2008. szeptember 12.

Télen már működik az idősotthon

Ötvenhatan biztosan költözhetnek

A dolgozók és a beköltöző lakók hamarosan birtokba vehetik a kellemes környezetben lévő parkerdő otthont

Már kiválasztották a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon 54 munkatársát, a dolgozók azonban még nem léphetnek munkába, mert csúszik az intézmény működésének időpontja. Az érvényes jogszabályok szerint decemberre várható az indulás, de az igazgató, Bolyánné Szamosközi Gabriella reményei szerint már novemberben beköltözhetnek az első lakók.

A hamarabbi dátumban való bizakodásra az ad okot, hogy más intézményeknél is rövidebb idő alatt zajlott le az engedélyeztetési eljárás folyamata, mint a jogszabályokban rögzített maximális átfutási idő. - A működési engedély igényléséhez szükség van arra, hogy a képviselő-testület szociális és egészségügyi bizottsága jóváhagyja az intézmény szabályzatait. Ezek közül a szervezeti és működési szabályzatot, a szakmai programot, a házirendet és az intézmény ügyrendjét megtárgyalta és elfogadta a bizottság, valamint megérkezett a módszertan véleménye is a szakmai programról. Ezek birtokában lehet kezdeményezni az elvi működési engedélyeztetési eljárást, ami a jogszabály szerint 60 napot vesz igénybe. Ha a hatóságok mindent rendben találnak, akkor hamarabb is megérkezhet az intézmény engedélye, melynek birtokában már tudjuk alkalmazni a dolgozókat. Ezután indulhat el a végleges működési engedélyeztetés, ami a jogszabályi maximum szerint 30 napot vesz igénybe. Szolgáltatás csak ennek birtokában nyújtható, tehát az ellátottakat ekkortól tudjuk felvenni - beszélt a követelményekről az igazgató, aki elmondta: a csúszás annak köszönhető, hogy az első eszközbeszerzés a közbeszerzési eljárás miatt elhúzódott. Működési engedély pedig csak valamennyi eszköz megléte esetén kérhető. Idén azonban mindenképp be kell indulnia az otthonnak, mert az új intézmények a működés első évében csak 50 százalékos normatívát kapnak az államtól. Ez pedig az önkormányzattól plusz erőforrásokat vonna el.

Szeptemberig összesen kilencvenöten kérték felvételüket az ellátottak közé, már az előgondozások is megtörténtek, jelenleg az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézet véleményezi a benyújtott kérelmeket. 56 fő esetében meg is érkezett a szakvélemény és engedélyezték az idősotthonba történő felvételt. Az utóbbi időben azonban több elutasító határozatot is kaptak a jelentkezők, akiknek az intézmény munkatársai segítenek fellebbezést írni bízva abban, hogy másodfokon mégis jóváhagyják kérelmüket.

Cseh-Lakos