2008. október 24.

A zászló az összefogást is jelenti

Kajtár István tűzoltó alezredes:

- Fiatal a parancsnok, fiatal a gárda is. Bizonyára elgondolkodtak már azon, mit mond önöknek a 135 év. - kérdeztük Kajtár István tűzoltó alezredest az ünnepség alkalmával.

- A levéltári anyagot olvasva, tudom, 1873-ban óriási lelkesedéssel fogtak hozzá a tűzoltóság létrehozásához. Azok a városi vezetők, akik úgy látták, hogy erre szükség van, hatalmas lelkesedéssel, akarással láttak neki a szervezésnek. Az országos tűzoltóság megalakulása után gyorsan léptek Szentesen is, és 1873 április 27-én már megtartotta alakuló közgyűlését a Szentesi Önkéntes Tűzoltó Egylet. És hát 1911-től már hivatásos tűzoltókról is beszélhetünk. A múltból képeket tudtunk bemutatni a felújított múzeumunkban.

- És a csapatzászló?...

- A zászló: Három évszám áll rajta: 1873, aztán 1996, az önkormányzativá válás éve és a mostani adományozásnak az éve. Rajta a város címere, a történelmi címer és a tűzoltóság címere. Összekötő kapocs a zászló, a múltunk, dicső elődeink, akik önkétesen, saját elhatározásukból tették a város közössége érdekében.

A zászlón keresztül a múltunk összekapcsolódik a jelenünkkel, és hát ráhagyjuk majd az utódainkra. Amit mi tettünk, amiért bennünket elismernek '96-tól, az elmúlt tíz évnek a sikerei, a városért tett munka, tűzeseteknél, árvíznél, belvíznél elvégzett feladatok, ezt ismerik el, a zászló az összefogást, a hovatartozást jelenti, és a jövőhöz is egy kapocs. Ezt a fiatalok is érzik. Sok új tűzoltónk van, büszke vagyok rájuk, sok munkánk van a kiválasztásban, de a kiállásuk azt jelenti, megérte. Megtaláltuk azokat az embereket, akik képesek ilyen lelkesedéssel dolgozni.

- A létra pedig, gondolom, a szerek csúcsát jelenti, amit eddig elértek.

- Így van. Harminchét méteres, a tízemeleteseket elérjük vele. Régóta várjuk, a meglévő szereink között valóban ez a csúcs, a legdrágább.

(lovas)