2008. augusztus 8.

Közmunkások csatornáznak

A városban minden évben meghirdetik a közhasznú munkát általában 20 főre. Idén ezt csak nem 70 dolgozóra tervezték. A Munkaügyi Központtal kötöttek szerződést, ők közvetítik ki a dolgozókat, illetve a szociálpolitikai osztály azokat, akik náluk segélyezettek. Napi 6 órát kell dolgozniuk, az emberek a minimálbér 6 órára eső részét kapják meg fizetésként. Az összeg 70 százalékát fedezi a munkaügyi Központ, az önkormányzatnak a fennmaradó 30 százalékot kell hozzátennie. (Emellett pályázatot nyújtottak be 20 női munkavállaló részére, hogy nyertek-e avagy sem, annak eredményét még nem tudják.)

Varga Sándor, a Városellátó Intézmény vezetője elmondja, úgy terveztek, hogy július 1-jétől 15 munkást alkalmaznak, olyan embereket válogattak volna ki, akiknek már van valami szakképesítése, vagy némi gyakorlata a kubikos földmunkából. Az elképzelésük az volt, hogy egy hónap alatt kiképzik őket úgy, hogy a további 55 főt, akiknek jönni kellett volna augusztus 1-jén, azokat a már betanítottak fogják irányítani.

Ez nem jött össze. Az intézményvezetőtől tudjuk, hogy a 15-el szemben 12 volt a maximum létszám eddig, 11 fővel zárták a júliust. Az 55 munkás helyett 34-en jelentkeztek augusztus 1-jén, most összesen 50-en dolgoznak.

Mi a feladatuk? Csapadékcsatorna rendezést végeznek. A város a kapubejárók mellé szintjelző mederburkoló elemeket rakatott le, a két elem közötti szakaszt kell nekik olyan állapotba hozni, hogy a víz akadálytalanul lefolyjon.

- Szerszámokkal elláttuk őket, mindenki kapott a kezébe lapátot, egy részük mellé csákányt és ásót. Kinek milyen jellegű feladata van. Nagy többségük még lapátot sem látott. Sok közöttük a fiatal, főleg roma származású. Nagy lelkesedéssel mondták, hogy dolgozni akarnak, lehet, az is motiválta őket, hogy amennyiben nem vállalják a munkát, akkor nem kapják a szociális segélyt. Talán két hét múlva többet tudunk, kik maradtak. Félek, lemorzsolódás lesz. Nagyon nehéz velük.

Hogy mennyire? Sáfrán Bálintnak, a polgármesteri hivatal szakreferensének már van tapasztalata ezen a téren, hiszen vele indult a közmunkaprogram '97-ben. Most úgy néz ki, hogy belefáradt az egészbe. Már-már azon gondolkodik, hogy nem csinálja tovább. Azt mondja, nagyon nehéz ezekkel az emberekkel bánni.

- Kitapasztaltuk, mennyi az elfogadható teljesítmény, kértük, legalább az előírt munkát végezzék el naponta. Az első 15-el nem volt annyi baj, most, hogy többen lettek, föl is hígult a csapat, most nagyon nehéz velük. A tervek szerint 90 kilométernyi szakaszt kellene megcsinálniuk, szerintem ezzel a hozzáállással sokáig eltarthat a dolog - jegyzi meg a szaktreferens.

Vállalkozókkal dolgoznak, szintezés után, majd amikor vizsgálják az átereszeket, akkor derül ki, hogy jó munkát végeztek-e. A főgyűjtőknél segít az önkormányzat, a házak előtt a lakosságnak kell majd karbantartani az árkot.

Varga Sándortól tudjuk, hogy volt olyan eset, amikor maga a lakos jelentkezett, hogy a saját háza előtt beszintezi a csapadékvíz-elvezető csatornát. A Városellátó Intézmény vezetője óva int ettől. Mint mondja, a szintezést csak szervezett formában lehet csinálni. Ha a szomszéd nem csinálja, akkor hiába minden. Ezt a munkát csak a befogadó állomástól elindulva, onnan haladva szabad csak elvégezni.

Jelenleg Felsőpárton, a hé-kédi városrészben dolgoznak, elkészült a Dózsa György utcának a Kiss Ernő és a Munkás utca közti szakasza, majd haladnak befelé az összekötő utcákban, a Vécsey, a Lázár Vilmos, a Nagysándor József utcákban. Aztán a Damjanich utcától délre, a Rákóczi Ferenc utca és a vasút közti szakasz következik.

A munkásoknak most november 30-ig van munkaszerződésük. Volt olyan, aki azt mondta, ha nem kap segélyt, akkor sem vállalja a munkát. Volt, aki orvossal igazolta, hogy nem dolgozhat. Amikor ez a keret kimerült a szoc-polosztálynál, akkor jött a Munkaügyi Központ. Szerződésük úgy szól, hogy két ittas munkába állás a munkaviszony megszűnését jelenti. Szankciók vannak, az emberek azzal együtt vállalták a munkát.

- Sajnos volt, aki az oktatásra ittasan jött el, és elaludt. A másik rosszul lett. Eléggé vegyes összetételű csapat. A lehetőség megvan, hogy bizonyítsanak, rajtuk múlik. Valamikor, a világválság időszakában közmunkából nagyon sok minden megvalósult. Azok az emberek hozzá voltak szokva a rendszeres fizikai munkához, a lételemük volt, hogy fizikai munkával tartsák el a családjukat. Ez az emberiség nem az a kategória - jelenti ki Varga Sándor.

Lovas József