2008. augusztus 8.

A kitüntetés kötelez

Bese László a Népművészet Mestere

Augusztus 20-án adják át a Népművészet Mestere címet. Ebben az évben Bese László is a kitüntetettek között van. A feketekerámia szentesi nagymesterét erre az elismerésre 2000-ben és 2006-ban is felterjesztette Túri Andrea, a helyőrségi klub akkori vezetője. A két sikertelen próbálkozás után most Mód László néprajzkutató kérte az állami kitüntetést Laci bácsi részére, s a kérelem révbe ért: nemzeti ünnepünkön a Szépművészeti Múzeumban átveheti Hiller István oktatási és kulturális minisztertől a Népművészet Mestere kitüntetést.

Ezzel egyedüli a városban Bese László, aki még emlékszik: régen az Aranykoszorús mester volt a legnagyobb szakmai elismerés, azt a silden ki is "vetítették" az iparosok. Ahogyan első mesterének, Berényi Lászlónak az apja, Berényi Bálint is, aki többszörös Aranykoszorús volt. Születésnapi ajándéknak is felfogható az elismerés, hiszen augusztus 1-jén töltötte be Laci bácsi a 82. életévét. vagy a 81-et? Erről kisebb dilemma alakult ki a mesterben: ő úgy számol, mivel 1926-ban született, '27-ben töltötte az elsőt, így hát most elvileg még csak a 81-et kellett. De félre a tréfával, bár ez nehézkes, mert a nagy bajuszú mesterből időnként csak kikívánkozik a kortalan jópofaság, a viccelődés. Azért a kor megviseli az embert, idegileg és fizikailag is, árulja el: - A szőlőm nagy, a házam is, az asszony beteg, minden az én nyakamba szakad.

A hír hallatán kételkedett egészen addig, míg vissza nem kellett igazolnia, hogy: igen, átveszi a díjat. Ha valakit elismernek, az újabb feladatokat ró az emberre, magyarázza meg, miért ül még ma is a koronghoz, s készít akár 45 centi magas edényeket. Annál nagyobbra már nem vállalkozna, de mivel lábkoronggal dolgozik, már ez is attrakció. Ráadásul szem-üvegre sincs szüksége.

A fazekasmester úgy érzi, csúcsra ért a szakmában, s az elismerések terén is. Még 1990-ben a szakminisztérium kiváló együttes címmel tüntette ki a Kis Gölöncsérek gyermek alkotócsoportját, a Magyar Kultúra Lovagja címet is magáénak tudhatja Bese László, ami szintén állami kitüntetés, de részesült Városért Emlékéremben is. A Honvéd Kulturális Egyesület képzőművész tagozata pedig örökös tagjává fogadta. A nyugalmazott alezredes katonai elismerést is kapott: az Aranykor Ezüst Fokozatát.

A kérdésre, hogy művészet vagy iparos munka, amit csinál, a válasza: nem lehet elválasztani a kettőt. Tanára, Drahos István szavai visszacsengenek fülében: a fazekas a földből, az ősanyagból eladható, szép terméket tud készíteni, tehát művész a szakmájában. Azóta is az ő mintáit használja a termékein, ettől egyediek. A szentesi feketekerámia tisztára csiszolt, fényes, az övéin ősi népi motívumok vannak.

A cím kapcsán próbál megfelelni a kornak. Jövőre tervbe van véve egy kiállítása a szentesi múzeumban. Sőt, a mesternek feltett szándéka Kapolcson is bemutatkozni.

A "Tisztiklub" pincéjében 1981-ben vezetésével indított kisgölöncsér klub azóta is működik. Ma már művészeti iskolák is foglalkoznak a fazekassággal, a gyerekeket érdekli a korongozás. Felnőtt-csoport is van a Jövőnkért művészeti iskolában, oktatásukban Laci bácsi aktívan részt vesz. Évtizedek alatt százával nevelte a gyerekeket, de csak hatan foglalkoztak a szakmával komolyabban. Ma bizodalma a Kádár-lányokban, Barbarában és Virágban van: ők vihetik tovább a formavilágát.

Darók József