2009. február 13.

A költségvetés csapdái

Segítség a bajbajutott családoknak

A város költségvetése két részből áll, van egy működési és egy fejlesztési fejezete. A működési költségvetés rendkívül szigorú gazdálkodást feltételez, az elvonások miatt alig jut pénz, ami jut is, az szinte az egyhelyben topogásra elegendő - mondta el Kozák János a Fidesz MPSZ sajtótájékoztatóján. Az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke a fejlesztéseknél nagyon komoly problémákat lát.

- Amikor megkaptuk a 2009-es költségvetési koncepciót, javasoltuk, és a képviselő-testület el is fogadta azt, hogy a fejlesztésekkel kapcsolatban dolgozzanak ki egy olyan tájékoztató rendszert, amiben a képviselők láthatják, hogy melyek azok a legfontosabb fejlesztések, amik már megkezdődtek, vagy valamilyen oknál fogva nem halaszthatók el, vagy pedig elhalaszthatók. Legyen rálátásunk a fejlesztésekre. Ezt a hivatali apparátus ki is dolgozta, az anyagot januárban tárgyaltuk - tájékoztatott a grémium elnöke.

Ahogy az ülésen megnéztük a számokat, nem tudtunk döntést hozni, mert további 2,6 milliárdos kötvénykibocsátásra lenne most szükség, ha az előterjesztett anyagban leírtakat végre szeretnénk hajtani. Tudjuk, hogy ma 1,4 milliárdos kötvényt jegyeztetett a város, tehát így már 4 milliárd lenne a kötvénykibocsátásunk. Ezenfelül van még a településnek egy 1 milliárdos likvidhitelkerete. Ez így már 5 milliárd, ami jelentős összeg. Megfontolandó, mit tegyen a város. Önmagában ez talán nem lenne akkora probléma, ha nem telepedett volna ránk a gazdasági válság, a bizonytalan helyzet. Nem tudjuk, hogy mit akar a kormány - jelentte ki Kozák János.

A grémium elnöke így folytatta:

- Azt mondták további 200 milliárd forintos elvonásokra van szükség. A mai napig nem tudjuk, honnan vonják el ezeket a pénzeket. Vannak olyan hírek, hogy az önkormányzatok zsebébe is belenyúlnak, onnan is vesznek el forintokat. Semmit nem tudunk pontosan.

A lakosság oldaláról nézve a dolgokat, a bizottsági elnök szólt arról, hogy visszaesett az autógyártás, a hitelintézetek a részletfizetéseket nem támogatják. Az autógyárak csökkentették a termelést. A beszállító-cégeknél ugyanez a probléma. De ide sorolhatnánk az építőipart, az elektronikai ipart, a szolgáltatások területét. A cégek, vállalkozások csődbe mennek, ami komoly létszámleépítést von maga után. Szentesre eddig még nem gyűrűztek be ezek a hatások, de be fognak gyűrűzni. Kozák János szerint körülbelül 80-100 olyan család van Szentesen, ahol várható az, hogy egyrészről az elbocsátások miatti jövedelemkiesés miatt, másrészről pedig a jelenlegi jövedelmükhöz képest jelentősen megnövekedett részletfizetési törlesztési kötelezettség miatt nem tudják a felvett svájci frank alapú hiteleiket törleszteni. Várható az, hogy a válság következtében bedőlnek ezek a hitelek, és el fogják veszíteni a lakásukat, mivel a megkötött szerződésekben van egy olyan kitétel, hogy nemfizetés esetén a bankok 40 százalékos menekülési összegen, tehát a forgalmi érték 40 százalékáért eladhatják az adósok lakásait. Abból a 40 százalékból éppenhogy ki tudják a bankokat fizetni, a megmaradt összeg nem elegendő arra, hogy egy kisebb lakást vegyenek, így utcára kerülnek.

- Ilyen helyzetben az önkormányzatnak megítélésünk szerint kötelessége a lakosság mellé állni. A testületi ülésen javasoltuk, hogy hozzunk létre egy csődbizottságot, akik előzetesen felmérnék azoknak a családoknak a helyzetét, ahol bedőlhetnek ezek a hitelek, és ahol indokoltnak látják, nem várva meg a csődhelyzetet, hogy a bankok elvigyék a lakást a polgárok feje fölül, az önkormányzat egy rendelkezésre bocsátott keretösszegből, ami lehet 300 millió forint, megvásárolná a nehéz helyzetbe jutott családoknak a lakását, és kiadná nekik bérbe. A megvásárolt pénzből pedig a banki hiteleket vissza lehetne fizetni.

A fejlesztéseknél visszafogásokra van szükség, hangoztatta a képviselő, semmiképpen nem javasolják a 2,6 milliárd forintos kötvény kibocsátását. Annál is inkább, mivel Szirbik Imre polgármester úr az ülésen tájékoztatott bennünket arról, hogy nincs olyan devizanem ma Magyarországon, amibe ezt a kötvényt ki lehetne bocsátani. Igazából nem is értjük, hogyan akarja. Tehát komoly technikai nehézségei is vannak a kötvénykibocsátásnak. Ha mégis, akkor a lehető legkisebb értékben tegyük meg, rangsoroljuk a beruházásokat, és csak a legszükségesebbek valósuljanak meg az idén - jelentette ki.

Kérdésekre válaszolva Kozák János elmondta: nem arról van szó, hogy szorítsuk vissza a most elmaradó fejlesztéseket, vagy hagyjuk el, vagy egyáltalán ne fejlesszünk. Arról van szó, hogy a jelenlegi instabil helyzet miatt várják meg, míg a pénzügyi helyzet stabilizálódik, és majd akkor térjenek vissza a most elmaradó fejlesztésekre. Hozzátette: ha valahova érdemes hitelt felvenni, az csakis a bajbajutott családok megsegítése legyen.

Lovas József