2009. január 23.

Az uszodai napijegyek és bérletek áráról

Díjak, szolgáltatások (3)

Az intézmények szolgáltatási díjának megállapítása egyes tételeiben nagy vitát kavart a testület decemberi ülésén. Horváth István ügyrendi javaslattal élt, miszerint az intézmények díjemeléseiről külön-külön döntsenek. Ennek megfelelően a Terney Béla Kollégium, a szigligeti üdülő, a művelődési központ, a városi könyvtár díjtételeivel kapcsolatos előterjesztéseket csont nélkül elfogadták a képviselők.

Az üdülőház, a kemping, a sportközpont és a sportcsarnok díjtételeinek megállapításánál azonban már "elszakadt a cérna". Horváth István úgy érzékelte, hogy a felnőtt éves uszodabérletek és a felnőtt egyéni éves tenisz bérletek támogatottsága nagymértékű. Van-e mögötte valamilyen szociális vagy sportkoncepcióban megfogalmazott igény? - kérdezte a képviselő, majd felsorolta: az uszodánál 90 személynek van ilyen támogatottsága, a teniszbérletek esetében körülbelül húsznak.

Dr. Rébeli Szabó Tamás, a gyermek, ifjúsági és sportbizottság elnöke megjegyezte: elő- és utószezonban minimális a felnőttjegyet vásárlók száma, a bérletesek adnak bevételt az uszodának. Pásztor Antal arra volt kíváncsi, hogy mi indokolja a 80 százalékos áremelést a kabin és az éves bérletnél?

A témafelelős Szabics Aranka elmondta: összesen 66 kabin van és 64 kabin kelt el. A teniszbérleteknél és az uszodánál Horváth István képviselő javaslatára - miszerint a napi belépőjegy árához alakítsák ki az éves bérletet - próbáltak 80 százalékos emelést tenni.

Szirbik Imre polgármester a bérletek árával kapcsolatban elmondta, amikor elkészült a beruházás a képviselő-testület úgy döntött, hogy a bérlet ára bizonyos darabszámú napijegy ára legyen. Megfontolásra javasolta azt a korábbi képviselői felvetést, miszerint a kabinosok visszaélnek a bérletekkel, továbbadják, üzletelnek vele. Megítélése szerint tisztább helyzetet teremt, ha a bérlet meghatározott számú belépésre alkalmas évente.

Dr. Rébeli Szabó Tamás szerint a beléptető rendszert kellene finomítani. A visszaéléseket ki kell szűrni, betartatni, hogy a felnőtt ne diákbérlettel menjen be az uszodába. Az önkormányzatnak jelentős bevételkiesése lesz, ha a díjakat tovább emelik annak ellenére, hogy üres kabinok vannak.

Horváth István egyetértett azzal, hogy a bérlet legyen a belépések számához kötve. Amennyiben az éves bérlet kedvezőtlen, akkor szüntessék meg, legyen havi, kéthavi vagy féléves, de ne 80 százalékos támogatottsággal.

Dr. Rébeli annak a véleményének adott hangot, miszerint a bizottság nem támogatja, hogy a gyerekek úszásoktatás után 1 órával hagyják el az uszodát. Ott megfelelő, biztonságos helyen vannak. Nem tartanák szerencsésnek, ha 6 éves gyerekek az uszoda előtt várakoznának sötétben, esőben.

Móra József kifejtette: az uszoda szolgáltatást biztosít a sportolóknak edzés formájában és a pihenni vágyóknak, akik megfizetik a térítési díjat. A sportoló gyerekek az ünnepnapokon és nyári napokon is az uszodában töltik az idejüket, a pihenni vágyókat pedig nem biztos, hogy engedik pihenni. A városrendezési,- fejlesztési és környezetvédelmi bizottság javaslata, ha a sportoló edzés után az uszodába marad, akkor fizesse meg a belépőt. Ünnepnapokon, amikor nincs edzés, akkor a sportolói bérletek ne legyenek érvényesek, a sportolók ugyanolyan vendégek legyenek, mint a többiek.

Alábbiakban a Szentesi Üdülőközpont NKft. 2009. évi uszodai szolgáltatási díjszabásából közlünk néhány, az olvasó számára is figyelmet keltő adatot. Más, egyéb díjszabásról a helyszínen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Napijegyek

Felnőtt 900 Ft, kedvezményes (kizárólag nyugdíjas és diák veheti igénybe) 650 Ft, szentesi diák napijegy (kizárólag diákigazolvánnyal, Szentesen tanulók vagy Szentes és vonzáskörzetében bejelentett lakcímmel rendelkezők vehetik igénybe) 580 Ft, családi (2 felnőtt és 2 gyerek) 1.900 Ft, csoportos (15 főtől vehető igénybe, az ár személyenként értendő) 720 Ft, csoportos kedvezményes napijegy (15 főtől, kizárólag nyugdíjas és diák veheti igénybe, az ár személyenként értendő) 480 Ft.

Délutáni felnőtt napijegy (15 óra után) 650 Ft, délutáni kedvezményes (15 óra után, kizárólag nyugdíjas és diák veheti igénybe) 480 Ft, délutáni diák (15 óra után, kizárólag diákigazolvánnyal, Szentesen tanulók vagy Szentes és vonzáskörzetében bejelentett lakcímmel rendelkezők vehetik igénybe) 420 Ft.

Napijegy 7 éves kor alatt, valamint 65 éves kor felett (kizárólag Szentes és vonzáskörzetében bejelentett lakcímmel rendelkezők vehetik igénybe) ingyenes.

Sétáló napijegy (uszodai szolgáltatás használatára nem jogosít, 2009. június 15. és augusztus 23. közötti időszakban nem adható) 350 Ft, versenyre kísérő napijegy (kizárólag vízilabda mérkőzésre és úszóversenyre vehető igénybe) 270 Ft.

Bérletek

Felnőtt éves bérlet 48 ezer Ft, kedvezményes éves (kizárólag nyugdíjas és diák veheti igénybe) 24 ezer Ft, éves diák (kizárólag diákigazolvánnyal, Szentesen tanulók vagy Szentes és vonzáskörzetében bejelentett lakcímmel rendelkezők vehetik igénybe) 11.500 Ft, éves kabinbérlet 4 db bérlettel 216 ezer Ft.

Éves felnőtt hajnali bérlet (érvényes reggel 5 és 8 óra között) 25 ezer Ft, éves kedvezményezett hajnali bérlet (érvényes reggel 5 és 8 óra között, kizárólag nyugdíjas és diák veheti igénybe) 16.250 Ft, éves felnőtt esti bérlet (érvényes este 6 óra után) 20 ezer Ft, vakációs diákbérlet (érvényes 2009. június 1. és augusztus 31. között, kizárólag diákigazolvánnyal, Szentes és vonzáskörzetében bejelentett lakcímmel rendelkezők vehetik igénybe) 7.500 Ft.

65 éves kor feletti éves bérlet egyszeri előállítási költsége 4.200 Ft, 65 éves kor feletti, éves bérlet megújítási díja 600 Ft.

10 alkalomra szól felnőtt bérlet 6.600 Ft, 10 alkalomra szóló kedvezményes bérlet (kizárólag nyugdíjas és diák veheti igénybe) 4.400 Ft, 30 alkalomra szóló felnőtt bérlet 16.800 Ft, 30 alkalomra szóló kedvezményes bérlet (kizárólag nyugdíjas és diák veheti igénybe) 11.200 Ft.

Lovas József