2008. október 24.

Csapatzászló a tűzoltóknak

A képviselő-testület még az áprilisi ülésén döntött arról, hogy csapatzászlót adományoz az önkormányzati tűzoltóságnak. Az ünnepélyes átadással úgymond megvárták, hogy a város megkapja a magasból-mentő tűzoltó gépjárművet. A régen várt létrát Sztantics Csaba jegyző és Kajtár István tűzoltó alezredes, parancsnok szeptember 5-én vette át Gyenesei István önkormányzati minisztertől.

Aztán kapóra jött az is, hogy a szentesi tűzoltóság idén éppen 135 éves. Úgy gondolták, e három momentum köré ünnepséget szerveznek. A sorozat október 11-én egy hagyományteremtő családi nappal vette kezdetét. Immár a másodikkal a sorban. A rendezvényre meghívták a családtagokat is, hogy lássák, mit csinál a családfő a munkahelyén. Az időre a tűzoltómúzeumot is szépen berendezték.

Ide számíthatjuk 14-ét is, ez volt a megállapodás napja. Apropója: az önkéntes tűzoltóegyesületek létéről törvényt alkottak a parlamentben, az alapszabályban tevékenységet vállaló önkéntes egyesületekkel együttműködési megállapodást lehet, illetve kell kötni. Mindez ahhoz szükséges, hogy az egyesületek a pályázatokat maximálisan ki tudják használni. A kistérségben a fábi-ánsebestyéni és a szegvári egyesületeket érinti a törvény, a két önkormányzat közül az utóbbiak vállalták az együttműködést.

Aztán a rá következő napon egy 135 kilométeres váltófutással emlékeztek meg a 135 éves évfordulóról. A váltó hajnali 2-kor indult Szentesről, és Szegvár - Mind-szent - Mártély - Hódmező-vásárhely - Algyő - Szeged - Sándorfalva - Ópusztaszer-Baks - Csanytelek - Felgyő - Csongrád - Szentes útvonalon tette meg az adott távot. A parancsnok Csongrádon vette át a kis sugárcsőből kreált váltóbotot, és mint mondja, több helyen megesett, hogy a kollégák nem álltak meg a rájuk eső szakasz végén, hanem futottak tovább. Megtörtént, hogy egy-egy távon négyen-öten is futottak. Volt, aki 45 kilométert, volt, aki harmincötöt, huszonötöt, két-három emberre eső szakaszt is lefutottak, a nagy lelkesedés közepette nem volt kedvük leállni. Olyan emberek is futottak, akik a váltóban nem voltak benne.

És akkor elérkeztünk október 17-hez. Délelőtt nyugdíjas találkozót rendeztek a Hegedűs László Művelődési Otthonban. Délután fél 3-tól pedig a tűzoltózenekar térzenéjétől volt hangos a Kossuth tér. A megyeháza elé felvonultatták a magasból-mentő tűzoltó gépjárművet, az bekukucskált az emeleti ablakon. Az esőre hajló időjárás miatt ugyanis odabent tartották meg az ünnepséget.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, majd Tatár Attila országos katasztrófavédelmi főigazgató köszöntötte és dicsérte meg a szentesi tűzoltókat, kiemelvén a csapatzászló és az új gépjármű jelentőségét, amely a helyi tűzlovagok munkájának az elismerése is egyben. A polgármester átadta a tűzoltóparancsnoknak a zászlót, majd az adományozó és a megjelent vendégek szalagot kötöttek rá. Kajtár István átvette Szirbik Imrétől a magasból-mentő gépjárművet, melyet azt követően az egyházak képviselői megáldottak.

Lovas József