2008. szeptember 12.

Kis kukta

Mindentbele raguleves

Hozzávalók: 60-70 dkg sertéscomb, 3-4 evőkanál olaj, 3-4 sárgarépa 2-3 fehérrépa, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 20-25 dkg fagyasztott zöldborsó, 25-30 dkg fagyasztott brokkoli és karfiol vegyesen fagyasztott májgombóc ízlés szerint, 1 teáskanál tárkony, só, ételízesítő, lúdgége tészta, tejföl.

Elkészítés: A hagymát apró kockákra, a sárgarépát és a fehérrépát viszonylag vékony karikákra vágjuk. A húst szintén apró kockákra vágjuk, majd a felhevített olajon megpároljuk a hagymával, a zöldborsóval, valamint a sárga- és fehérrépával együtt. Ezután felöntjük anynyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sóval és ételízesítővel ízesítjük, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak. Beletesszük a tésztát, majd 20 perc múlva a brokkolit és a karfiolt, a tárkonyt. A végén tegyük hozzá a májgombócot, mert annak kell a legkevesebb idő. Tálaláskor tejfölt és citromkarikákat kínálunk hozzá.

Gombás rizsfészek

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 10 dkg gomba, 5 tojás, 1 csokor petrezselyem, só, bors, ételízesítő, olaj.

Elkészítés: A gombát apróra vágjuk. A rizst pici olajon megfuttatjuk, felöntjük 4 dl vízzel, hozzáadjuk a gombát, a finomra vágott petrezse-lyemzöldet, sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük. Közepes tűzön felforrósítjuk, lefedjük, és takaréklángon főzzük. Néha megkeverjük. Kb. 20 perc alatt megfő. A meleg gombás rizshez keverünk 1 tojást, majd kikent olajos tepsibe négy nagyobb fészket formázunk belőle. Mindegyikbe 1-1 nyers tojást ütünk. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tojások jól átsülnek. Tányérra helyezzük, és különböző zöldségekkel díszítve tálaljuk.