2008. július 4.

Biztosítani kellene az ellátást

Az adományozók látogatást tettek

A gondozási központba már évek óta érkeznek segélyszállítmányok a hollandiai Utrechtből, ahonnan a múlt héten egy 8 fős csapat látogatott el Szentesre. A vendégek között volt Gert van Es, az utrechti önkormányzat fogyatékosügyi referense, aki személyesen is meggyőződött arról, hogy jó helyre kerültek adományaik.

A referenssel együtt érkezett Harry van der Klaauw is, aki az adományozó civil szervezet munkájában kiemelt szerepet tölt be, de a mopedeket gyártó Vitaal cég három szerelője, egy biztosítós tanácsadója és egy képviselője is Szentesre látogatott. A csoport szétnézett az adományozásban résztvevő intézményekben, megismerte a gondozási központban a fogyatékkal élőket és a Nagyörvény utcai bentlakókat. Utóbbi intézménybe a közelmúltban érkeztek segédeszközök és matracok is. A delegáció tagjai Gazsi Evelin Rett-szindrómás kislányhoz is ellátogattak, hogy felmérjék, neki mire lenne igazán szüksége. A látogatásból a mopedszerelés sem maradhatott ki, a holland szerelők hasznos tanácsokkal látták el a segédeszközök használóit. A szentesi mozgáskorlátozottak egyesülete pedig egy partyval kedveskedett az adományozóknak, akik Szegváron a junior csapatnak fociedzést is tartottak. Mint ahogyan azt Puskásné Halál Ágnes, a gondozási központ vezetője lapunknak elárulta, az edzés azért is illett a programba, mert Gert van Es edzőként is munkálkodik, Harry van der Klaauw pedig évekig focizott. Ezen kívül pedig a szállítmányokban nemcsak mopedek, hanem sportszerek és mezek is érkeztek, melyet

az Utrechtől északra lévő Breukelenből küldtek. A településen nemrég még két focicsapat volt, az Nijenrodes és a Vitesse, de a két együttes egyesült. Az FC Breu-kelen új mezeket készíttetett, és a jó állapotban lévő régi felszereléseket elküldte Magyarországra.

- Civil szervezetünk azonban nemcsak a szentesi intézménynek küld rendszeresen adományt, hanem Lengyelországba három árvaháznak, Dél-Afrikába, Nicaraguába és Brazíliába is az utcagyerekeknek - mondta el a fogyatékos ügyi referens, aki saját indíttatásáról is beszélt: - Volt egy mozgáskorlátozott fiam, aki 3 éves korától tolókocsiban ült és 17 éves korában halt meg. Sokszor visszaemlékszem arra, hogy milyen jó segédeszközökkel volt ellátva, hiszen Hollandiában jól ki van építve a rendszer, minden rászoruló kap térítésmentesen segédeszközt, melynek fedezetét az adórendszerben biztosítják. Úgy érzem, hogy jó lenne, ha mindenhol biztosított lenne ez az ellátás, éppen ezért más országokkal is felvettük a kapcsolatot még fiam életében. Fontosnak tartom a betegségek megelőzését, a tapasztalatcserét, a hasznos információk áramlást, az életkörülmények javítását, az eszközök fejlesztését és remélem, hogy még néhányszor visszatérhetünk, és a rászorulóknak segíthetünk saját tapasztalatainak átadásával és adományokkal is.

Cseh-Lakos