2008. július 4.

Vastaps Kern Andrásnak

Egyszemélyes darabbal, A kellékes című előadással indult az idei szezon a Nyári Szabadtéri Színházban a volt megyeháza udvarán, a címszerepben Kern Andrással.

A művész személye sok nézőt vonzott. Ez kivételesen zavaró tényező volt, ugyanis a darab szerint aznap nincs előadás. A helyzetet a Kern megformálta figurának kell megoldania, vagyis egy színházi kellékes kénytelen szórakoztatni a publikumot. Hol vidám, kabarészerű pillanatok, hol emelkedettebb emberi történetek váltották egymást, így Kern a monológjaiban kiélhette parodizáló és komolyabb lényét is. Kiderült: a kellékesnek voltak színészi próbálkozásai, s ezek az ambíciók most a színpadon kifejezésre is jutottak. Rómeótól Csínom Palkóig idézett a színház világából a kellékes, aki, mint megtudhatták a nézők, cseppet sem mellékes. A beugró háttérember kezében a színpadi tárgyak is új értelmet nyertek, a hamleti koponyától Willy Loman bőröndjéig. A szerepléssel élete nagy pillanatához érkezett kellékes énekelt is búcsúzóul az elhomályosuló színpadon. Vastaps volt a jutalma.

Egyébként komoly esélye volt a meghirdetett esőnapnak is, aztán az eső meg is zavarta az előadást, emiatt félórányi szünetet akartak beiktatni. Azonban az égi áldás kegyes volt, s a színész alig egy cigarettányi szünet után ott folytathatta, ahol abbahagyta. Üröm az örömben: a hátul lévők panaszkodtak a hangosításra. Ami a közönséget illeti, esernyővel nem illik szabadtérire menni: ha kinyitjuk, a mögöttünk lévő nem lát.

A műsor után Kern András elárulta kérdésünkre, egyáltalán nem zavarta meg ez a kis intermezzo. Pedig még csak másodszor adta elő a darabot, melynek ősszel lesz a premierje a Pesti Színházban. A művésznek megemlítettük, legendásak a Koltai Róberttel egymásnak felütött "labdáik" a színházban, ám egy ilyen egyszemélyes darabban nélkülöznie kell a partnert. Ez is volt benne a nehéz, mondja Kern. Részt vett az írásban, beszélgetett a rendezővel, megtanulta a szövegét, aztán egyszercsak elkészült az előadás, adta közre a receptet a művész. A szabadtéri következő előadásán július 15-én Rékasi Károly és Détár Enikő lép a szentesi publikum elé a Jelenetek egy házasságból című darabbal.

Darók József