2008. augusztus 1.

Ég és Föld között

A Szentesi Művelődési Központ szervezésében a Nyári Szabadtéri Színház előadása július 29-én A padlás című darab volt. A Megyeháza udvara ismét színültig megtelt az érdeklődőkkel, akikhez az időjárás is kegyes volt.

Egy varázslatos helyszínre, ég és föld közé csöppenhettek a nézők az előadás alatt. A padlás neves szerzői Sztevanovity Dusán, Presser Gábor és Horváth Péter, műfaja pedig félig mese-félig musical két részben. Egy fiatal tudós, Rádiós kísérletezik az ócska, elhagyatott padláson: távoli, titokzatos bolygók üzeneteit próbálja megfejteni Robinson, a beszélő gép segítségével. Ez a padlás "Ég és Föld között" áll, itt minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Hová máshová pottyanhatna négy mesebeli szellem, több évszázados bolyongás után? Herceg, a finomlelkű szellem, aki addig énekelte szerelmes dalait, míg vetélytársa egy csókkal felébresztette Csipkerózsikát, Kölyök, az igazmondó szellem, Lámpás, a nyolcadik törpe, és Meglökő, a bakó, aki ártatlanokat mentett ahelyett, hogy a dolgát végezte volna. Elfelejtett mesefigurák ők, akiket mindig kihagynak a mesékből. A padlásra várják Révészt, aki elviszi őket arra a csillagra, ahol az emlékek élnek. Révész megérkezik ugyan, de éppen a halandó Barrabás B. Barrabás nevű gengszter alakjában, s ebből adódnak a bonyodalmak. Közben megjelenik Mamóka is a papagájával. A szellemeket csak az láthatja, akinek tiszta a szíve, mint a gyerekeké. Mamóka mindent tud az emberekről, és látja a szellemeket is. Témüllerné, a házmester nem látja őket, Süni - a Rádiba szerelmes hegedülni tanuló lány - viszont igen. Megérkezik a nyomozónő is a bombaszakértő Üteggel, akinek a kollégája lelőtt egy bűnözőt a padláson és nem ért földet. Erre keresik a magyarázatot. Barrabást - akibe beköltözött a Révész lelke - a nyomozás idejére letakarják, így nem derül ki, hogy ott van. A Mamóka szilvás-gombóccal érkezik, és elhangzik a híres dal, mely szerint "embernek lenni jó".

A rendőrség már helikopterrel keresi az eltűnt geng-sztert, de Robinson, az intelligens gép hóvihart okoz, ezért a helikopter kénytelen kényszerleszállást végrehajtani. Így nyugodtan távozhat a négy bolygó szellem a Révésszel arra a "fényév távolságban" lévő helyre, ahol az emlékek élnek. Az Ütegrendőr érkezik és elmondja, hogy bomba van a padláson. Ő bombaszakértő ugyan, de borzasztóan fél. Az órába rejtett bombát Rádi és Süni hatástalanítja, akik között időközben kibontakozik a szerelem. Témüllernét letartóztatják a rendőrség félrevezetése miatt, a keresett hullát pedig már megtalálták, mégpedig a nyomozónő kocsija alatt.

A történet tehát jó véget ért, a bonyodalmak megoldódtak, mindenki az őt megillető helyre került, a Padlásra visszatért a nyugalom. A nézők pedig a darabban elhangzó gyönyörű dalok emlékével térhettek haza.

M. A.