2008. október 24.

Négyezer mancs

Hamilton nálunk lett junior champion

Championok randevúztak múlt vasárnap a Pusztai László Sporttelepen, s gyűjtöttek újabb címeket, serlegeket. A MEOE szentesi szervezete immár 8. alkalommal rendezett országos kutyakiállítására több mint ezer ebet neveztek be gazdáik.

A szervezők már a kezdetkor sikert könyvelhettek el azzal, hogy négyszázzal több állatot hoztak el Szentesre a tenyésztők, mint legutóbbi alkalommal. Országos szintű versenyt évente rendez a MEOE, városunkban utoljára három éve volt ilyen kiállítás. Sokan visszatérnek ide, szeretnek Szentesre nevezni, mert itt mindig jó tapasztalatokat szereznek, magyarázta Gál Albert, az ebtenyésztők hamarosan leköszönő helyi elnöke.

Három kuvaszával, egyben három championnal érkezett Frenzel Gerd, a legidősebbet Magyar Józseftől, a Hungerit Zrt. vezérigazgatójától kapta. A Négy Mancsnál is demonstrált a lelkes állatbarát szentesi férfi, aki megjegyezte: most sok kuvaszt neveztek be erre a versenyre, még nagyobb városoknak sem sikerül ezt elérni.

Szabó Adrienn uszkárja szőrét masniba fonta lila szalaggal. A székesfehérvári tenyésztő azzal büszkélkedhet: 10 kutyájukból több Európa-győztes. Amúgy nem annyira cicomakutyák, mint ahogy az embernek sem a fodrászhoz járás az életcélja, a kutyák is elviselik kéthetente a fésülést. Itteni fajtagyőzelmével junior cham-pion lett a jó nevű Hamilton, s mint a gazdája elárulja, nem volt véletlen a névválasztás.

Egy pihenőhelyén békésen szemlélődő "élő legendát" mutatott Kruzslicz Anita: Csipkét, aki pár hete lett veterán Európa-győztes. Lapunk korábbi munkatársa szenvedéllyel beszél a kutyáikról, egy fiatal négylábúról például, aki "sheltie-történelmet írt" azzal, hogy nemrég egy MEOE-kiállí-táson a legszebb baby kutyának választották. Mellesleg mindkét szülő eredményes, az anya négy ország multi championja. A társaság sokfelől jött, Pestről, Pécsről, Dunaharasztiból, s egy klub tartja össze őket. A kutyázást életformának tartják, mely pénzt nem hoz. Szocializálni kell a kutyákat, hiszen egy félős vagy agresszív állattal nem sokat lehet elérni, véleményezi Anita.

Meg-megugatták egymást a riválisok, de minden kutyus igyekezett nagyon sportszerűen versenyezni. Türelmesen, profik módjára mutatták meg magukat a nagyszámú érdeklődőnek, akiket a kellemes idő is kicsalt a pályára.

A döntőben a tíz fajtacsoport győztese volt a várományosa a legszebb kutya címnek: a best in show győztesének végül egy magyar agarat választottak a bírák. Megválasztották "Szentes szépét" is, egy ír farkas, bizonyos Glor Na Gael Kendra nyerte a címet. A 19 hónapos szukának a gazdái, Juhász Csilla és Tibor kelta nevet adtak, kennelük is hasonló elnevezést kapott. Csilla szerint az eb a termetéhez képest egyáltalán nem eszik sokat, hiszen az agarakhoz tartozik, futókutya. Városkörnyéki tanyájukra a kutyák trenírozása miatt költöztek, mondván, kell a terület a mozgékony állatoknak, a kutyatartónak pedig tekintettel kell lennie a szomszédaira is.

D. J.