2008. október 24.

Kis kukta

Hamiskás gulyásleves

Elkészítése: A kockára vágott hagymát olajon megpároljuk, beletesszük a szintén kockára vágott 3 sárga- és 2 db fehérrépát. Néhány percig kevergetjük, és hozzáteszünk egy gerezd fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük, hogy puhuljon. Amikor elfőtte a levét, beleteszünk kb. 25 dkg félkarikára vágott debreceni kolbászt (a bőrét húzzuk le), egy-két kiskanál sós darált piros paprikát, kicsit pirítsuk meg, vagyis "rendes" pörköltként kezeljük, majd öntsük fel másfél liter vízzel. Amikor felforrt, tegyünk bele öt kisebb krumplit felkockázva, és egy jó maréknyi csipetkét.

Gundel palacsinta

Hozzávalók: 15 dkg liszt, só, 3 tojás + 3 tojássárgája, 7 dl tej, 2 ek. olaj, 12 dkg porcukor, 12 dkg darált dió, 1 narancs reszelt héja, 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 1 kk. étkezési keményítő, 1/2 rúd vanília, 10 dkg étcsokoládé, 1,5 dl tejszín.

Elkészítése: A lisztből, csipet sóval, 3 tojásból és 3 dl tejből palacsintatésztát készítünk. Félórát pihentetjük, belekeverünk 1 ek. olajat és 12 palacsintát sütünk belőle. A töltelékhez 1 dl tejet összeforralunk 8 dkg porcukorral, a dióval és a narancshéjjal, hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk az előzőleg beáztatott mazsolát és rumot. Megkenjük vele a palacsintákat, zsebkendőszerűen összehajtjuk, tűzálló tálra rendezzük és a sütőben átforrósítjuk. 4 dkg porcukrot habosra keverünk 3 tojás sárgájával, az étkezési keményítővel és 1 dl hideg tejjel. 2 dl tejet felforralunk a vaníliával (majd eltávolítjuk), és beletördeljük-olvasztjuk a csokoládét. Folyamatosan keverve a tojásos masszához öntjük, besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a felvert tejszínt, bevonjuk vele a forró palacsintákat, és azonnal tálaljuk.