XLI. évfolyam 7. szám

2009. február 20.

Tisztelgés az elődök előtt

Dr. Berki Sándor kapta a Bugyi István-díjat

Február 19-én tartotta tudományos ülését a Dr. Bugyi István Kórház. A rendezvényen adták át a Bugyi István Emlékérmet dr. Berki Sándornak, a traumatológiai osztály vezető főorvosának.

Hódmezővásárhelyen született. Mindszentinek vallja magát. Mindszenten járt általános iskolába, majd a vásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban érettségizett. Orvosi tanulmányit Szegeden végezte. Majd Szentesre került. Dr. Badó Zoltán osztályára.

2009. február 20.

Hitvesi csók Valentin-napon

Ahogyan az előző években, ezúttal is több ezres látogatottsággal zárt a harmadik alkalommal megrendezett esküvő- és baba-mama kiállítás. Az előző hétvégén a megyeházán a házasulandók és gyermeket várók válogathattak a sokszínű kínálatból, s Valentin-napon egy fiatal pár is egybekelt.

2009. február 20.

Megbecsülést a véradóknak

A tűzoltóknak a laktanyában is van lehetőségük a véradásra

A Dr. Bugyi István Kórház vérellátó osztályán a véradás helyzetéről és a véradók jutalmazásáról tartott tájékoztatót a kórház, a város és a vöröskereszt területi szervezetének vezetése. Mint kiderült, a véradók önzetlenségének megbecsülése ma nem kielégítő, segítségükre van azonban az önkormányzat és a Hungerit Zrt., fürdőbelépővel és ajándékcsomaggal.

2009. február 20.

Ülésezik a testület

Középpontban a város költségvetése

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. Az önkormányzat tagjai talán az idei esztendő legfontosabb döntéséhez érkeztek el, szavazniuk kell ugyanis Szentes 2009-es költségvetéséről. Szirbik Imre polgármester véleménye szerint a büdzsé eléggé labilis szituációban kerül beterjesztésre. A voksolást hosszabb folyamat előzte meg, a testület még novemberben kezdte tárgyalni a költségvetési koncepciót.

2009. február 20.

Gépesítették a gyufagyárat

Évfordulónaptár - 2009.

90 éve, 1919. február 15-én Jócsák kormánybiztos rendelkezési állományba helyezte Csongrád vármegye főbb tisztviselőit, így dr. Csúcs János főjegyzőt, dr. Vecseri Sándor főügyészt, dr. Sulcz Lajos árvaszéki elnököt, továbbá a járások főszolgabíróit.

125 éve, 1884. február 16-án átadták a forgalomnak a Széchenyi "kongóutat", Szentes első kövezett útját (ma Csongrádi út).

2009. február 20.

Listás avagy más.?

A népképviseleti elv megkérdőjelezése

Labádi Lajos

A választásokról beszélgetünk. Előző számunkban a helyi történésekről tájékoztatta olvasóinkat Labádi Lajos levéltár igazgató. Mára elérkeztünk az országgyűlési dilemmához, mégpedig: kisebb parlament, a hogy legyen, és hogyan alakuljon az egész kérdéséhez. Labádi Lajos így fogalmaz: talán megfontolatlanul fogtak hozzá, szakembereket nem kérdeznek meg, csak a politikusok nyilatkoznak olykor össze-vissza.

2009. február 20.

Báloznak

A Móricz Zsigmond Művelődési Házban farsangi batyusbált rendeznek a nyugdíjasok klubjának tagjai, február 20-án, pénteken 14 órakor.

2009. február 20.

Pedagógus díszoklevél

Felhívjuk a szentesi nyugdíjas pedagógusok figyelmét arra, hogy a díszoklevél adományozása iránti igények benyújtási határideje február 25.

Díszoklevél adományozására jogosult az a pedagógus, aki legalább 30 év szolgálati idővel rendelkezik, és óvónői, tanítói, tanári oklevelét 50, 60, 65, illetve 70 évvel ezelőtt szerezte.

Jelentkezni lehet a polgármesteri hivatal művelődési irodáján személyesen, levélben vagy telefonon (Kossuth tér 6. sz. I. emelet 214-es számú szoba, telefonszám: 63/ 510-368) a díszoklevél igénylésével kapcsolatos ügyintézés miatt. A gyémánt-, vas-, rubindiploma kérelemhez az önéletrajz mellett a korábbi díszoklevél másolatát mellékelni kell.

Kérelem benyújtásához szükséges okiratok: eredeti oklevél másolata, rövid szakmai önéletrajz (állomáshely, beosztás, kitüntetés), szolgálati idő igazolása (munkakönyv), adóazonosító jel, TAJ-szám, nyilatkozat, hogy hol kívánja átvenni a díszoklevelet.

Polgármesteri hivatal
Művelődési iroda

2009. február 20.

Angyal Dávid és a szentesi gyermekévek

Akit a történetírás "nagy öregjének" hívtak.(I.)

Ha napjainkban olyan, valaha hétköznapinak számító fogalmak, mint a pozitivizmus vagy a szellemtörténet nyomtatásban felbukkannak, sokszor talán még a tájékozottabb olvasóknak is csak legfeljebb "dereng" valami e szavak jelentését s főleg jelentőségét illetően. A magyar történettudomány azonban a rendszerváltás óta eltelt húsz évben ismét felfedezte egykori, a marxizmus évtizedei alatt betemetett kútfőit, így azokból előszeretettel merítenek újból napjaink történészei. E folyamat örvendetes velejárójaként mostanában gyakrabban esik szó azokról a hajdan élt kiváló tudósokról is, akik a második világháborút követő átrendeződés időszakáig a Kárpát-medence mértékadó társadalomtudományi gondolkodóinak számítottak.

2009. február 20.

Az önkormányzat segíti a vállalkozásokat

A polgármesteri hivatalban Szirbik Imre polgármester sajtótájékoztatót tartott február 11-én, melynek témája az volt, hogy az önkormányzat hogyan tudja segíteni a helyi vállalkozásokat a gazdasági válság idején. A találkozón két szentesi cég is képviseltette magát, a Piramis és a HK Ceram, akik beszéltek saját tapasztalataikról is.

A Piramis Lakástextil és Méteráru Üzlet képviselői beszámoltak a tapasztalható visszaesésről, mely részben a multinacionális cégek megjelenésének, másrészt a vásárlási szokások változásának köszönhető. Kijelentették, hogy a Piramis nyitott a megoldások keresésére, a megváltozott követelményekkel való lépéstartásra. Majd hozzátették, hogy az önkormányzatot korrekt partnernek tartják törekvésükben.

2009. február 20.

Batthyányiak kora

Nyílt közművelődési délután keretében Bucsány György, ny. középiskolai igazgató, Szentes díszpolgára tart előadást a Batthyányiak kora - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc előzményei - címmel.

Az érdeklődőket február 26-án, csütörtökön 14 órára várják a Hegedűs László Helyőrségi Klub dísztermébe.

2009. február 20.

A körforgalom közlekedési szabályairól

Bár évek óta működik körforgalmi csomópont Szentesen, mégis vannak olyan közlekedők, akik nem ismerik a körforgalomban való haladás szabályait. Alapvető dolog, hogy a körforgalomban a kötelező haladási iránynak megfelelően kell közlekedni, oda behajtva csak jobbra lehet haladni úgy, hogy a behajtás előtt a bent közlekedőknek elsőbbséget kell adni. Körforgalomba való behajtáskor irányjelzést nem kell adni, csak az onnan való kihaladáskor. Amennyiben a körforgalomban lévő út szélessége megengedi, meg lehet előzni a bent közlekedő kerékpárosokat, motorosokat, de csak a közlekedés biztonságának veszélyeztetése nélkül. A körforgalomból való kihaladáskor elsőbbséget kell adni a zebrán áthaladó gyalogosoknak. Szerencsére városunkban nem jellemzőek a körforgalmi csomópontokban bekövetkező balesetek. Mivel az ott közlekedőknek nem csak a többi járműre, hanem a gyalogosforgalomra is figyelni kell, ezért a rendőrség munkatársai fokozottan ellenőrzik ezeken a helyeken a KRESZ szabályainak betartását. A leggyakoribb szabálytalanságok: a behajtó járművek nem adnak elsőbbséget a bent haladóknak, kihajtáskor nem használják az irányjelzőt, a gyalogosoknak nem adnak elsőbbséget a zebrán. Szabálytalanok azok a kerékpárosok is, akik járművükön ülve haladnak át a gyalogos-átkelőkön. Korábban csak figyelmeztettek a rendőrök, most azonban már helyszíni bírsággal és más szankciókkal is élnek a szabálytalankodókkal szemben.

H. V.

2009. február 20.

Sokszínűséget kínálnak az Utazás-kiállításon

Az elmúlt évben is ajánltuk magunkat az Utazás-kiállításon

Városunk is újból bemutatkozik a Budapesten február 27-e és március 1-je között megrendezésre kerülő, nagy múltú Utazás-kiállításon. Az idei már a 32. program a rendezvény történetében, s Szentes is már legalább tíz alkalommal részt vett a seregszemlén. A "legnagyobb hazai utazási irodába" érdemes benézni, így ajánlják a szervezők a kirándulások híveinek figyelmébe a kiállítást. Mostanában sokan döntenek úgy, hogy külföldi úti cél helyett idehaza töltik el vakációjukat. Ezt igyekeznek meglovagolni a belföldi turizmus szakemberei, hasonlóképpen Szentesen is. Bár egyre több regionális turisztikai vásárt is rendeznek országszerte, mégis ez az a seregszemle, ahol igazából bemutatkozhatnak a települések, magyarázza Mészáros Zsuzsanna, a polgármesteri iroda vezetője.

2009. február 20.

Ki kell próbálni a hajtányozást

Rejtett értékek?

Értékes, nem állandó nyitva tartással működő szakmai gyűjteményeket bemutató sorozatunkban a vasúttörténeti kiállítás következik. A szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítvány szentesi gyűjteménye alapvetően a vasút történetét mutatja be, s mint tapasztaltuk, egyben élményteli utazás múltunkba.

Ha nem részletes tárlatvezetést kérünk, akkor is egy órát tud mesélni Valkai Csaba a Korsós soron található kiállításról. Műszaki reszortosként 38 aktív évet töltött a MÁV-nál, de nyugdíjasként is a vonatok közelében van: ő a kiállítás kurátora. Előbb a közeli motorgarázsba vezet, mely tavaly volt 80 éves. Itt beszállunk az ország legrégebbi, még működőképes BC motorkocsijába, s az 1927-es jármű kupéjában máris a múltba kerülünk.

2009. február 20.

Történelmek vannak.

Kácsor Zsolt a könyvbemutatón egykori tanárával, dr. Szabó János Józseffel

Kácsor Zsolt Barbarus című kötetének bemutatójára sokan gyűltek össze a városi könyvtárban. Az író-olvasó találkozón a szerzővel Posz-ler György középiskolai tanár és dr. Szabó János József beszélgetett, utóbbi révén került szentesi közönség elé az egyébként egri fiatalember. A régész-muzeológus egy anekdotával bizonygatta, hogy a történész végzettségű Kácsor Zsolt már egri főiskolásként, az ő tanítványaként jelét adta, vinni fogja valamire író emberként.

2009. február 20.

Nyelvtanulás

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub a téli szünet utáni első találkozóját február 27-én, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Varga Enikő tart előadást A korai nyelvtanulás lehetősége csecsemő- és kisded korban címmel.

2009. február 20.

Támogassák a sportklubot!

Tisztelt adózók!

A 20 éves szentesi Szabadidős Sportklub kéri a kedves adózók jóindulatát, hogy adójuk 1 százalékát ajánlják fel klubunk határainkon átívelő programjainak támogatására (határon túli gyermekek táboroztatása, sport és kulturális találkozók).

Adószámunk: 19084530-1-06

Egyben köszönjük az előző évi összesen 101.433 forint összegű felajánlásukat, melyet ugyanezen programok sikeres megvalósítására fordítottunk. Köszönetünket és hálánkat nemcsak magunk, hanem a határon túlról érkező gyermekek nevében is kifejezzük. Várjuk segítségüket és támogatásukat.

(X)

2009. február 20.

Horváth Zoltán

Hogy van kedves.?

Volt egyszer egy Petőfi cukrászda. Ki ne emlékezne rá széles e vidéken? Szerették az emberek. A vezetőjét is, a Horváth Zolit. Sokan hívták így a városban. A cukrászmester ma is népszerű ember Szentesen.

Hosszú ideig cipelte szinte egyedül a hatalmas szállodakomplexum terhét. Nem akart máshova menni, harcolt azért, hogy ott maradhasson. Mire elterjedt a hír, hogy felújítják a Petőfit. Furcsa mód sokan kételkedtek ebben. Aztán egyszer csak bezárt a cukrászda is. Horváth Zoli utolsó mohikánként adta le az épületmonstrum kulcsát.

2009. február 20.

Megújuló üdülőközpont

Öt esztendőre a közgazdász Deák Albertet választotta a városi képviselő-testület a Szentesi Üdülőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjévé az elmúlt év decemberében. A szálloda- és vendéglátóipari végzettségű szakember célja, hogy öt éven belül a jelenlegi önkormányzati támogatás mértékét nullára csökkentse és hatékony munkával eredményt tudjanak felmutatni.

- Mit kell tudni az ön szakmai előéletéről? Miért döntött úgy, hogy megpályázza ezt a vezetői pozíciót?

2009. február 20.

Válogatott dzsúdósok

Serdülő Országos Egyéni Bajnok Máté Dániel
3. helyezett, mellette Valkai Béla
Mindketten a Pollák DSE versenyzői

Megtartotta éves közgyűlését a Pollák Diák Sportegyesület Judo Szakosztálya. Kalydy Zoltán elnök beszámolójában kitért a kiemelkedő eredményekre. Mint megtudtuk, az egyesület eredményes évet zárt, versenyzői a 2008-as esztendőben 64 olimpiai pontot szereztek. Ide számolják az olimpiai sportágaknál a hivatalos magyar bajnokságokon elért eredményeket.

2009. február 20.

Tánc, tánc, tánc

Hajdú Kupa néven rendeztek táncversenyt a közelmúltban Hajdúböszörményen, ahol a Szilver TSE versenyzői az alábbi eredményeket érték el.

Ifi-felnőtt latin ranglista: 3. László Csaba-Mikes Anna, 12. Szalkai Szabó Gábor-Markó Ágnes, 16. Bódi Ferenc-Kovács Krisztina, 18. Kósa András-Pandur Petra, 21. Püspöki Dávid-Meszlényi Viktória.

Junior tíztánc ranglista: 1. Hegyes Bertalan-Kis Violetta, 2. Bugyi Bence- Korom Tamara, 3. Jéri Tamás-Szepesi Lilla, 4. Kis Vencel-Tóth Fruzsina,6. Túri György-Katona Manuéla.

Ifi-felnőtt standard ranglista Csongrád: 1. László Csaba-Mikes Anna, 2. Szepesi József-Szepesi Judit, 3. Nagy Gergő-Horváth Alexandra, 4. Szalkai Szabó Gábor-Markó Ágnes.

Junior I-II. latin ranglista: 1. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta, 5. Horváth Kornél-Juhász Kitti, 6. Katona András- Szőke Ivett Piroska.

2009. február 20.

Első osztályú vereségek

Megkezdődtek a női vízilabda OB I középszakaszának a mérkőzései az elmúlt hétvégén. A Hungerit-MetalCom-Szentesi VK együttese a Domino-Honvéd otthonában szenvedett 9-6-os vereséget. Február 21-én, szombaton 16 órától dr. Tóth Gyula együttese a Dunaújvárosi Főiskola csapatát fogadja majd a ligeti uszodában.

Ugyancsak pont nélkül maradt a legutóbbi bajnoki fordulóban, hétfőn este a Gödöllő otthonában a Legrand-MetalCom-Szentes férfi futsal csapata. Némethy László gárdája - bár a pontszerzés reményében utazott az idegenbeli mérkőzésre - 6-2-re kapott ki aktuális ellenfelétől. A Legrand legközelebb február 23-án, hétfőn este lép pályára itthon, a dr. Papp László sportcsarnokban, ahol is a bent maradás szempontjából sorsdöntő mérkőzés vár Bíró Mihá-lyékra. Az ellenfél az a Hírös Futsal Club SE lesz, amely legutóbb nyerni tudott a Dupont ellen, és mindössze kettő ponttal van lemaradva a mieink mögött.

H. V.

2009. február 20.

Zsivanovics eldöntötte

Hetek óta arra készültek a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi vízilabdázói, hogy hazai környezetben legyőzzék a Fehérvár Póló SE együttesét. Nos, az elmúlt szombaton eljött a nagy megmérettetés ideje, és ha nem is simán, de begyűjtötték a három pontot Vass Sándor legényei. De micsoda mérkőzésen! Azt mindenki tudta, hogy érkezzenek is bármilyen hírek az anyagi válságban lévő Fehérvárról, nekik is éppen olyan élet-halál mérkőzés lesz ez a derbi, mint amilyen a mieinknek. Be is vetettek mindent a vendégek, új igazolásként például ott volt közöttük a rutinos Petőváry Zsolt és Kuna Péter, valamint Hesz Máté, aki az első félidőben lőtt góljaival igencsak megkeserítette a Szentes életét. Fej-fej mellett haladtak a csapatok az első negyedben, melynek végén a vendégeknél volt az egygólos előny.

2009. február 20.

Pótfűtés

Az autós elüt egy kutyát. Hamarosan feltűnik a kutya gazdája is, egy vadászpuskával a kezében. Az autós rémülten mondja:
- Uram, nagyon sajnálom, kifizetem az árát. Tízezer elég lesz?
- Hát nem is tudom...
- De húszezer már csak elég?
- Na, jó.
- Bocsássa meg, hogy elrontottam a vadászatát! - mondja az autós, miután leszámolta a pénzt.
- Á, nem vadászni indultam, ezt a rohadt dögöt akartam lelőni.

2009. február 20.

Kis kukta

  • Hússzeletek krumplibundában
  • Hamis Tiramisu
2009. február 20.

Pályázatok

Számos foglalkoztatást elősegítő pályázati program jelent meg az egyes szakminisztériumok honlapján, például kilenc munkahelyteremtő csomag indításáról; a vállalatok régi és leendő munkatársainak képzéséről az nfgm.gov.hu, az szmm. gov.hu és az afsz.hu honlapon. Az ÚMVP mezőgazdasági pályázati jogcímei könynyen áttekinthetők az EMVA támogatási intézkedési menőpontja alatt (emva.hu). A civil szervezetek működési célú és közösségformáló rendezvényeinek pályázati lehetőségei elérhetőek az nca.hu és az fvm.hu internetes oldalakon.

2009. február 20.

Fiatalok gyújtották fel a házat

Tavaly március 8-án történt, hogy a Deák Ferenc utcában kigyulladt és leégett egy ház tetőszerkezete illetve az ott tárolt ingóságok is a lángok martalékává váltak. A rendőrség akkor vizsgálódni kezdett az ügyben, de később megszüntették a nyomozást. Szerencsére még az eset elévülési idején belül új információk kerültek a rendőrség birtokába a tűzről, ezért a nyomozóhatóság hatályon kívülre helyezte a nyomozás megszüntetéséről született határozatot, és új eljárást kezdeményezett. Kiderült, hogy két fiatalkorú volt a gyújtogató, akik szórakozásból tüzeskedtek, és így 4 millió forintos kárt okoztak. Kihallgatásuk során arra is fény derült, hogy három lakásbetörés és két egyéb lopás, köztük értékes műszaki cikkek eltulajdonítása is öszszefüggésbe hozható a személyükkel. Ellenük lopás és rongálás miatt indult büntetőeljárás. Csak a nagy értékű rongálás miatt akár 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.

Büntetőeljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki pultosként dolgozott az egyik szórakozóhelyen, ahol a napi bevételből költekezett és azzal sajátjaként rendelkezett. Egészen pontosan játékgépbe tette be a pénzt és bukott el így majdnem 190 ezer forintot.

H. V.

2009. február 20.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklub következő előadásán 2001: Űrodisszeia című amerikai fantasztikus filmet vetítik február 25-én, szerdán 18 órától.

A 2001: Ürodisszeia azért is örökérvényű darab, mert képesen elbeszéli az emberiség történetét, sőt talán annál is többet. Senki előtte - de azóta se nagyon - nem kapcsolta még össze ennyire remekül a múltat a jövővel.

2009. február 20.

Fogadóóra a menetrendről

A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Dél-alföldi Regionális Közlekedésszervezési Irodája a 2009- 2010. évi autóbusz és vasúti menetrend előkészítéseként lakossági fogadóórát tart Szentesen február 26-án, csütörtökön 14-18 óra között a polgármesteri hivatal kistanácskozó termében.

A Közlekedéstudományi Intézet Dél-alföldi irodájának munkatársai a fenti időpontban várják a lakosságot (utazók) és személyesen mondhatják el észrevételeiket, javaslataikat a vasúti és autóbusz menetrendekkel kapcsolatban.

2009. február 20.

Márkus Lászlóról

Mi lesz veled emberke? címmel dr. Galántai Csaba színháztörténész előadásában a szentesi születésű Márkus Lászlót (1881-1948), az Operaház egykori igazgatóját ismerheti meg a hallgatóság. A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság programjára február 26-án, csütörtökön 18 órakor kerül sor a Művelődési és Ifjúsági Házban.

2009. február 20.

Családi események

Született: Hevesi Jánosnak és Trenka Szilviának Lilla Vivien, Papp Bencének és Fekete Erikának Janka, Bakai Tibornak és Dudás-Szabó Edit Margitnak Nóra nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Tóth Zoltán és Bálint Ágnes, Fekete Zsolt és Erdélyi Mariann, Horvát László és Buduczki Viktória.

Elhunyt: Molnár Lajos, Bede Andrásné Mitlasovszki Mária, Lengyel András, Nagy Sándorné Koncz Rozália, Tisza Mihályné Simmer Mária.