2009. február 13.

Csak így tovább, Anna!

Élete legsikeresebb évének tartja a 2008-as esztendőt Kertes Anna, a Hungerit-MetalCom-Szentes vízilabdázója. Anna tavaly nyáron ezüstérmet szerzett az ifjúsági válogatott tagjaként a győri Európa-bajnokságon, majd a görögországi junior EB-ről is "ezüstösként" térhetett haza, decemberben pedig ott lehetett az Ausztráliában megrendezett Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A szentesi vízilabda 17 éves reménysége az idei évtől bajnoki bronzot, és világbajnoki részvételt vár.

- Tavaly év végén ön lett az esztendő legjobb ifjúsági játékosa a megyei napilap választásán. Mennyire érte váratlanul ez a hír?

- Dr. Tóth Gyulától, a vezetőedzőmtől értesültem a hírről, amit először kétkedéssel fogadtam, mivel azt gondoltam, hogy csak meg szeretnének tréfálni. Aztán kiderült, hogy szó sincs viccről, valóban rám esett a választás, amit rendkívül megtisztelőnek tartok. Való igaz, életem legszebb és legjobban sikerült éve volt a tavalyi, hiszen az ifjúsági és a junior válogatott tagjaként egyaránt ezüstérmet szereztem az Európa-bajnokságon, és tagja voltam a Sydneyben rendezett Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra utazó csapatnak is, ahol aranyérmesek lettünk.

- Korábban úszott, kajakozott, miért döntött végül a vízilabda mellett?

- Teniszeztem, sőt még fociztam is a sportszakkörökön az iskolában, vagyis szinte mindent kipróbáltam. Amióta az eszemet tudom, lent vagyok az uszodában, hiszen a nagymamám és az édesanyám is úszó volt, így rendszeresen mentem velük a csongrádi uszodába. 11 éves lehettem, amikor az úszást abbahagytam, annak ellenére, hogy voltak országos versenyeken szerzett első és harmadik helyezéseim, de én ekkor a vízilabdát választottam. Versegi Zoltán és Sztankovics Gábor voltak az edzőim, majd Kozák László invitálására - másokkal együtt - Szentesen folytattam a vízilabdázást.

- A tanulást hogyan tudja összeegyeztetni az állandó edzőtáborozásokkal, utazásokkal?

- Szerencsére megértők a tanáraim a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban. Be kell járnom az órákra, de magántanuló vagyok, ami némi könnyebbséget jelent számomra.

- Meséljen az Olimpiai Fesztiválról!

- Fantasztikus élmény volt több ezer sportoló között a magyar színeket képviselni. Hazánkból a kajakosok, és a fiú vízilabdázók is részt vettek a viadalon, ami tulajdonképpen olimpia volt, csak kicsiben. Szerencsére beverekedtük magunkat a döntőbe, ahol a házigazdák ellen hosszabbítást követően nyertünk 10-9-re, így miénk lett az aranyérem.

- Klubtársa, Pengő Nikolett a felnőtt válogatott keretbe is meghívót kapott, ön nem. Nem érez csalódottságot emiatt?

- Egyáltalán nem, hiszen bőven van még időm bekerülni a válogatottba. Örülök Niki sikerének, és szorítok neki, hogy jól szerepeljen.

- Kertes Anna éve lesz a 2009-es esztendő is?

- Egyre nagyobb feladat hárul rám klubcsapatomban, amellyel szeretnénk megszerezni a bajnoki bronzérmet. Dr. Tóth Gyulától és Pengő Lászlótól sokat tanulunk, így bízom benne, hogy tovább fejlődöm ebben az évben. Ami a válogatottat illeti, az a csapat, amelyik Győrben tavaly a második lett, idén a világbajnokságra utazik, és célom, hogy én is vb-résztvevő legyek.

Hétfőn este a Hungerit-MetalCom-Szentesi VK együttese az utánpótlás válogatottal játszott bajnoki mérkőzést. A mieink legjobbja - a szintén négy gólt dobó Kotova mellett - Kertes Anna volt.

H.V.