2008. október 3.

Rajtol a vízilabda bajnokság

Ezen a hétvégén rajtol a férfi és női vízilabda OB I 2008/2009-es szezonja. Bár a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi gárdája a Honvéd BL-kötelezettsége miatt csak a jövő héten szerdán, 18 órától fogadja az olimpiai bajnokokkal érkező fővárosiakat, a Hungerit-Szentesi VK női csapata már szombaton medencébe száll, dr. Tóth Gyula és Pengő László együttese a Dunaújváros ellenfele lesz az első fordulóban. A férfiaknál a bent maradás, a hölgyeknél a 3-5. hely valamelyike a cél.

Vass Sándor a férfi csapat vezetőedzője lapunknak elmondta, hogy két hónapos kemény munkán vannak túl játékosai, és bár a felkészülés elméletileg véget ért, a csapat építése még koránt sem fejeződött be. Kifejezetten bíztató volt az a játék, amit együttese az Eger elleni kupamérkőzéseken nyújtott, az ellenben elfogadhatatlan, ahogy az első találkozót kezdték: 25 másodperccel a kezdést követően már 0-2 volt az eredmény az Egernek, ráadásul elkerülhető gólok sokaságát kapták. A visszavágón védekezést váltottak, a zónázás helyett a szoros emberfogás került előtérbe, ennek köszönhetően gyakorlatilag végig "meccsben tudtak" maradni, és csak négy góllal kaptak ki a legutóbbi bajnokság ezüstérmesétől. Október negyedikén, szombaton délelőtt 11 órától egy egyiptomi edzőpartnerrel mérkőznek a ligeti uszodában Tordayék, de ha minden Vass mester elképzelései szerint alakul, akkor még aznap délután újra medencébe száll egymás ellen a két társaság, majd szerdán következhet a bajnoki rajt.

Már szombaton elkezdi a bajnokságot a Hungerit-Szentesi VK női együttese. A dr. Tóth Gyula - Pengő László edzőpáros irányította gárda Dunaújvárosban igyekszik pontot, pontokat szerezni. Dr. Tóth Gyula ebben a szezonban nem számíthat Tóth II Andrea kapus, Ábel Anita, Molnár Anett, az ausztrál Maggann és Szrem-kó Krisztina játékára sem, érkezett viszont Hegedűs Renáta, Ipacs Barbara, a dunaújvárosi kapus Jankovics, és Dalmády Szandra. Egy roppant fiatal együttes a szentesi, de becsületükre legyen mondva végigdolgozták az alapozást, amelyet egyedül az nehezített, hogy a négy ifjúsági válogatott játékos a felkészülés közepén nem vehetett részt a közös munkában, Dalmády Petra és Kertes Anna az utánpótlás válogatottal dolgozott az utóbbi időben. Kettejükre különösen nagy feladat vár ebben az esztendőben. Szerencsére - az utóbbi időszakhoz képest - kifejezetten sok edzőmérkőzést tudtak lekötni, igaz, komplett csapattal a hiányzók miatt csak ritkán tudtak kiállni. Dr. Tóth hoszszabb távon képzeli el a csapatépítést, két esztendő alatt szeretne egy igazán ütőképes gárdát összegyúrni, esetleg egy-két poszton megerősítve a játékos keretet. Ami a helyezésbeli elvárásokat illeti, a mesteredző a 3-5. hely valamelyikét jelölte meg elérhető célként, ezen belül véleménye szerint bármi előfordulhat.

Végül pedig lássuk, hogy egykor a Szentesben játszó férfi vízilabdázók mit várnak önmaguktól, a jelenlegi csapatuktól, és a Bodrogi Bau-Szentestől ebben az idényben.

Matajsz Márk (Honvéd Domino): "Maximálisan szeretnék a megfiatalított csapatom segítségére lenni. Célunk a négy közé kerülés a bajnokságban. A Szentesnek szívből kívánom, hogy maradjon bent az első osztályban."

Somogyi Balázs (Újpest): "Igyekszem megismételni a tavalyi teljesítményemet, és ha lehet, túl is szárnyalni azt. Megerősödött a keretünk, és nem tartom lehetetlennek a négy közé kerülést. Bízom benne, hogy bent marad a Szentes."

Józsa Tibor (Szolnok): "Biztos bent maradás a célunk, és a 8. hely megszerzése. A Szentes a 10-11. helyen végez majd."

Gábor Barnabás (OSC): "A tavalyinál jobb teljesítményt várok magamtól, az OSC-től, mivel jobb, egységesebb a társaság, nyolc közé kerülést várok. Nyomon követem a szentesi eseményeket, és bízom benne, hogy jövőre is OB I-es lesz a csapat. Rengeteg múlik majd a rutinos játékosokon."

Hegedűs István (Fehérvár): "Szeretnék előrébb lépni játékban, mint tavaly. Elsődleges célunk a nyolc közé kerülés. A Szentes? Van anynyira jó az a csapat, hogy ne essen ki."

H. V.