2008. október 24.

Lehet negyedik pólóarany

Gergely István

Első bajnoki mérkőzésén a nagy tervekkel és komoly játékosállománnyal érkező Domi-no-Honvéd a Bodrogi-Bau szentesi vízilabdacsapatával találkozott a ligeti uszodában. A négy olimpiai bajnokot a soraiban tudó győztes fővárosi csapatból ketten az aktuális pekingi játékokon szereztek aranyat, dr. Molnár Tamás már a harmadikat gyűjtötte be, Gergely István az elsőt. A meccs után velük beszélgettünk.

Szentesi csípős tekercs, natúr csirkemell, sült burgonya rizzsel, párolt kukoricával, és jégkrémtorta desszert. Ezzel a vacsorával fogadták a sportolókat az Aranykalász étteremben, ahol jellemzően meg szoktak fordulni vendégsportolók. A hely szelleme miatt először azt kérdeztük a klaszszisoktól, mennyit eszik egy vízilabdázó olimpiai bajnok. A fővárosiak kapusát, Gergely Istvánt ugyan tréfásan azzal "húzták", nem játszott valami jól a bekapott nyolcassal, azért nem zavartatta magát. - Meghatározták a maximum elfogyasztható mennyiséget, 4-5 ezer kalória között volt - mondja. - Beosztották, edzés előtt vagy után mennyi energiát kell bevinni, naponta lehetőleg minél többször enni, nem háromszor, inkább ötször. Szabadság idején kicsit lazább, de nálunk nem egy kardinális kérdés, ehetünk bármit.

Molnár Tamás úgy érzi, az olimpia után még nem pörögtek fel teljesen a hazai és nemzetközi bajnokságokra. - A csapat most formálódik, messze nem játszik még úgy, ahogy a későbbi fázisokban kell. Nekünk kell a hátunkon vinni a csapatot, tisztában vagyunk ezzel a feladattal. Tíz éve csináljuk, tudjuk, hogy ilyenkor nehéz, de meg fogjuk oldani.

Azt mondják a sportolók, nem azon múlott a pekingi siker, hogy a "nagy öregek" vagy a fiatalok akarták-e jobban. - Nem tettünk különbséget, ez egy csapat volt. Senki sem volt elnyomva, mindenki érezte, hogy ha megkapja a maga pillanatát, a lehetőséggel élnie kell. Egymást bátorítottuk, segítettük, - fejtette ki Gergely.

Molnár Tamás

A nagy kérdésre is kerestük a választ: lehet-e zsinórban négy olimpiát nyerni, vajon mi kell ehhez? A három olimpiát megjárt Molnár szerint lehet negyedik aranyunk, de biztosan nélküle. Bejelentette visszavonulását a válogatottból, újabb 4 éves periódust már nem vállal. Társa szintén bizakodó. Véleménye szerint az utánpótlás olyan szinten áll, hogy a londoni olimpián folytatódhat a hagyomány, sőt hozzáteszi: - Az OB I-es meccseket eldöntő játékosokban és a fiatalokban mindenképpen benne van, hogy még egyszer, de akár többször is tud a válogatott olimpiát nyerni.

Az esetleges budapesti olimpiarendezést mindketten szép gondolatnak tartják. - Ha tárgyilagosan nézzük, hogy mi volt Kínában, Magyarországnak nyilván nem ilyen nagyságrendben kell gondolkoznia, fogalmazott Molnár "Papesz". - Nemcsak a szervezés, a stadionok miatt, hanem a járulékos beruházások miatt nagyon drága egy olimpia. De ezeket az olimpiától függetlenül is meg kell csinálni, ha a fővárosnak olyan fejlődési ütemet szeretnénk biztosítani, ami a mai világban elvárható. Az ország megfelelő öszszefogással 2016 után alkalmas lenne rá.

- Amíg nem hisznek benne az emberek, hogy nagy dolgokat is lehet csinálni, addig nem megy, tette hozzá Gergely. - Ha nem csak egy lelkes kis csapat szeretné, lehet, hogy végül büszkék lennénk rá, hogy olimpiát tudtunk rendezni.

Darók József