2009. február 13.

Városfejlesztési stratégia

A vállalkozókat és a civilszervezeteket is bevonták a szervezésbe

A vállalkozók és az önkormányzat munkatársainak meg is mutatták a terveket

Minden városnak célszerű elkészíteni saját integrált városfejlesztési stratégiáját, főként, ha olyan fejlesztéseket akar megvalósítani a jövőben, amelybe saját forrásain kívül uniós pénzeket is be akar vonni. A középtávú fejlesztési szemléletű integrált városfejlesztési stratégia (IVS) célja a területi alapú és szemléletű tervezés megszilárdítása a településeken, valamint a városrészekre vonatkozó feladatok meghatározása. Kialakításába Szentesen a vállalkozókat, civil szervezeteket is bevonják fórumokon keresztül, az ott elhangzó ötleteket pedig beépítik az elképzelésbe.

Az IVS-t a helyi képviselő-testületnek kell jóváhagynia márciusi ülésén a szakbizottsági értékelések után, majd az erre alapozott pályázatot kiemelt projektként nyújtják be. A fejlesztési elképzeléseknek 7-8 évet kell felölniük, s csak az IVS elkészítésével lehet uniós pályázatokon indulnia a településnek, mindamellett, hogy a szakemberek által készített tudományos megalapozottságú dokumentum javítja a város versenyképességét is és így az elképzelések rendszerezettekké válnak.

A stratégiának szerepe van a munkahelyteremtésben, a vállalkozók és a lakosság helyben tartásában, illetve az élhető környezet kialakításában és javításában - hangzott el a harmadik fórumon a polgármesteri hivatal dísztermében, melyre a civil szervezeteket és a belvárosi vállalkozásokat hívták meg, annak tükrében, hogy első lépésként a belváros rehabilitációját és fejlesztését tervezi az önkormányzat.

A találkozón a stratégia kialakításában tevékenykedő cégek képviselői - akik a helyi szakemberekkel folyamatosan egyeztetnek - ismertették a terveket. Elmondták, hogy az eddig fórumokon elhangzott véleményeket és a már körvonalazódott fejlesztési elképzeléseket beépítették a tervekbe. Ezek alapján alakították ki a belváros rehabilitációs tervét, melyet akcióterületekre bontva, háromdimenziósan is bemutattak a jelenlévőknek, aki reagáltak is az elképzelésekre. A látványterveken is látszott, hogy a belváros életének felpezsdítése és a gazdasági-közösségi funkció erősítése mellett átgondolták a város közlekedésének lehetőségeit, azt is felvázolva, hogy egyes kihasználatlan épületeknek vagy területeknek milyen funkciót lehetne adni. Szó esett a kerékpárút-hálózat kiépítéséről, az intézmények, középületek felújításáról, a zöldfelületek területének növeléséről. A Szentes Integrált Városfejlesztési Stratégiáján dolgozó társaság képviseletében megjelenő építész kitért a Petőfi Szálló átépítésére is, melyet az idegenforgalom területén kiemelkedő lépésnek, zászlóshajónak nevezett. Elmondta, hogy fontos szempontként tekintenek arra, hogy a tereket összekötő gyalogos és kerékpáros tengelyeket alakítsanak ki, hogy fejlesszék a közvilágítást és járdafelújítást is terveznek. A polgármesteri hivatal munkatársa, Kerekes Valéria üzletrészek kialakítását, zöldterület rendezést, a Kurca híd felújítását és újabb átkelési lehetőség létesítését, kandeláberek kihelyezését is említette. Erről az egyik helyi vállalkozó elmondta, valóban szükség lenne a híd megóvására, hiszen tudomása szerint ez a hortobágyi Kilenclyukú híddal megegyező korú átkelési lehetőség.

Mint azt hallhattuk, a Kossuth térre zenepavilon és vendéglátóhely kialakítását tervezik a szökőkút korszerűsítése mellett. Ezen kívül üvegpalotát építenének a megújuló energia bemutatására, illetve további parkolóhelyeket alakítanának ki a Szent Anna utcai óvoda mellett a kiskereskedelmi egységek megközelíthetőségének javításával párhuzamosan. Térfigyelő kamerarendszert helyeznének üzembe, illetve újabb kiadása jelenne meg a Szentes könyvnek, amellett, hogy évente drámatalálkozót rendeznének a városban.

Az elhangzott információk kapcsán volt aki a forgalomirányítással kapcsolatos elképzeléseiről beszélt a megjelenteknek, felvázolva a lehetséges alternatívákat. Olyan hozzászólás is volt, miszerint a túlburjánzott fák a város több építészeti szépségét eltakarják, ugyanez a vállalkozó a szentesi népdalokat megszólaltató harangjáték kialakítási lehetőségeinek pozitívumait emelte ki. Egy vállalkozó pedig a látványterveken bemutatott leendő média-ház stílusával nem volt elégedett, Hangsúlyozta, hogy nem kellene még egy olyan épületet felépíteni a belvárosban, amely nem illik a környezetbe.

A fórumon elhangzott elképzeléseket és véleményeket is - ígérete szerint átgondolja a tervező az IVS kialakításánál, de a lakosság észrevételeit, javaslatait továbbra is várják az ivs@szentes.hu címre, illetve írásban a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási irodáján. Az stratégiához kapcsolódó dokumentumok megtekinthetők a www.szentes.hu link alatt, az integrált városfejlesztés fülre kattintva. A további munkaanyagok pedig folyamatosan kerülnek fel a város honlapjára.

Cseh-Lakos