2008. október 24.

Horváth Mihály-emlékverseny

Tizenkilencedik alkalommal emlékeztek meg tanulmányi versennyel az iskola névadójáról a Horváth Mihály Gimnáziumban. Az általános iskolások részére hirdetett megmérettetésre négy megyéből jelentkeztek, összesen 541 diákot mozgatott meg a felhívás. Magyarból, angol, német nyelvekből írásbeli és szóbeli, francia nyelvből vers- és prózamondó, illetve matematika versenyt rendeztek. Emellett a "Szeretek gondolkodni" címmel természettudományi vetélkedőre is több mint százan jelentkeztek. A szeptember 24-től október 15-ig húzódó versenyen legjobb eredményt elért tanulókat 17-én jutalmazták. Hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat és felkészítőiket díjazták, a helyi iskolákon kívül több alkalommal szólítottak szegvári, csongrádi, mindszenti, gádorosi, kunszentmártoni, fábiánsebestyéni diákokat is. A műsorban felléptek a drámai tagozat diákjai, majd angolul és franciául adtak elő szövegrészleteket a szóbeli versenyek győztesei.

Az általános iskolásokat nem öncélúan hívták meg az intézménybe, nem idecsábítani akarják őket. H. Szabó Réka igazgatónőtől megtudtuk: fontos, hogy a középiskolák kapcsolata szoros legyen az általános iskolákkal. Egyrészt, így a gyerekek megmutathatják, mit tanultak, másrészt bepillantást nyerhetnek egy középiskola életébe, ez segít abban, hogy meghozhassák döntésüket, melyik intézményben tanulnának majd tovább. Mindez persze nem csak a diákok, hanem tanáraik elismerése is.

Korábban a kategóriák győztesi felvételi mentességet élvezhettek a gimnáziumba, most már azonban kötik a jogszabályok az iskola vezetését. Csak hozott pontok alapján lehet bekerülni az intézménybe, illetve a drámai tagozat alkalmassági vizsgáján megfelelően teljesítve.

Másnap, 18-án a gimisek emlékeztek a névadóra egy kötetlen, tanításmentes napon. Vetélkedők, műsorok után a Kossuth téren a legeredményesebb gimnáziumi tanulók jutalmazására került sor. A rendezvény zárásaként megkoszorúzták a püspök, történetíró és kultuszminiszter szobrát.

D. J.