2008. augusztus 15.

Csőpostától a távíróig

Rejtett értékek?

A Kossuth utcai 1. számú postahivatal emeleti részét a vezetőségi irodák mellett a postatörténeti kiállításoknak szentelték. Három emlékszoba található itt, köszönhetően a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítványnak.

Az emlékszobát Tóth Lászlóval alapította Verók István, a hivatal korábbi igazgatója, aki pár éve vonult nyugdíjba. 2003 októberében avatták fel egy múlt század elejéről való kisposta berendezésével, azóta bővült, s folyamatosan várja az érdeklődőket. Az ország minden pontjáról vannak itt emlékek postás dolgozók személyes tárgyaiból, felajánlásaiból, s persze, a szentesi postahivatal múltjából is. Az emlékszobába lépve egykori felvevő munkahelyet láthatunk, abból az időből, amikor itatós papírt használtak a postáskisaszszonyok. Mellette valamikori postásbácsi tolja elnyűtt biciklijét, bábu formájában. A gyerekek ki is próbálhatják, hogyan zajlott egykor a szentesi telefonközpontban a kézi kapcsolás a "dugdosós" módszerrel, mivel a szerkezet ma is működőképes. Katona Imre helybeli festő képein szintén a postásélet jelenik meg.

Előadásokat is tartanak időnként a második kiállítási szobában, ahol egy vitrinsorban bankjegyek és pénzérmék láthatók a Kossuth-bankótól a közelmúlt fizetőeszközeivel bezárólag. A terem túlsó oldalán abban a korszakban találhatjuk magunkat, amikor telexgépeken működött a távíró szolgáltatás. Nem is volt olyan régen, amikor az ékezetes betűket az jelentette, ha duplán leírtak egy-egy magánhangzót, vagy ilyenformán jelezték: oe = ö. Itt látható a csőposta egy része, amit 1989-ben, a postaépület átadásakor még használtak. A harmadik kiállítótérben Kass János írása és rajza fogadja a látogatót: a művész év eleji bélyegkiállítása kapcsán azt vetette papírra, milyen nehéz nagy dolgokat kicsiben bemutatni. Képeslapok között nézelődhetünk, majd a legbelső helyiségben muzeális, már-már megmosolyogtató néprádiók, tévékészülékek, valamint távíró berendezések sorakoznak.

Most Pestre kölcsönöztek egy kiállításhoz régi levélszekrényeket, mondta Szemerédiné Borsos Ibolya. A vezetőhelyettes úgy gondolja, viszonylag kevesen tudnak a postamúzeumról, de vannak azért látogatóik, időnként napközis- és nyugdíjas csoportok is jönnek. Az emlékszobákat 8 és 16 óra között, előre egyeztetett időpontban bárki díjmentesen megtekintheti. Egyetért azzal, hogy talán jobban a köztudatba kellene helyezni a kiállítást. Az iskolákba már eljuttatták a hírét.

(darók)