2008. szeptember 12.

Borcímkék kiállítása

A Bor-és pálinkaünnep programjának egyik kísérőrendezvényeként borcímkékből nyílik időszaki kiállítás a Koszta József Múzeumban.

A volt megyeháza emeletén, szeptember 20-án, szombaton 15 órakor tárja a látogatók elé a tárlat anyagát Mód László néprajzkutató. A rendező szerint nem is gondolnánk, de azon túl, hogy leírást olvashatunk az adott italról, a borcímke egyben fontos kordokumentum is. Ha történeti távlatban nézzük, a borvidékek históriája is megjelenik a palackok oldalán: egy adott korszakban milyen borvidékek, és ott milyen borfajták voltak. A kiállításon az 1918 előtti időszak történelmi borvidékei jelennek meg címkék formájában. A tárlat céljaként Mód László azt fogalmazta meg, hogy a ma már más országokban található egykori magyar borvidékeket ily módon visszaemelje a hazai borkultúrába. Példaként említi: a versec-fehértemplomi (ma Szerbia), vagy az érmelléki is színesítette egykor a 22 magyar történelmi borvidéket. Egyébként az 1893-as bortörvény ugyanannyi borvidéket határozott meg, mint amennyi a mai Magyarországon létezik, a régi törvény azonban még egybevonta azokat, azóta darabolódtak, egy részük határon túlra került.

A borcímkéknek gyűjtése ma már elterjedt, akár inter-neten is lehet rájuk licitálni. Dr. Fülöp Mihály, a Szt. Vince Borrend nagymestere gyűjteményéből válogatták a tárlat anyagát. A több tízezer darabot lehetetlenség lett volna bemutatni, így A4-es méretben, élvezhetőbb nagyságban kerülnek közszemlére az érdekesebb címkék, magyarázó szövegekkel áttekintést nyújtva a történelmi borvidékekről.

Bortotót is összeállítottak, mely a kiállítóhelyen és a múzeum honlapján is megtalálható lesz. Aki megtekinti a tárlatot, szinte biztosan sikeresen tölti majd ki, s a borfesztiválon kóstolható borok közül egy-egy palackot, illetve múzeumi kiadványokat nyerhetnek.

D. J.