret alakítanak ki. Mindhárom nyertes projekt esetében az első lépés az engedélyezési tervek elkészíttetése, és a jogerős építési engedély megszerzése, mellyel párhuzamosan megkezdődhet a közbeszerzési eljárás megindítása is. Csak ezután várhatóan ősszel kezdődhet meg a kivitelezés.

A pályázatok megvalósításának idejére, azaz a munkálatok alatt biztosítják a szolgáltatásokat igénybe vevők zavartalan ellátását.

Vannak olyan pályázatok is, melyek a 2. fordulóba léphetnek. Ezek között van a bölcsőde új épületszárnyának felépítési terve, illetve a volt Általános Iskolai Kollégium épületének átalakítása is.

A 2. fordulós pályázatok esetében a következő hónapok feladata az engedélyezési tervek elkészíttetése és a jogerős építési engedély megszerzése. A közbeszerzési eljárás megindítása itt is megkezdheto. Az eddigi pályázat alapján új, részletes pályaművet kell készíteni.

2009. április 10.

Nyílt napok

Nyílt napot szervez a műszaki alakulat és a rendőrség április 24-én, pénteken 8 óra 30 perctol. A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj laktanyájában (Csongrád út 108-110.) gépjármű, technikai eszköz és kutyás bemutatóval, gyermekprogramokkal, játékos vetélkedőkkel várják az érdeklődőket. A szervezők a bűnmegelőzés és a drogprevenció jegyében is szerveznek programot. A katonai programok között szerepel ünnepélyes zászlóalj sorakozó, az "Év embere" cím adományozása, és különbözo bemutatók: helikopter, harckocsi, harci jármű, búvár, tűzszerész, fegyveres alaki és katonai közelharc. A szervezők sport és kulturális rendezvénnyel is készültek, fellép például a Josh és Jutta együttes.

A nyílt nap keretében ünnepélyes keretet között megnyitják a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj csapatmúzeumát is, illetve a gyerekeknek egész napos sport- és kézműves programokkal kedveskednek.

A rendezvényre a belépés díjtalan.

2009. április 10.

Újdonságok a tömegközlekedésben

Új autóbuszt állít be április közepén a helyközi forgalomba a Tisza Volán Zrt. szentesi kirendeltsége, ahol a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonhoz közlekedő helyi járat üzemeltetésének, a helyi autóbuszjáratok sűrűségének az átgondolása is feladat. Jegyáremelkedés azonban az idei évben már nem várható, kivéve abban az esetben, ha ezt a gazdasági körülmények mindenképp szükségessé teszik.

Mészáros Zoltán kirendeltség-vezető elmondta: Az otthonhoz közlekedő járat ideiglenes beindításáról az önkormányzat tavaly költségszámítások után döntött. Mivel ezeken a buszokon jegyeladás egyáltalán nincs, ezért az önkormányzat vállalja a járat költségeit. Az utazási lehetőséget főként az idősek használják ki, köztük, akik a nappali ellátásban vesznek részt, és akik busszal mennek fel a parkerdő otthonból a városközpontba. Ezen kívül a családtagok is meglátogathatják hozzátartozóikat a busz segítségével.

2009. április 10.

Gyógyforrás a termálkút

Évfordulónaptár - 2009.

445 éve, 1564. ápr. 4-én Vitézlő Szentesi Tornyai Tamás önmaga és rokonai nevében arra kérte a királyt, hogy mivel vonatkozó okleveleik az elmúlt zavaros esztendőkben elvesztek, Szentes mezőváros felét illető jogaikat erősítse meg, s azokra új adománylevelet állítson ki. I. Ferdinánd az óhajnak eleget tett, majd a fenti napon utasította az egri káptalant, végezze el a szükséges beiktatási eljárást. Szentest ekkor nevezte először hivatalos irat "oppidumnak", mezővárosnak.

35 éve, 1974. ápr. 4-én felavatták a város új kiállítótermét, a Városi Galériát (Kossuth tér 5.). Az ünnepi megnyitón hat Szenteshez kötődő művész - Csúcs Ferenc szobrász- és éremművész, Arató János, Göbölyös Gyula, Sinóros Szabó György, Tokácsli Lajos és Zsille Győző festőművészek - közös tárlatát tekinthették meg az érdeklődők. A tárlatmegnyitót dr. Pogány Ö. Gábor, a Nemzeti Galéria főigazgatója tartotta. (A nyitó rendezvényen 4 kisplasztika, 15 plakett és 45 festmény került a közönség elé.) - Megalakult a Magyar-Szovjet Baráti Társaság szentesi csoportja.

2009. április 10.

"A magyar haza szívében"

125 éve történt - Madame Adam francia írónő Szentesen (II.)

A Széchenyi "kongó" útAdam asszony feledhetetlen élményekkel feltöltődve hagyta el éjjel 11-kor a tiszteletére rögtönzött bankettet. Másnapi programjában a tiszai halászat megtekintése szerepelt, de a kellemetlen időjárás miatt csak az újonnan elkészült Széchenyi kongó utat (ma Csongrádi út), valamint a Tisza mentén emelkedő hatalmas védőgátakat nézte meg barátaival. A rövidített kirándulás után búcsúebéd következett Kiss Zsigmond vendégszerető házánál, majd megköszönve a város szíves fogadtatását, továbbutazott Szegedre.

2009. április 10.

Húsvét ünnepe

Az idei évben április 12-én és 13-án ünnepeljük a húsvétot, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét, melynek neve a magyar nyelvben a nagyböjt utáni húsevésre vonatkozik. Orosz neve a valóságos feltámadásból, francia megnevezése pedig a páska szóból ered, melyet egyesek a passió, azaz szenvedés szóval hoznak összefüggésbe, s Jézus kereszthalálát látják benne. Mások 2Mózes alapján a mellette való elmenetel jelentést látják benne, melyet a váltsághalál bennünket megkímélő hatására vonatkoztatnak. A húsvét a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is.

2009. április 10.

Koszorúzás

A Koszta József Múzeum, a Horváth Mihály Gimnázium, Szentes Város Önkormányzata és a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület szervezésében koszorúzást rendeznek Derzsi Kovács Jenő tiszteletére április 16-án, csütörtökön 15 órától a Szeder temetőben. A kiváló tanárra és polihisztorra Mészáros Júlia ny. középiskolai tanár emlékezik.

2009. április 10.

Észrevétel

A napokban fejeződött be az M1-es televíziós csatornán Liszt Ferenc életének története.

A rendezőt Szinetár Miklóst a legnagyobb dicséret illeti meg azért, mert rendkívül jól választotta meg a szereplőket és a nagy zeneköltő életművének gondolati középpontjában, valóban a filozófiai és a teológiai mondanivalót állította - Liszt Ferenc szerelmi életéből pedig az emelkedett Múzsa szerepét betöltő értő, féltő és aggódó asszony szeretetét domborította ki.

Hála Isten, hogy a film egészét nem kísérték végig, semmilyen primitív, alantas szerelmi események. Természetes, hogy a film teljes esztétikai értékét, egy ilyen szösszenetnyi írásból maradéktalanul kielemezni nem lehet, de a művészettörténetet, filozófiát, teológiát tanuló fiatalok figyelmébe jószán-dékkal ajánlom. Személy szerint Gróf Széchenyi István élettörténetét, ilyen művész-minőségi megfogalmazásban el tudnám képzelni a szentesi Kossuth-díjas Gáspár Sándor főszereplésével, aki Toldi Miklós zseniális alakításával bebizonyította, hogy Latinovics Zoltánnak és Őze Lajosnak méltó szellemi utódja. A mai érték vesztett magyar társadalomnak, tanítani kellene Szinetár Miklós művészi ízlésvilágának értékeit.

Őszinte tisztelettel
Szilágyi László

2009. április 10.

15-én kezdődik a lomtalanítás

A városellátó intézmény értesíti a lakosságot, hogy 2009. tavaszán lakossági lomtalanítás lesz. A lakosság a megjelölt napon reggel 7 óráig helyezheti ki az ingatlan előtti közút mellé - a forgalmat nem akadályozva - a háztartásban keletkezett lomot, azaz a feleslegessé vált használati tárgyakat, bútorokat, háztartási eszközöket.

A nagy darabos lomot (pl. bútor) kivételével a kisebb anyagok (pl.: rongy, papír, műanyag) a hatékonyabb szállítás és a szétszóródás miatt kizárólag bezsákolva kötegelve szállítják el.

Nem tartozik a lomtalanítás körébe, így nem szállítják el a földet, a törmeléket, a salakot, a trágyát, a szalmát, a fóliát, az elektromos elektronikai készüléket (pl.: tv-t), veszélyes hulladékot és a heti szemétszállítás körébe tartozó háztartási hulladékot.

A szolgáltató egy helyről csak egyszer viszi el a lomot.

Észrevétel tehető a városellátó intézmény irodájában (Kossuth tér 6., tel.: 63/400-179.)

A lom elszállítása a megjelölt napon, fennakadás esetén a következő napon történik.

Szentes belterületén:

Április 15., szerda, Felsőpárt I.: Kiss E. u. - Vasvári P. u. - Munkás u. - Vörösmarty M. u. - Rákóczi F. u. - Damjanich J. u. - Dózsa Gy. u. által határolt terület.
Április 16., csütörtök, Felsőpárt II.: Vörösmarty M. u. - Korsós sor - Kolozsvári u. - Attila u. - Rákóczi F. utca által határolt terület, beleértve az Apponyi teret.
Nagyhegy: Nagypatéi dűlő - Nagyhegyszéli u. - Szarvasi u. által határolt terület.
Április 17., péntek, városközpont I.: Batthyány u. - Rákóczi F. u. - Kossuth L. u. - Ifjúság sétány - Tóth J. u. - Sima F. u. által határolt terület.

2009. április 10.

Gondolkodók

A gondolkodók klubjának tagjai tartanak összejövetelt április 16-án, csütörtökön 18 órakor a városi könyvtárban. A találkozó témája: A gonoszság az emberben. A klubot vezeti dr. Papp Erzsébet ny. gim. tanárnő

2009. április 10.

"A Harc"-ra készen

Mint már megírtuk e hasábokon, a IX. Nemzetközi Küzdősport Fesztivál ebben az évben "A Harc" elnevezést kapja. A rendezvény ez esetben nem csak a ringben zajló küzdelmekre, hanem a fiatalok káros szenvedélyei elleni "harcra" is utal majd. A rendezvényen ringbe lép Bertók Róbert is.

Az ökölvívó magyar bajnok, kétszeres kix-boksz világbajnok sajtótájékoztató keretében elmondta: mindannyian tapasztaljuk a bennünket körülvevő fiatalok körében, hogy kevésbé sportolnak, kevesebbet mozognak, mint szükséges volna.

2009. április 10.

Változott a telepengedélyezés

A város honlapjáról letölthető a formanyomtatvány

Március végével megváltozott a telepengedélyezési jogszabály azoknak a vállalkozásoknak az esetében, akikre nem vonatkoznak a működési eljárásokról szóló szabályozások. Sokaknak már nincs a jövőben telepengedélyezési, csak bejelentési kötelezettségük.

A legjelentősebb változás szerint már nem a telep székhelye szerinti jegyző, hanem a kistérségi székhely szerinti település jegyzője, tehát a szentesi jegyző megbízásából a műszaki osztály végzi az elbírálást. Oda kell a kérelmeket beadni, ott veszik nyilvántartásba a telephelyeket, és a tevékenység befejezését is a szentesi polgármesteri hivatal műszaki osztályán kell bejelentetni - tájékoztatta lapunkat Czirok Jánosné.

2009. április 10.

Cél a fodrász világbajnokság

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában régi múltra tekint vissza a fodrászszakma oktatása. Az utóbbi 10 évben mindig dobogón végeztek a középiskola diákjai az országos versenyeken, kétszer elhozták az első tíz hely mindegyikét. A versenyzői gárda zöme még mindig a lányok közül kerül ki, de fiútársuk, Kovács Lajos nemhogy nem marad el tőlük eredményességben, akár azt is bizonyíthatja: mesterfodrász a fiúkból lesz.

Márciusban két komoly megmérettetésen folytatták a sikerszériát a fodrásztanulók. A LISAP-országos versenyen Tatár Beatrix (12 oszt.) férfi divatszárítás kategóriában 2., Fári Dóra (13 o.) női divat hajvágásban 3. lett, Kovács Lajos női divat hajvágás kategóriában 1. helyezést szerzett. A 12. osztályos fiú ezen kívül a miskolci Nemzetközi Kézműves Kupán is bezsebelt két győzelmet extrém női hajvágás és a nap színe kategóriákban.

2009. április 10.

Az Angertea új albuma

A rétegzene szabadsága

Immár nem kétséges, hogy a nagymágocsi illetőségű, ám számos szentesi kötődéssel bíró Angertea helye a magyar metál-szcéna élvonalában van. Új lemezükkel, a Twenty-Eight Ways To Bleed cíművel alaposan megerősítették ezt a pozíciót. Az életkor-tünet manifesztálódásának tekinthető, személyes hangvételű anyag méltó folytatása az utóbbi három-négynek, amelyeken a zenekar stílusának a kikristályosodása és beteljesülése figyelhető meg.

A kérdéses stílus behatárolása nem könnyű. Leegyszerűsítve: az experimentális grunge-metál ritka, ám annál fajsúlyosabb válfajáról beszélhetünk. Egyetlen számon belül számtalan dallam- és ritmusváltást fedezhetünk fel. (Más "normális" zenekar az Angertea egy szerzeményének témáiból minimum négy-öt dalt gyúrna.) Ezeket a váltásokat kevesen képesek követni a közönség soraiban, ezért az Angertea egyéni ízű muzsikája - amely szándékosan nem követ behatárolható nemzetközi példát - a metálon belül is rétegzenének számít. A fanatikusok azonban nagy becsben tartják azt, amit a három srác az aktuális koncerten vagy lemezen összehozni képes.

2009. április 10.

Mire tanít.?

Mire tanít a Tízparancsolat ma? "Apró részletekben rejlik a rend és a boldogság" címmel tart előadást Cserbik Attila bibliaoktató április 15-én, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban.

2009. április 10.

Műemléki világnap

Szentes és Szegvár "rejtett kincsei"

Az UNESCO ICOMOS szervezetének javaslatára április 18-át nemzetközi műemléki világnappá nyilvánították, az esemény 1984-ben indult útjára. Idén hazánkban a kulturális turizmus évéhez kapcsolódva rendezik a világnapot. Szervezője, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a "Rejtett kincsek" mottó jegyében a jelentős műemléki értékük ellenére kevésbé felkapott idegenforgalmi célpontok felkeresésére ösztönöz. Így országszerte több mint 200 műemlék, illetve kiállítóhely nyitja meg kapuit a látogatók előtt, méghozzá díjmentesen. Köztük Szentes és Szegvár kuriózumai is, hiszen első ízben a két település is csatlakozik a kezdeményezéshez. Városunkban április 18-án, szombaton 9 és 17 óra között ingyenesen fogadják a látogatókat Koszta József Múzeum alábbi, nem állandó nyitva tartással működő intézményeiben: a Péter Pál Polgárházban, Fridrich János Fény-írdájában, valamint a ligeti Csallány Gábor Kiállítóhelyen. A megyeházi állandó kiállítások megtekintésére ezen a napon nem lesz lehetőség.

Szegváron a Vármegyeházán, valamint a szintén a Koszta-múzeum égisze alá tartozó szélmalomban és a Falumúzeumban várják a vendégeket, ez utóbbi épületben egész napos programsorozattal. Délelőtt 9 órakor az elmúlt időszakban megújult régészeti és helytörténeti kiállítást nyitja meg dr. Béres Mária, a Koszta-múze-um igazgatója, köszöntőt mond Gémes László szegvári polgármester. A Szegvár és határának régészeti emlékei címet viselő állandó tárlat felújítása az OKM tavalyi, a reneszánsz évi "Tájházak a közösségért" program keretében valósult meg. A délelőtt folyamán múzeumpedagógiai foglalkozásokkal számítanak a diákok érdeklődésére a Falumúzeumban: kvíz, néprajzi érdekességek, memóriajáték és régészet is szerepel a programban. Délután ugyanott 1 órától tart előadást Bede Ádám régész, Halmok a szegvári határban címmel. 15 órától pedig a Vízjárta puszták vidékén című filmet vetítik, mely a Körös-Maros Nemzeti Park életéről szól. 16 órától tárlatvezetéssel tekinthető meg a szélmalom.

D. J.

2009. április 10.

Petőfi-szavalóversenyek

Több mint 30 éve rendezi a Petőfi Sándor Általános Iskola a területi szavalóversenyt, melyre idén március 31-én került sor. Színvonalas műsornyitó után Mészáros László iskolaigazgató köszöntötte a megjelenteket. Az 1-2. és 3-4. osztályosok külön-külön három tagú zsűri előtt szavalták el szebb-nél szebb verseiket. A legkisebbek közül 4 tanuló jutott tovább a megyei versenyre, melyet április 23-án rendez az iskola. Köztük Varga János és Ráfi Anna Réka (Szent Erzsébet isk., felk.: Szűcs Klára), Darabos Ferenc (Petőfi, felk.: Mihály Ágnes, , Szilágyi Anna Sára (Koszta, felk.: Olsákné K. Gabriella).

Különdíjban részesült: Táborosi Réka (Kiss Bálint, felk.: Balogh Gáborné).

A 3-4. osztályosok közül is 4 tanuló képviseli majd városunkat a megyei versenyen: Szabó Réka és Rácz Boróka Zsóka (Kiss Bálint, felk.: Almásiné Sz. Edit), Biácsi Bettina (Deák, felk.: Hankó-né Cz. Tünde), Beszédes Balázs (Szent Erzsébet, felk.: Kálmán Györgyné).

Különdíjas lett: Mizere Laura (Koszta, felk.: Kormos Ferencné). Április 1-jén zajlott a felső tagozatosok versenye. Az 5-6. osztályosok versenyén a következő tanulók jutottak tovább: Sípos Elmira (Koszta, felk.: Takács Lászlóné, Gojdár Kamilla (Szegvár, felk.: Juhász Éva), Spitzer Barbara (Szent Erzsébet, felk. Krizsán Ildikó), Czanik Szilvia (Szent Erzsébet, felk.: Ráfiné Gáspár Annamária).

Különdíjat kapott: Sánta Bence (Koszta, felk.: Takács Lászlóné).

7-8. osztályosok eredményei: Hegedűs Ágnes (HMG, felk.: Szurmik Zoltán),

Tajnai Loretta és Mizere Flóra (Koszta, felk.: Tóthné Hlavács Mária), Pölös Evelin (Szegvár, felk.: Juhász Éva).

Különdíjat kapott: Mucsi Éva (HMG, felk.: Szurmik Zoltán).

A felső tagozatosok megyei versenye április 22-én lesz a Petőfi Sándor Általános Iskolában.

Darabosné Horváth Ildikó és Kis-Rácz Antalné
munkaközösség-vezetők

2009. április 10.

Szebellédi Anna

Hogy van mostanában.?

Beszélgetésünk apropóját a helyi Idősügyi Tanács megalakulása adja. A civil szervezet titkárának a Gondozási Központ korábbi igazgatóját, Szebellédi Annát választották. 2007. május 16-tól nyugdíjas. Kézenfekvő a kérdés: mi történt azóta? Mivel foglalatoskodik?

- Egyedül élek. Van egy harmadéves bölcsészhallgató egyetemista fiam, akitől sokat tanulok. Hétvégén várom haza. Amellett dolgozom, oktatok a szociális szak-mámban, országos szociális szakértőként tevékenykedem, valamint a házi segítségnyújtásban látok el szakértői feladatokat. Munkámból eredően gyakran járom az országot.

2009. április 10.

Úszósikerek

Szép szentesi sikert hozott a Gáspár Ervin volt úszóedző emlékére megrendezett márciusi versenyen a 400 méteres gyorsúszás. Ebben a számban az összes induló abszolút teljesítményét értékelve 2. helyen végzett a nőknél Virágos Éva, férfiaknál Kómár Lajos. A Békéscsabán rendezett versenyen a Delfin ESC szenior úszói is részt vettek.

2009. április 10.

Rögbi

Március végén felkészülési tornán vett részt a szentesi rögbi csapat Budapesten. A XVI. kerületben rendezett tornán a Gyöngyös, a Szeged, a Békéscsaba és a házigazda Medvék csapatával mérkőztek a 91-esek.

Az első mérkőzésen revan-sot vettek a legutóbbi bajnoki mérkőzésen jobb Gyöngyöstől: 30-10-re verték a Farkasokat. A Medvéktől és a Szegedtől vereséget szenvedtek, míg a békéscsabaiakkal döntetlent játszottak a szentesiek.

Április 4-én szombaton a Szentesi 91-esek rögbi csapata a Békéscsabai Benny Bulls-t fogadta bajnoki mérkőzésen. A végeredmény: 81-12 (50-12).

Az első percektől kezdve irányította a játékot a Szentes, a remek tolongásjátékot ügyes háromnegyedjáték egészítette ki. A Békéscsaba két támadása volt csak sikeres, míg a 91-esek folyamatosan szerezték a pontokat. A hazai csapat szinte a lehető legjobb felállásban szerepelt, talán ennek is köszönhető ez a magas pontarányú győzelem. A szentesi rögbisek ismét az NBII-es tabella tetején állnak, s legközelebb május 9-én Szentesen játszanak a második helyezett, azonos pontszámmal álló szegediekkel, amely mérkőzésen az alapszakasz győzelemért fog küzdeni a két csapat.

A szentesi csapat: Farkas Zsolt, Szabó Árpád, Gajdán Ferenc, Dobos Attila, Nagy Gergő, Kérdő Szabolcs, Kiss István, Tímár Zsolt, Döme Zsolt, Csanki Sándor, Kato-na-Kis Róbert, Tímár Ferenc, Kiss Szabolcs, Baranyi László, Mácsai Csaba, Keresztes-Nagy Ádám, Gránicz Zsolt.

Katona-Kiss Róbert

2009. április 10.

Fiatal kézisek sikere

Ülnek (balról jobbra): Jaksa Dalma, Cesznak Dóra, Gedai Csenge, Agócs Edina.
Álló sor (balról jobbra): Földesi Gerda, Bacsa Flóra, Fenesi Renáta, Bátor Violetta,
Demeter Gréta, Szabó Laura. Felkészítők: Cesznak György, Gál Adrienn, Tatai Tamás
A hódmezővásárhelyi városi sportcsarnokban rendezték meg az Adidas Országos Szivacskézilabda bajnokság Csongrád megyei felsőházi mérkőzéseit, amelyeknek azt volt hivatott eldönteniük, hogy melyik két csapat jut be a hat közül a szekszárdi régiódöntőbe. Az öt másik együttes- Kiskundorozsma I és II, a KSZSE-Szeged, a Mó-rahalom, valamint a HNKC-Hódmezővásárhely - társaságában ott voltak a szentesi fiatal lányok is, a HNKC-Szentes színeiben. Mint ahogy azt Cesznak György vezetőedzőtől megtudtuk, a mieink végül a negyedik helyen végeztek, mérlegük két győzelem, egy döntetlen és egy vereség volt a nap végén. A másik vásárhelyi együttes elleni eredményüket magukkal hozták az előző fordulóból, azon sajnos vereséget szenvedtek a szentesi fiatalok. Az 1999-ben vagy annál később született lányok és fiúk városunkban 2008 szeptembere óta ismerkedhetnek a kézilabdázás alapjaival a Kiss Bálint Általános Iskolában tartott foglalkozásokon, mint az eredmény mutatja, sikerrel. A fiatalok hazai közönség előtt április végén mutatkoznak be, ekkor egy nagyszabású szivacskézilabda viadalt rendeznek majd, a tervek szerint a városi sportcsarnokban.

H. V.

2009. április 10.

Bírkózás

Újabb sikereket értek el birkózóink. Orosházán április 5-én rendeztek diák korcsoport részére birkózó versenyt. 150 gyerek mérhette össze tudását, ahol a szentesi Klauzál DSE versenyzői ismét kitettek magukért.

Eredmények: 1. helyezettek: Koncz Márk, Nagy Gergő, Véró Alex, Bartók Dániel. 2. helyezettek: Sebesy Zekő, Ormándi Levente. 3. helyezettek: Lucz Richárd, Koncz Henrik, Balogh-Szabó Árpád, Marossi Krisztián. 5. helyezettek: Sebesy Csanád, Molnár Zoltán.

2009. április 10.

Kispályás labdarúgás

Május 1. Kispályás Labdarúgó tornát rendeznek május 3-án, vasárnap 8 órától a Pusztai László Sporttelepen. Nevezési határidő április 22., szerda 17 óra, szintén ekkor tartják a technikai értekezletet és történik meg a sorsolás a Szabadidős Sportklub Tóth J. u. 28/a. alatti helyiségében. 10+2 fős amatőr játékosokból álló csapatok nevezhetnek a tornára, igazolt játékosok csak megyei II. osztályig. Az első helyezett serleg és oklevél, a 2-3. helyezett és a legjobb góllövő oklevél díjazásban részesül. A torna fővédnöke Tomcsányi Ferenc.

2009. április 10.

A bronzért tekéznek

Az utolsó 5 mérkőzéséből négyet megnyert a Szentesi Vasutas TE csapata a teke NB II-ben.

Eredmények: Kiszombor-Szentesi VTE 1:7, Szentesi VTE-Tiszakécske 6-2, Gyula-Szentesi VTE 5-3, Szentesi VTE-THT 7-1.

Az utolsó előtti fordulóban: Szentesi VTE- Hódmezővásárhelyi FTK 5-3 (3115-3009). Szentesi pontszerzők: Vígh Ferenc 539, Kormányos István 518, Bali Imre 514.Az utolsó 18. fordulóban Mezőtúrra utazik a csapat, ahol ha győz, legrosszabb esetben a harmadik helyen zárja a bajnokságot. A táblázaton a Szentesi VTE jelenleg a negyedik, míg a Szentesi TE a hetedik helyen áll.

H.V

2009. április 10.

Táborok az egészség és fejlesztés jegyében

A Colosseum az életem

Az Ady Endre utcai Wellness Colosseum a nyáron is rendszeresen megtartott tornák mellett, a kisebbekre is gondolt a két hónapos vakáció idejére. Több táborba várják a 6-10 éveseket, emellett egyhetes tábort szerveznek a segítséggel élők számára is.

A szünet elején rendezik meg első alkalommal a Kalandpark tábort, erre június 15 és 19 között várják a gyerekeket. A szervezők azonban az ismétlésre is gondoltak, július 6-tól 10-ig újra bekapcsolódhatnak a kicsik egy igazán vidámnak és spor-tosnak ígérkező szabadidős tevékenységbe. A Kalandpark táborok 5 napja alatt zenés, táncos mozgási formákat, aerobicot és különböző sportjátékokat próbálhatnak ki az érdeklődők, a gyerekek készségfejlesztő foglalkozásokon is részt vesznek szakemberek vezetésével. Ügyességi, sor és váltóversenyek, labdajátékok egyaránt a programok szerves részét alkotják, a hasznos időtöltés mellett azonban kirándulásra is sor kerül a 20 fős táborban.

2009. április 10.

Pótfűtés

A nyúltenyésztő büszkesége az öreg bak nyúl, amelyik már sok díjat nyert. Egy reggel aztán látja a szomszédja, hogy a kutyája a szájában hozza a döglött nyulat. Tanácstalan, de végül fogja a nyulat, megtisztítja, és visszacsempészi a ketrecbe. Később látja, hogy a szomszéd ott búslakodik az udvaron.
- Mi a baj, szomszéd?
- Megdöglött a díjnyertes nyulam.
- Hát az szomorú!
- Az semmi! Elástam a kert végében, most meg itt van a ketrecben...

2009. április 10.

Kis kukta

  • Sonkaleves
  • Húsvéti kalács
2009. április 10.

Hegedűs: Noisy? Pécs? Szentes?

Bár még koránt sincs vége az idei férfi vízilabda bajnokságnak, máris megkezdődtek a puhatolózó tárgyalások, hogy kik erősíthetik a következő szezontól a Bodrogi Bau Szentesi VK együttesét. Az első ilyen jellegű hír a jelenleg a francia bajnokságban vízilabdázó Hegedűs Istvánnal kapcsolatban érkezett.

A fiatal center tavasszal a Fülöp Tibor edzette Noisy Le Sec csapatát erősíti, a szakmai stáb legnagyobb megelégedésére. A gárda jelenleg a rájátszást jelentő negyedik helyért áll versenyfutásban riválisaival szemben. A Noisy vezetősége már most szerződést hosszabbítana a szentesi játékossal, aki a hírek szerint a Pécs csapatának érdeklődését is felkeltette.

2009. április 10.

Cselgáncs

A Pollák DSE cselgáncsozói két versenyen is részt vettek az elmúlt időszakban. Az eredményeket közöljük. Budapesten a pestszentimrei sportkastélyban rendezték meg a Szenior Nyílt Nemzetközi Bajnokságot, ahol 3. helyezett lett Mata István (+100 kg) 7. Lantos Gábor (-90 kg).

Budapesten az UTE Edzőcsarnoka adott otthont az Ifjúsági Diákolimpia Országos Döntőjének. Ezen a megmérettetésen 2. Kalydy Patrícia (-70 kg), 1. Gila Nóra (+70 kg). A BHSE edzőcsarnoka Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott Szerdahelyi Anett (-63 kg).

2009. április 10.

Autókat klónoztak

Közös akcióban vettek részt a szentesi rendőrkapitányság és a Csongrád Megyei Rendőr főkapitányság munkatársai hétfőn hajnalban Szentesen. A nyomozóhatóság emberei elfogtak három szentesi férfit, akik a rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy az elmúlt hat esztendő folyamán az ország egész területéről francia gyártmányú személyautókat - elsősorban Citroen-t és Peugeot-t - tulajdonítottak el, majd "klónozták" azokat.

Mindez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy vettek egy törött autót, loptak hozzá szín, típus alapján egy hasonlót, a törött járművet a lopottból felújították, és az így "összehozott" új autó a törött jármű papírjaival futott tovább az utakon. A civilben autószerelőként dolgozó banda tagjai által okozott kár az elsődleges adatok szerint meghaladja a 10 millió forintot. Az autótolvajokra akkor csaptak le a rendőrök, amikor azok éppen egy lopott Peugeot-val tértek haza Dunaújvárosból. A három férfit a rendőrség őrizetbe vette, és kezdeményezték az ügyészségtől előzetes letartóztatásukat.

Szintén hétfőn házkutatást tartottak egy szentesi lakásban, ahol kábítószert kerestek a nyomozók. Kábszert ugyan nem, de engedély nélkül tartott éles lőfegyvert (puskát, hozzá tartozó távcsövet és hangtompítót, lőszereket) viszont találtak az akció során. Mivel a gyanúsított katona, így ügyében a szegedi katonai ügyészség folytatja le a vizsgálatot. A férfi ellen lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt indult nyomozás.

H.V.

2009. április 10.

Fotókiállítás

A valóság tükre címmel nyílik meg Enyedi Zoltán Juhász Gyula-díjas fotóriporter fotókiállítása április 18-án, szombaton 15 órakor a városi könyvtárban. A kiállítást megnyitja Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, megnyitón köszöntőt mond Révész János. Közreműködik: Medgyesi Csongor (vers), Andor Csilla (ének), Nagy János (zongora).

2009. április 10.

Úgy szöknek az évek.

Úgy szöknek az évek címmel vidám jubileumi magyarnóta műsor a 75 éves Madarász Katalin és vendégművészei fellépésével. Az érdeklődőket április 21-én, kedden 19 órára várják a Művelődési és Ifjúsági Házba. Közreműködnek: Madarász Katalin, Farkas Rozika, Bokor János, Kolostyák Gyula, kísér Szalai Antal Liszt-díjas hegedűművész és cigányzenekara. Jegyek elővételben a helyszínen kaphatók.

2009. április 10.

Dixieland

A Molnár Dixieland Band dixie estjére várják a zenekedvelőket a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontba április 17-én, pénteken 19 órára. A Molnár Dixieland Band Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese, a szegedi csapat 1964-ben alakult egyetemistákból és amatőr zenészekből. Az akkoriban legnagyobbnak számító hazai könnyűzenei rendezvényen, a Salgótarjáni Jazz- és Tánczenekarok Fesztiválján 1966-ban, 1967-ben és 1969-ben egy ezüst és két aranydiplomát nyertek. Munkájukat EMERTON és Pro Urbe díjjal is elismerték.

2009. április 10.

Vereség-öngóllal

Balszerencsés körülmények között, a 91. percben kapott öngóllal(!) szenvedett 3-2 arányú vereséget a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata hazai pályán az Ásotthalom együttesétől. Bár a szünetben még a mieink vezettek Deb-reczeni és Mihály találataival 2-1-re, a második 45 percben előbb egyenlített a tabellán az élmezőnyhöz tartozó vendégcsapat, majd a lefújást megelőző pillanatokban a győzelmet is megszerezték a Fortunával kifejezetten jó kapcsolatot ápoló ásotthalmi labdarúgók. A második játékrészben háromszor is egy az egyben vezethették a vendégek kapujára a labdát a mieink, ám egyszer sem sikerült kihasználni a hatalmas lehetőséget, pedig ha csak egyszer góllal fejezzük be ezeket az akciókat, biztos lehetett volna a pontszerzés. Ehelyett maradt az újabb vereség, és a tavaszi ponttalanság...

Bozóki Zoltán vezetőedző szerint a vereség ellenére volt tartása csapatának, küzdöttek játékosai, akarták a sikert, de sajnos nem sikerült a pontszerzés. Sikerül viszont ezen a hétvégén, ugyanis az Újszentiván visszalépése miatt szabadnapos lesz a gárda, így játék nélkül lesz a három pont a Kinizsié. A Szentes legközelebb április 18-án, szombaton 17 órakor lép pályára, hazai környezetben a Nagymágocs lesz az ellenfél.

H.V.

2009. április 10.

Családi események

Született: Varga Zsoltnak és Csányi Emese Eszternek Krisztofer Leo, Ökrös Jánosnak és Lantos Editnek Tamás nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Vincze Attila és Sipos Orsolya.

Elhunyt: Puskás Klára, Papp Rókusné Donka Erzsébet, Kissné Bálint Ilona Mária, Dobrai Ferenc Pálné Kató Julianna, Dózsa József Béla, Váczi Antal, Varsányi János, Bacsa Ferencné Bánfi Erzsébet, Német András, Herczeg Zoltánné Domokos Anna, Szepesi György.